начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Какво означава "не са уредени регулационните отношения с ПИ"

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какво означава "не са уредени регулационните отношения с ПИ"

Мнениеот Mitaka41 » 09 Сеп 2009, 14:49

Здравейте,
Притежавам съсобствен имот. Имотът е от 1500 кв.м. застроена и незастроена площ, като моята част е 500 кв.м. Застроената част на моя дял представлява паянтова едноетажна сграда(с лица към главната улица на малко градче) и паянтови навеси. Искам да съборя тези сгради, но другия съсобственик не ми разрешава. Но даже да ми разреши, според познат архитект, не мога да строя защото на скицата на имота има записано следното: "За поземлен имот 688 не са уредени регулационните отношения с ПИ". Това означавало, че трябва да се уредят тези регулационни отношения на целия квартал . Въпросите ми са следните:
1. Кой е длъжен да уреди тези регулационни отношения
2. Лицето на съсобстевния имот е малко и не отговаря на общите условия на ЗУТ, но сградите са свързани и според мен може да се приложи чл.19, ал 5 от ЗУТ
3. Какво мога да направя аз в този случай, за да получа право на строеж.
Mitaka41
Младши потребител

Re: Какво означава "не са уредени регулационните отношения с ПИ"

Мнениеот sunrise » 09 Сеп 2009, 15:00

Не е вярно ,че на целият квартал трябва да се уреждат сметките. Уредете Вашите с там , където имате придаваемо.
Съгласието на съсобственикът Ви за строеж, дадено под формата на нотариален акт е абсолютно задължително.
Не мисля ,че чл.19,ал.5 ЗУТ има сещо общо с Вашия случай.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Mitaka41 » 09 Сеп 2009, 18:39

Благодаря за вниманието.
Архитектът с който се консултирах ми обясни че трябва да се види целия квартал дали и там няма неуредени регулационни отношения, защото не можело да се пипа на части. Ако е така, това не е ли работа на общината, защото ако наистина трябва да се променя регулацията това става само с разрешение на общинските власти. Освен това аз няма да мога да се надплатя за скици, хонорари и т.н. Принципно моята цел е да разделим имота на два самостоятелни парцела за да мога да правя в моя парцел каквото поискам без да се съобразявам със съсобственик.В частност сегашния съсобственик (братовчедка на 70 години) не е склонна на никакви нови неща.
Mitaka41
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 10 Сеп 2009, 11:28

Първо, не е свързано с целият квартал.
Второ, правите го Вие, щом сте пропуснали законовия срок след влизане в сила на ЗУТ да си уредите отношенията./Дано само да нямате сметки за уреждане с общината/.
Трето, при така изложените от Вас факти, забравете да делите парцела.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот l____ » 11 Сеп 2009, 10:36

Много сте категорични! Твърде много. :)

И как разбрахте, че не може да се ползва чл.19, ал. 5 ЗУТ.
И как разбрахте, че става дума за ПИ... или става дума за УПИ. Или как разбрахте за какво уреждане на регулационни отношения става дума, когато се говори за ПИ 688.

Въпросче: Какви регулационни отношения се уреждат за ПИ. Какво е 'регулационни отношения'?

Ами то нищо не се разбира от изложението по питането, ама вие отсякохте: " ... забравете да делите парцела."

А питащия (, ако наистина иска да пита, а не да чеше клавиатурата,) да вземе да покаже скица от Общината, скица от АГКК и НА (разбира се всичко без имена, адреси и т.н.), че да му се отговори коректно. Какво го е заувъртал?
l____
Потребител

Мнениеот sunrise » 14 Сеп 2009, 12:25

l____ написа:Много сте категорични! Твърде много. :)

И как разбрахте, че не може да се ползва чл.19, ал. 5 ЗУТ.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) При урегулиране на поземлени имоти в квартали за средно високо и високо жилищно застрояване, за ниско свързано застрояване в повече от два имота за застрояване със социални жилища или за друго специфично застрояване размерите на имотите се определят със самия подробен устройствен план, без да се спазват нормите по ал. 1.
Това, че паянтовите сгради му са свързани , според Вас, означава ,че е в тази хипотеза ли ?Законът говори за квартали , предвидени за такова застрояване, а не да си разделиш парцела , за да стане на два, които да строиш свързано.
И как разбрахте, че става дума за ПИ... или става дума за УПИ. Или как разбрахте за какво уреждане на регулационни отношения става дума, когато се говори за ПИ 688.
ЯСно е, че е УПИ с неуредени регулационни отношения.
Въпросче: Какви регулационни отношения се уреждат за ПИ. Какво е 'регулационни отношения'?

Ами то нищо не се разбира от изложението по питането, ама вие отсякохте: " ... забравете да делите парцела."

А питащия (, ако наистина иска да пита, а не да чеше клавиатурата,) да вземе да покаже скица от Общината, скица от АГКК и НА (разбира се всичко без имена, адреси и т.н.), че да му се отговори коректно. Какво го е заувъртал?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот l____ » 14 Сеп 2009, 15:48

Това, че паянтовите сгради му са свързани , според Вас, означава ,че е в тази хипотеза ли ?

Не. Тия паянтови сгради нямат отношение към чл. 19, ал. 5

А аз никога не съм казвал, че проблема на питащия има нещо общо с чл. 19, ал. 5. Не съм казвал, че има връзка. Не съм казвал, че няма връзка.
Само попитах, Вие как разбрахте, че няма връзка.
За да разберете, трябва да сте виждал застроителния план.
Може и да сте го виждал... Не знам.

Законът говори за квартали , предвидени за такова застрояване,

А вие как разбрахте, че случаят не е точно такъв?

ЯСно е, че е УПИ с неуредени регулационни отношения.

Те това пък, от къде Ви се изясни? Питащият споменава за ПИ 688.

И не упоменава за УПИ. Нали само УПИ може да има сметки за уреждане? А питащия споменава за ПИ. Верно... споменава и за уреждане на регулационни отношения. Но аз питам, какво ли означават за Митака41 регулационни отношения.
Просто питам. И ако получа разумни отговори, бих могъл и да взема категорично отношение по питането на Митака41.

И... нищо лично към никой. Просто питам.

Поздрави! :)
l____
Потребител

Мнениеот sunrise » 14 Сеп 2009, 16:11

Съгласно ЗУТ и ЗКИР, при поземления имот, границите му съвпадат с правото на собственост.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Mitaka41 » 14 Сеп 2009, 21:36

Аз съм питащия. Нещо всички не сте разбрали. Лицето на имота от 1500 км.м. (имота има изключително неправилна форма) се намира на главната улица на градчето и е около 18 метра. От този имот аз притежавам 1/3 идеални части. Какво представляма лицето на имота? Половината е лицето на двуетажна полумасивна къща, притежание на съсобственичката ми. Останалите 9 метра представлява едноетажна сграда от две магазинчета с площ от по около 15-16 кв.м. всяко.Тази сграда е паянтова, строена в началото на 20-век и някога бе кръчма. Къщата, тези две магазинчета, съседните 5-6 къщи (те са двуетажни полумасивни) са долепени (свързани) една с друга. Тъй като този имот е наследствен от дядо ни и баба ни, през 2005 година със съсобственичката решихме да направим някаква делба. Тъй като лицето на имота е малко не можахме да направим реална делба, а само си поделихме кой какво ще ползва. Аз получих едното магазинче и полуразрушените навеси след него, както и 500 кв.м. идеална част от тези 1500 кв.м. На практика всичко това не може да се ползва, защото може да се срути върху човека. Братовчедката получи другото магазинче и останалите 1000 кв.м. За съжаление тя не ми разрешава да премахна тези съборетини и да си построя нещо ново, удобно за живеене.Преди известно време разбрах за допълненената през 2007 г.към чл.19 от ЗУТ, алинея 5, която дава възможност при свързани сгради да се извърши реална делба. Смущава ме само думата "социални".Затова се допитах до известен архитект какво мога да направя. Той прегледа скицата и ми каза, че има неуредени регулационни отношения, което означавало че докато тези отношения не се уредят нищо не може да се прави. Ето какво пише на скицата: " Към 24.02.2005 г. за имот №688 от кв.48 регулационни промени няма. Регулациите не са приложени". Отдолу на скицата пише още " Уличната регулация не е приложена" (на лицето има начертана червена линия). Освен това пише още " За поземлен имот 688 не са уредени регулационните отношения с ПИ VI." На скицата в дъното на имота също има две червени линии свързани под ъгъл и там е отбелязано римското число VI. Ето това е.
Mitaka41
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Сеп 2009, 22:53

"Известният архитект" просто е искал да ви отсвири. Пътят към делбата минава през изменение на подробния устройствен план - ПРЗ, но без да се види скицата не може да се каже нищо повече.
Mitaka41 написа:Смущава ме само думата "социални"

