начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Нищожна ли е доброволната делба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нищожна ли е доброволната делба

Мнениеот gabriel_7 » 09 Апр 2012, 22:10

Здравейте, моля да помогнете да се ориентираме, какво да правим от тук нататък. Има подписан договор за доброволна делба в който участва съпруга, която е купила по време на брака си и преди акт. 16 апартамент в груб строеж и 10 кв.м. от дворното място с нотариален акт за покупко-продажба, като е изплатила на продавача пълната стойност със семейни пари. След акт 16 в доброволната делба между съсобствениците на дворното място/не ЖСК- моя грешка/ същата участва отново сама и придобива описания в нот. си акт недвижим имот. В договора за делба има още един такъв случай. Минали са повече от 3 г. от делбата и сега има сигнали,че единия съпруг има намерения да оспорва или не знаем какво друго, подписаната делба. Въпросите накратко са два:
1. При това положение делбата нищожна ли е, след като не са участвали съпрузите съсобственици на земята.
2. В кои случаи може да се обявява нищожност на доброволна делба или част от нея и кой може да инициира това, може ли да направи това трето лице.
Последна промяна gabriel_7 на 03 Май 2012, 12:26, променена общо 1 път
gabriel_7
Младши потребител

Re: Нищожна ли е доброволната делба

Мнениеот gabriel_7 » 18 Апр 2012, 21:58

Моля някой да каже нищожна ли е делбата, когато не са участвали съпрузите съсобственици. Да раздухваме ли или да си траем и има ли риск да закъснеем с нещо.
Последна промяна gabriel_7 на 30 Апр 2012, 22:10, променена общо 1 път
gabriel_7
Младши потребител

Мнениеот Melly » 18 Апр 2012, 23:39

gabriel_7 написа:Моля някой да каже нищожна ли е делбата когато не са участвали съпрузите съсобственици не знаем какво да правим. Да раздухваме ли или да си траем но има ли риск да закъснеем с нещо.

Ще отговоря кратко. Престоят ви във форума е рисков.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот gabriel_7 » 19 Апр 2012, 16:01

Melly написа:
gabriel_7 написа:Моля някой да каже нищожна ли е делбата когато не са участвали съпрузите съсобственици не знаем какво да правим. Да раздухваме ли или да си траем но има ли риск да закъснеем с нещо.

Ще отговоря кратко. Престоят ви във форума е рисков.

Не зная кое е рисково, ще остана за да видя още мнения.
gabriel_7
Младши потребител

Мнениеот Melly » 19 Апр 2012, 17:52

Останете, нямам нищо против.
Но това няма да ви е от голяма полза.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 19 Апр 2012, 19:01

déjà-vu :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот gabriel_7 » 30 Апр 2012, 22:30

Melly написа:Останете, нямам нищо против.
Но това няма да ви е от голяма полза.

Без значение е дали имате или нямате нищо против моето оставане във форума. При положение, че знаете и имате желание, моля отговорете, иначе ползата от правното образование/ако сте го завършили/ няма да Ви е от голяма полза в живота!
Моля ако някой знае нещо по темата да го каже.
Прочетох всичко във форума за имотни казуси, няма като нашия въпрос, освен поставените две теми от мен.
gabriel_7
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Май 2012, 12:16

Прочетох всичко във форума за имотни казуси, няма като нашия въпрос, освен поставените две теми от мен.

gabriel_7Горната извадка от Вашия пост ме кара да вярвам, че сте човек с нисък коефициент на интелигентност. Помислете си само как в океана на вещното право и в морето на тази форум вие правите това заключение! На какво от горе смятате вашия казус за уникален и на какво от горе настоявате да Ви се отговори?.... В един от предишните си постове Ви обърнах внимание, че разбърквате материи, които нямат нищо общо по между си. Това е достатъчен атестат, за да е ясно за всеки средно образован юрист - а аз дори не съм такъв - че по никакъв начин няма да успее да Ви обясни що е "нищожност на делба" (ако в случая въобще може да се употреби това понятие). Как смеете да си мислите, че при едни мъгливо формулирани въпроси можете да очаквате релевантни отговори! Освен това защо отказвате да вземете под внимание факта, че тук има и адвокати, за които това е "хляб насъщни" и съвсем естествено е да не желаят да Ви образоват безплатно, при очевидна липса на възприемчивост от Ваша страна.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот gabriel_7 » 01 Май 2012, 13:55

