начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

ще има ли по справедливи закони в ЕС

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ще има ли по справедливи закони в ЕС

Мнениеот колонка » 27 Дек 2004, 21:12

знае ли някой , след приемането ни в евросъюза ще се променят ли законите в съответствие със страните от ЕС.Притежавам 75% от къща и ми се струва много несправедливо съдът да я изнесе на публична продан,тъй като и двамата собственици я искаме.А знае ли някой как е в станите от ЕС. Мисълта ми е дали да изчакам 2 години с делото за делба до приемането ни в ЕС с надеждата че ще има промени в законодателството.Благодаря ви.
колонка

Re: ще има ли по справедливи закони в ЕС

Мнениеот Solei » 29 Дек 2004, 00:26

Здравейте. В момента тече процедура за синхронизация на българските закони с тези на EU, но това не означава, че законите ще се променят изцяло по отношение на съсобствеността. До колкото сам запозната със законодателството на няколко от европейските държави, и при тях се наблюдава същата процедура, както и тук. Ако не се постигне съгласие за поставяне в дял на единия съсобственик като се наплати дела на другия, то се изнася на публична продан съответния имот - къща, апартамент...Не ми стана ясно дали и двамата искате целия имот ?И дали имота може да бъде реално поделен на 2 части?Ако може да е поделен на 2 реално обособени части, така, че да удовлетворява и двама ви, като се наплати разликата в дела, не виждам защо да рискувате да се изнесе на публична продан, където трето лице може да го купи.
Не става ясно също и как е придобита тази съсобственост - чрез правна сделка ли, по наскедство ли...
Най добре е да се обърнете към конкретен адвокат или юрист и да обясните целия случаи, ако не сте го направили до сега. Той ще прецени какъв варян е най добре да предприемете. Но не разчитаите на рязки промени поради влизането ни в EU. При съставянето на нашите закони и ние също сме взаимствали част от европейската практика в това отношение.
Solei

Мнениеот Пионерче » 29 Дек 2004, 01:49

1. Какво му е несправедливото на закона, според Вас?
2. Защо искате делба, ако положението в момента не Ви пречи?
3. Ако искате да запазите къщата изцяло, защо не изплатите на другия човек неговата част?
Пионерче

Мнениеот колонка » 29 Дек 2004, 20:01

Благодаря на Solei за отговора, макар че ми се искаше друго да прочета.
Имота е придобит по наследство, като е неподеляем на две-лицето е недостатъчно, а и двамата искаме цялата къща. Ако навсякъде практиката е с изнасяне на продан при тези обстоятелства май съм губеща страна.
На въпросите на Пионерче: 1.Не смятам че е справедливо трето лице да вземе къщата ми при положение че съм съсобственик с по-голям дял, както е написано.
2.Бих поискал делба защото в положението в което сме в момента не мога да използвам реално часта си. Другият съсобственик може да заведе дело, защото не може да ме гледа все пак аз имам по-голяма част. 3.Както е написано и по-горе двамата искаме само за себе си къщата, естествено че би било идеалният вариант да изплатя останалата част.
колонка

Мнениеот младеж » 30 Дек 2004, 09:51

,, За всички е божията справедливост- но за жалост на земята властват парите"
-от Евангелие на Матея .
Делба, пари на двамата според дяловете и всички доволни.
Щом всеки иска къщата , всеки да наддава в съдено изп.публична продан ......
Това ,че имате по-голяма част не Ви дава никакво предимство,освен,че ще плащате по-малката част.
младеж

Назад към Съсобственост и делба