Не се смущавайте. Просто става въпрос за специфичен модел застрояване.
Mitaka41 написа:Ето какво пише на скицата: " Към 24.02.2005 г. за имот №688 от кв.48 регулационни промени няма. Регулациите не са приложени". Отдолу на скицата пише още " Уличната регулация не е приложена" (на лицето има начертана червена линия)

Ето затова казвам, че трябва да се види скицата. Червени, черни, сини линии, също и датата на заповедта, с която е одобрена уличната регулация - всичко е от значение.
Mitaka41 написа:Освен това пише още " За поземлен имот 688 не са уредени регулационните отношения с УПИ VI." На скицата в дъното на имота също има две червени линии свързани под ъгъл и там е отбелязано римското число VI.

Вероятно общинският писар е имал предвид надпис с добавката в червено. УПИ се бележи с римски цифри, а ПИ с арабски.
Покажете скицата, за да може да се коментира по същество.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот l____ » 15 Сеп 2009, 08:06

Съгласно ЗУТ и ЗКИР, при поземления имот, границите му съвпадат с правото на собственост.

Е, и? Какво от това?
Какво ново каза, дето не го знаем?
И що го казваш?
И какво общо има към проблема?

-----

magodeoz е най-близо до истината. Изглежда е работил често с подобни проблеми. По темата е дал перфектни отговори.

Може би е пропуснал да поиска да види само скица, показваща начина и характера на застрояване.
А тази скица би сложила точка на всякакви спорове.
Единственият проблем, който остана за разрешаване, като че ли е, дали може да се ползва чл. 19, ал. 5.
Ако не може - имота е неподеляем, дори и при огромно желание и на двамата съсобственици.
Имота може да стане поделяем само ако има и съгласие на съседите... Или да се потърси решение с тупик - но този за вариант отново трябва съгласие на съсобствениците, а вероятно и на съседите ... Има възможности, де. Теотерични! Практически - едва ли. Дай, Митак, да видим скиците.
l____
Потребител

Мнениеот sunrise » 15 Сеп 2009, 10:39

Е, и? Какво от това?
Какво ново каза, дето не го знаем?
И що го казваш?
И какво общо има към проблема?
Има общо, за който е наясно!
А какъв е проблема на питащият да си уреди регулационните отношения? Така или иначе, нищо не може да прави преди това. Явно иска да направи делба, преди уреждане на сметките, ама това няма как да стане.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kmonev » 15 Сеп 2009, 10:56

или правите процедура за ПУП /промяна на устройствен план/ в общината конкретно за вашия имот или чакате да влезе кадастъра при вас и да се решат проблемите от само себе си. влизането в сила на кадастралната карта изчиства неуредените отношения.
kmonev
Потребител

Мнениеот l____ » 15 Сеп 2009, 11:32

А какъв е проблема на питащият да си уреди регулационните отношения?

Ами проблемът е че има § 6 и §8 в Преходните разпоредби на ЗУТ.
Ти досега не си ли ги чувал?
Питащият може да иска да си урежда всякакви сметки. Но най вероятно ще си остане само с искането си

Така или иначе, нищо не може да прави преди това.

Нищо не може да направи преди кое? Преди уреждането на сметките ли?
А що мислиш, че въобще може да си уреди сметките по регулация?

Явно иска да направи делба, преди уреждане на сметките, ама това няма как да стане.

Мисля, че делба не може да направи никога. Нито преди уреждане на сметки, нито след уреждане на сметки. Освен ако имотът му не отговаря на чл. 19, ал. 5.

Но... трябва да се види скица-копие от плана за застрояване.
l____
Потребител

Мнениеот sunrise » 15 Сеп 2009, 11:38

l____ написа:
А какъв е проблема на питащият да си уреди регулационните отношения?

Ами проблемът е че има § 6 и §8 в Преходните разпоредби на ЗУТ.
Ти досега не си ли ги чувал?
Питащият може да иска да си урежда всякакви сметки. Но най вероятно ще си остане само с искането си

Така или иначе, нищо не може да прави преди това.

Нищо не може да направи преди кое? Преди уреждането на сметките ли?
А що мислиш, че въобще може да си уреди сметките по регулация?

Явно иска да направи делба, преди уреждане на сметките, ама това няма как да стане.