julyanvonemona написа:

gabriel_7Горната извадка от Вашия пост ме кара да вярвам, че сте човек с нисък коефициент на интелигентност. Помислете си само как в океана на вещното право и в морето на тази форум вие правите това заключение! На какво от горе смятате вашия казус за уникален и на какво от горе настоявате да Ви се отговори?.... В един от предишните си постове Ви обърнах внимание, че разбърквате материи, които нямат нищо общо по между си. Това е достатъчен атестат, за да е ясно за всеки средно образован юрист - а аз дори не съм такъв - че по никакъв начин няма да успее да Ви обясни що е "нищожност на делба" (ако в случая въобще може да се употреби това понятие). Как смеете да си мислите, че при едни мъгливо формулирани въпроси можете да очаквате релевантни отговори! Освен това защо отказвате да вземете под внимание факта, че тук има и адвокати, за които това е "хляб насъщни" и съвсем естествено е да не желаят да Ви образоват безплатно, при очевидна липса на възприемчивост от Ваша страна.

Считам, че форума е за хора, които имат още една възможност за дискусия, защото правото е занаят, който както всички други се учи цял живот, не само в университетите, казусите са безкрайни, очевидно това не мястото да показвате "културата" си! И никой не е задължен или принуждаван да отговаря! Въпреки двете ми висши /технически/ образования не мога да кажа, че съм стигнал върха на интелигентност!
Всеки иска да е на върха на планината, без да знае, че радостта е в изкачването!
Що се отнася до нищожност на делба, не само има такова понятие, но е много често срещано понятие, и не Ви желая да имате такъв проблем. Освен това разликата във възрастта ни, предполагам е голяма и не ми е много приятно да поучавам млади хора, убеден съм,че са по умни от нас!
Съветът ми към Вас, ако има нужда, да обръщате внимание повече на майка си и баща си, не на мен, още повече, след като не сте юрист би следвало да изразявате по-малко его и повече скромност и да се замислете, дали мястото Ви е тук в този форум!!!
Моите синове мислят, че си губя времето, но аз не мисля така, иначе този форум трябва да се закрие!
Така, че който иска може да изразява мнения, благодарен съм на всички!
gabriel_7
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Май 2012, 14:42

Уважаеми gabriel_7 ,
С риск някой да ме упрекне в нацизъм ще Ви цитирам д-р Йозеф Гьобелс, който твърди че скромността е порок, а ако имате нещо против моето его преборете се с него. Едва ли сте по възрастен от мен. Имам син с над 10 годишна практика на машинен инженер във западна фирма и дъщеря с почти толкова практика като икономист и пр. също в западна фирма, така че и двамата най-вероятно попадаме в категорията "заядлив старец"! Аз нямам нищо против да продължим да правим спектакъл за останалите пък, който, комуто и каквото се случи! Въпросът е че нищожна е делбата, която не поражда правни последствия, а аз не се наемам категорично да се произнасям по този въпрос. Вие ако можете - прекрасно! Но, виждам че и юристите тук не изгарят от желание да се произнасят по въпроса, което освен съображенията изказани в предишният ми пост би могло да означава, че има някои неща в юриспруденцията, които и за самите тях не са толкова категорични или пък не им се занимава със неплатени теоритични изшлайфания на понятията.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 01 Май 2012, 14:56

gabriel_7 написа:Моите синове мислят, че си губя времето, но аз не мисля така, иначе този форум трябва да се закрие!

Така ли мислите :lol: Ами - закривайте го, щом критерият за необходимостта от неговото съществуване е Вашето време и Вашата полза от него :wink:
Погледнах и другата Ви тема... няккво усещане за конфронтация остава, а в тази се задълбочава. А иначе - няма да получите съдържателен, коректен и сериозен отговор, просто защото никой юрист не би се ангажирал с такъв без да е прегледал документите, още повече, че стана ясно, че нищо не е ясно - дори какво се е делило доброволно и между кого.
П.П. Между другото /с оглед "съветите" Ви към подписа на Мели в другата тема/, дали Ви е ясно, че е цитат от "Мечо Пух"?
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот Melly » 01 Май 2012, 15:43

Лекси, вЪпросителят е твърде невзрачен, за да го удостоя с внимание,
дори и относно светите му към мен опитвайки се да разсъждава върху значението на "подписа ми".
Едва ли е чел Мечо Пух. :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 01 Май 2012, 16:32

