начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Въпрос относно съсобственост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно съсобственост

Мнениеот m100ilova » 03 Апр 2015, 17:37

Здравейте!
Притежавам 2-ри етаж 5/12 срещу 7/12 в полза на другия съсобственик от 1-ви етаж.
Имаме общ/единствен/ вход,общ двор и естествено общ покрив над къщата ни.
Двата етажа са с отделни входове,достъпни през общия двор.
Няма съдебно или някакво писмено разделение дяловете ни-всеки от нас си има нотариален акт за собствеността си.
Конкретния ми въпрос е:
Имам ли право да на писмен договор /за символична сума/ с наемателите на другия собственик с обяснението че се ползват и моите общи части,въпреки че живеят само в неговата жилищна част.
Ако имам такова право имам и втори въпрос-при отказ да се сключи подобен договор,мога ли да използвам отказа за да попреча на настаняването на тези наематели?
Отношенията ми с другия собственик са много лоши.
До вчера долу живееха хора,чиито имена дори не знаех.
Очаквам следващите и ми се иска да се подготвя някак.
Предполагам всеки разбира че не е приятно да влизат абсолютно непознати в двора в който си играе детето ти)
Благодаря!
m100ilova
Нов потребител

Re: Въпрос относно съсобственост

Мнениеот ivanov_p » 03 Апр 2015, 21:06

Копирайте договора с който вие плащате наем за ползването на частите на двора на другия съсобственик и им дайте да го подпишат, но там вие ще сте наемодател.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот m100ilova » 03 Апр 2015, 21:12

Благодаря за отговора,но аз явно не съм се изразила достатъчно ясно.
Аз съм съсобственик,не плащам никакъв наем за това.
m100ilova
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 03 Апр 2015, 21:30

Щом Вие не плащате наем за съсобствеността няма откъде да вземем модел за договора, жалко!
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот m100ilova » 03 Апр 2015, 21:51

Здравейте отново)
Имам 54 преглеждания-4 мои),но моля ако някой има отговорите да пише!
Мога да запълня лимита даден от форума с кошмара в който съм живяла,но няма смисъл...
Достатъчен е факта че неизвестните за мен наематели издържаха половин година и сами си тръгнаха.
Аз наистина съм говорила по тоя въпрос с тях но толкова-нищо друго,няма номера,кавги и прочие от моя страна.
Търся решение на грозен проблем и това че не се жалвам не отговаря на ситуацията, а ме охарактеризира по-скоро...
Отново благодаря на който се отзове!
m100ilova
Нов потребител

Мнениеот Pause » 03 Апр 2015, 22:31

Въпросните общи части общия двор, обслужват и двата имота по предназначение за да ползват жилищата си собствениците съответно наемателите . И въпроса е как тогава да стигнат до имота и ползват необозпокявано. Ако може да се направи нещо ,то е да се учреди личен сервитут за тези общи части, но парадокса е как да се ползва тогава другия имот.Това ли питате?
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот m100ilova » 03 Апр 2015, 22:49

Да,питам това и по-конкретно тъй като това няма как да се промени мога ли да го използвам или само ще ме ощетява естеството на имота ми.
За протокола проверих думата сервитут в тълковния речник :oops:
m100ilova
Нов потребител

Мнениеот m100ilova » 03 Апр 2015, 23:11

В краткост имам ли законно основание да се противопоставя на наемателите на съсобственика , които влизат в моя собственост,тъй като тази собственост е обща с съсобственика който е дал достъп,като например договор,наем който да откажат или друго.
Нещо променя ли се ако тези хора са легитимни-в смисъл ако вече е поумнял и им напише договор за безвъзмездно ползване,каквото твърдеше че е досегашното ползване.
m100ilova
Нов потребител

Мнениеот Melly » 04 Апр 2015, 00:24

Здравейте отново)
Имам 54 преглеждания-4 мои),но моля ако някой има отговорите да пише!

За съжаление, включилите се по вашата тема изобщо нямат представа какви безсмислици са писали.
Отговорите не се пишат, а се обсъждат. Не и по форумите.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 04 Апр 2015, 08:06

Ето, на 60-тото прочитане се уреди! Мели ще ти напише договор за наем на общите части, който да предложиш на наемателите на другият съсобственик.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот Melly » 04 Апр 2015, 11:50

ivanov_p написа:Ето, на 60-тото прочитане се уреди! Мели ще ти напише договор за наем на общите части, който да предложиш на наемателите на другият съсобственик.

Подминавам те. Продължаваш да плещиш безсмислици...
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Pause » 04 Апр 2015, 21:14

Ами,другия вариант е да сключите договор за нем на съседния НИ - етаж и заключете пътната врата и пуснете детето да си играе наволя в имота например със кучето. Нямате такова основание,че да ограничавате правата на наемателите или другия собственик, малко е писано за сервитутите и разпръснато в законите ,но тези общи части обслужват и двата имота ,и ако например може да се ползва другият от друг например заден общ двор би могло по мое мнение да се учреди такова право - като се поделят чрез лични сервитути.
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба