Здравей те имам нужда от помощ в отношение със съседа си.Малко предисловие.
Имам парцел който закупих-имам нотариален акт в регулация е във Варна.Реших да проверя дали са точни и извиках геодези-фирма за замерване (издадоха ми документ) и се оказа че единия съсед е навлязъл в моя имот с около 80 сантиметра и на всичкото отгоре си е построил тоалет и навес.При замерването съседа не желаеше да присъства.Не желае да преместим оградата.
Въпросът ми е следния.Как мога да си върна тези около 30 квадратни метра.Към кои да се обърна- кметство жалба до кои мога да пусна.До адвокат ли да се обърна.Бих желал първо ако има вариант по меко да подходя.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Спор със съсед
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Спор със съсед
В правото няма "по-меко", защото само "твърдото" се признава от закона. Без него рискуваш да загубиш земята по давност. Отиди при адвокат и пускайте иск.
- ivanov_p
- Активен потребител
А какъв е този иск и към какъв адвокат да се обърна.Какъв е срока за давност.
- adventum
- Нов потребител
Срокът е десет години, но не се знае от кога тече. Прекъсва се само с иск. Адвокат по вещтно право, от което би трябвало да разбират всички адвокати, според фактите ще прецени какъв иск да води.
- ivanov_p
- Активен потребител
Благодаря за дадената насока.
- adventum
- Нов потребител
Възможностите са няколко. Една от тях е предварителни договори със съседа по чл.15 ЗУТ и след това след решение на Общински съвет да се нанесат корекциите по плана (това дали ще има такива знаете Вие респ. от скиците и плана). другия вариант е иск по чл.109 ЗС - негаторен иск с основание за пречка по отношение на използване по предназначение на имот Ви, особенно в частта с тази постройка.
- l_bocheva
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|