Melly написа:Едва ли е чел Мечо Пух. :lol: :lol: :lol:

Би било жалко, ако е вярно :( Но пък и не съвсем - нещо хубаво ще му предстои :wink:, а... колкото повече, толкова повече :lol:

Да добавя - за автора на концепцията за закриване на форума :lol:

— Хайде една приказка! — каза Кристофър Робин.
— Каква приказка? — попитах.
— Ще бъдеш ли така добър да разкажеш една на Мечо Пух?
— Разбира се! — казах. — Какви приказки обича той?
— За себе си! Защото той е от този вид мечоци
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 01 Май 2012, 22:01

Вероятността да получите тук във Форума верен отговор на зададените въпроси не е минимален а нищожен. Не е заради самия вас а поради естеството на Форума. Вижте че има 20 страници по 50 въпроса = 1000 въпроса на които не е даден отговор, защото условно - 50 % от участниците във форума задават въпроси. 50 % от отговарящите на зададените въпроси не са юристи. 50 % от юристите не пишат по темата, а ви съветват да се обърнете към адвокат, пускат клипчета, дразнят се с питащия или помежду си. 50 % от мненията на останилите юристи са неверни. Редуцирайте числата/ % /, за да разберете какви са шансовети ви да получите верен отговор на вашите въпроси, като не забравяте че на 1000 зададени въпроса тук във Форума няма отговор. Но това не означава, че Форума трябва да бъде закрит - който не го харесва просто не участва. Не е идеален, но ние си го харесваме.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 01 Май 2012, 22:08

Neutralen, а ти след тая подробна характеристика на форума, към коя категория се причисляваш, че не ми стана много ясно? :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 01 Май 2012, 22:24

В твоята категория - пускам клипчета.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот frezist » 01 Май 2012, 23:21

Може пък човека да е ходил вече на консултации в канторите и да не е убеден в това което са му казали колегите. Сега се опитва да си "свери часовника" като е разбрал за този форум. Така, че регистрацията му може да се възприеме като израз на адмирации към форума и неговите участници:) Или пък е поредната сламка за която се хваща, но и в този случай пак е положително отношение към форума. Реално обаче, без преглед на документите може само да хвърляме боб или да призоваваме по-висшите сили на помощ да разгадават и издирват обективната истина...
frezist
Младши потребител

Мнениеот frezist » 01 Май 2012, 23:26

Сладкогласният АнгелРобърт как медено звънти и мечти невероятни се редят, и звездни купове се разпиляват... :)
frezist
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 01 Май 2012, 23:47

neutralen написа:Вероятността да получите тук във Форума верен отговор на зададените въпроси не е минимален а нищожен. Не е заради самия вас а поради естеството на Форума. Вижте че има 20 страници по 50 въпроса = 1000 въпроса на които не е даден отговор, защото условно - 50 % от участниците във форума задават въпроси. 50 % от отговарящите на зададените въпроси не са юристи. 50 % от юристите не пишат по темата, а ви съветват да се обърнете към адвокат, пускат клипчета, дразнят се с питащия или помежду си. 50 % от мненията на останилите юристи са неверни. Редуцирайте числата/ % /, за да разберете какви са шансовети ви да получите верен отговор на вашите въпроси, като не забравяте че на 1000 зададени въпроса тук във Форума няма отговор. Но това не означава, че Форума трябва да бъде закрит - който не го харесва просто не участва. Не е идеален, но ние си го харесваме.

:roll: Статистиката ти е дълбоко изкривена и не отговаря на действителността( позволи да познавам повечето пишещи тук).
Невярно е и твърдението, че след като съм юрист ми е вменено задължение да отговарям на всяка питанка ( на тая точно съм дала принципен отговор- каквото питането, такъв и отговора), респективно да повтарям като латерна. Аз такъв ангажимент не съм поемала, за останалите- нямам знание.
1000 въпроса висят без отговор, защото 1. или вече има даден такъв на идентичен проблем ( въпрос на търсене, защото търсачката не функционира правилно), или 2. е некоректно поднесена фактологията( както в тази тема, но не се прави крачка за изчистването и), или пък 3. на юристите им е дошло до козирката от отношението на питащите и се помещават в музикалните теми ( това е намек и към теб- никой няма против мелодията, но си има място и за нея), където никой никому не пречи и цели относителна хармония.
Има още една възможна хипотеза- не можеш да знаеш всичко( визирам една тема на колегата контрол- аз, лично, нямам отговор на поставения от него въпрос- нито практически, нито теоретичен).