Мисля, че делба не може да направи никога. Нито преди уреждане на сметки, нито след уреждане на сметки. Освен ако имотът му не отговаря на чл. 19, ал. 5.

Но... трябва да се види скица-копие от плана за застрояване.[/quote
Не мога да разбера неуважителният Ви тон, не съм жена Ви , нито децата Ви да ми говорите на ти.Дотук практическо предложение от Вас не чух.
Не само съм чувала, ами сме правили такива процедури. Това е начинът като има неуредени сметки, да мине регулационната граница по имотната. Когато е към уличната регулация е по-сложно, но не знаем, дали има да дава или да взема питащият.
И точно така, бъдете сигурен, че преди да се предприеме процедурата по §8, НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ.
А за делбата не е моя идея, явно това иска да постигне човека.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот l____ » 15 Сеп 2009, 11:39

или правите процедура за ПУП /промяна на устройствен план/ в общината конкретно за вашия имот

Как да стане това, Монев?
Не разбра ли че няма условия за такава процедура. Съсобственикът му на питащия не е съгласен. Как не разбра това!

А за съдебна делба по чл. 201 от ЗУТ няма условия. Имотът на питащия най-вероятно не отговаря на изискванията на чл. 19, ал. 5 от ЗУТ.
Щото на исискванията на чл. 19, ал. 1 от ЗУТ съвсем не отговаря. И това ли не си разбрал, Монев?

или чакате да влезе кадастъра при вас и да се решат проблемите от само себе си. влизането в сила на кадастралната карта изчиства неуредените отношения.

Върховни глупости на търкалета!!! Ама да знаеш к'ви глупости!!!
l____
Потребител

Мнениеот kmonev » 15 Сеп 2009, 11:46

l____ написа:
или правите процедура за ПУП /промяна на устройствен план/ в общината конкретно за вашия имот

Как да стане това, Монев?
Не разбра ли че няма условия за такава процедура. Съсобственикът му на питащия не е съгласен. Как не разбра това!

А за съдебна делба по чл. 201 от ЗУТ няма условия. Имотът на питащия най-вероятно не отговаря на изискванията на чл. 19, ал. 5 от ЗУТ.
Щото на исискванията на чл. 19, ал. 1 от ЗУТ съвсем не отговаря. И това ли не си разбрал, Монев?

или чакате да влезе кадастъра при вас и да се решат проблемите от само себе си. влизането в сила на кадастралната карта изчиства неуредените отношения.

Върховни глупости на търкалета!!! Ама да знаеш к'ви глупости!!!

не коментирам постове на хора, които нямат никаква идея за какво иде реч !
kmonev
Потребител

Мнениеот t11t11 » 15 Сеп 2009, 12:15

Голям спор.
Няма разрешаване!
t11t11
Младши потребител

Мнениеот l____ » 15 Сеп 2009, 12:19

Не мога да разбера неуважителният Ви тон, не съм жена Ви , нито децата Ви да ми говорите на ти.

Длъжен съм да се извиня!
Извинявайте, sunrise!
Ще бъда любезен вече.
Съжалявам! Сбърках. Простете. :oops:
Съжалявам! Простете.

Дотук практическо предложение от Вас не чух.

Ако имотът на питащия не отговаря на изискванията на чл. 19 ЗУТ, не може да се направи нищо. Абсолютно нищо не може да се направи без съгласието на съсобственика си. Митака не може да излезе от съсобственост по никакъв начин без съгласието на съсобственика му!
Какво предложение да дам? Нямам предложение. Това е казус без разрешаване, ако няма съгласие между всички съсобственици.
Единствениата възможност за каквато и да е делба е, имотът на питащия да отговаря на изискванията по чл. 19.
И ако мога да видя скица-копие от Плана за застрояване - ще съм 100% сигурен в думите ми.

Още веднъж: Извинявайте!
Всъщност, въпреки, че Ви отговарях 'на ти', по никакъв начин в себе си не съм целял да изразявам неуважение към Вас.

А това, че спорим - не е неуважение!

Поздрави!
l____
Потребител

Мнениеот l____ » 15 Сеп 2009, 12:33

влизането в сила на кадастралната карта изчиства неуредените отношения.

Неуредените отношения по регулация ги е изчистил §6 на ЗУТ.
Кадастралната карта не изчиства никави отношения.
Нима казваш, че кадастралната карта и кадастърът създават вещно-правно действие?? :D
l____
Потребител

Следваща

Назад към Съсобственост и делба