В повечето хипотези, вЕрвай, не до незнание по правило се свежда липсата на отговор.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот gabriel_7 » 02 Май 2012, 11:13

poli_g написа:
neutralen написа:Вероятността да получите тук във Форума верен отговор на зададените въпроси не е минимален а нищожен. Не е заради самия вас а поради естеството на Форума. Вижте че има 20 страници по 50 въпроса = 1000 въпроса на които не е даден отговор, защото условно - 50 % от участниците във форума задават въпроси. 50 % от отговарящите на зададените въпроси не са юристи. 50 % от юристите не пишат по темата, а ви съветват да се обърнете към адвокат, пускат клипчета, дразнят се с питащия или помежду си. 50 % от мненията на останилите юристи са неверни. Редуцирайте числата/ % /, за да разберете какви са шансовети ви да получите верен отговор на вашите въпроси, като не забравяте че на 1000 зададени въпроса тук във Форума няма отговор. Но това не означава, че Форума трябва да бъде закрит - който не го харесва просто не участва. Не е идеален, но ние си го харесваме.

:roll: Статистиката ти е дълбоко изкривена и не отговаря на действителността( позволи да познавам повечето пишещи тук).
Невярно е и твърдението, че след като съм юрист ми е вменено задължение да отговарям на всяка питанка ( на тая точно съм дала принципен отговор- каквото питането, такъв и отговора), респективно да повтарям като латерна. Аз такъв ангажимент не съм поемала, за останалите- нямам знание.
1000 въпроса висят без отговор, защото 1. или вече има даден такъв на идентичен проблем ( въпрос на търсене, защото търсачката не функционира правилно), или 2. е некоректно поднесена фактологията( както в тази тема, но не се прави крачка за изчистването и), или пък 3. на юристите им е дошло до козирката от отношението на питащите и се помещават в музикалните теми ( това е намек и към теб- никой няма против мелодията, но си има място и за нея), където никой никому не пречи и цели относителна хармония.
Има още една възможна хипотеза- не можеш да знаеш всичко( визирам една тема на колегата контрол- аз, лично, нямам отговор на поставения от него въпрос- нито практически, нито теоретичен).

В повечето хипотези, вЕрвай, не до незнание по правило се свежда липсата на отговор.

neutralen е напълно прав в оценката си за форума. Проверих всички 15 стр. за вече даден такъв идентичен проблем, както казвате. На 11.10.2009 г. има тема "Делба на имот без участие на съпруг - съсобственик". Вижте отговорите bebitor казва нищожна, а т.н. Melly казва, че не е!!!/макар, че се изразява неясно/. Neutralen е по тактичен и не Ви казва, че сте превърнали форума в женски клюкарник, затова си позволих да кажа, че след като има такива "отговори" и глупави закачки, какъв е смисъла да има форум?
Т.н. "познаване" на повечето пишещи тук от Вас, което изобщо не трябва да Ви интересува, само потвърждава написаното по-горе.
Хората имат някакъв проблем и пишат, умни хора са създали този форум. Който знае нещо теоретично или от съдебната практика и има желание отговаря, никой никого не кара насила! А двете с Melly присъствате почти във всички теми, като "на всяко гърне и похлупак", не видях смисъл от това. Намерете си други забавления, не искам да кажа, че сте си объркали професията, ако с право си изкарвате хляба!
Забелязах по темите, че има студенти по право и хора не юристи, които дават много по смислени отговори от Вас двете! И не ми цитирайте отделни изречения от написаното от мен или разбор на думите, а използвайте Ваши такива!

Много ясно и коректно съм задал двата си въпроса в началото, поне както ги видам аз, може някой да ги допълни или да иска уточняване, каквото иска, няма лошо. И не е задължително да отговаря този, който му е дошло до козирката или който не знае. За сведение не сверявам мнения на адвокати и т.н.
Ще бъда благодарен на всеки, който вземе отношение по темата! Мнението на всеки един от форума за мен е ценно.
gabriel_7
Младши потребител

Следваща

Назад към Съсобственост и делба