ЗДР
Питането ми е ...
Майка ми има кьща в мальк град в провинцията и няма наторален акт. Кьщата е купена от Дядо ми през 1948г-имаме и договор за покупко продажбата от тогава.
С течение на времето той почива и жена му/баба ми/ се сьдят с Майка ми.
При делбата-сьдьт присьжда кьщата на Майка ми с решение от 1982г и да изплати някаква сума на баба ми.
До ден днешен Майка ми,брат ми си живеят там, плащат си даньк и т.н. В общината ни казват, че с Решението за делба-може да ни послужи, като нат.акт че се води на майка ми- Правилно ли е това.
Попитах,как мога да се снабдим с нат.акт- но сумата нещо е непосилна за момента. Познати ни посьветвах да попитаме за Констативен натурален акт-били по-евтиния вариант, или някакво Удостоверение за Тьрпимост.
Просто не сьм наясно, как имаме Натурален акт за земята/2008г/ а не е вписана постройката/кьщата/ в него.
Ще сьм Благодарен за насоките ,как да постьпим и кой документ е най удачен/евтин/ да извадим. Нищо,че в сьвета фигурира имота има и скица/2007г/ .
- Дата и час: 22 Ное 2024, 07:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да извадя нoтариален акт с/д решение на сьда за делба
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Как да извадя нoтариален акт с/д решение на сьда за делба
Последна промяна onkelabg на 25 Мар 2015, 14:29, променена общо 1 път
- onkelabg
- Нов потребител
Re: Как да извадя наторален акт с/д решение на сьда за делба
Най-евтино е да не правите нищо. От общината са прави - в общия случай съдебното решение е доказателство за правата на майка ви, както и "натуралния" акт. Повтарям в общия случай, защото без да се разгледа съдебното решение и всички други документи, свързани с имота(каквито и доколкото ги има), всичко написано във форума е в сферата на теорията и догадките.
Е, ние тук пък съвсем няма как да сме наясно Това може да ви бъде разяснено от юрист, който да разгледа конкретните документи, но това, разбира се, ще ви струва пари.
onkelabg написа:ЗДР
Просто не сьм наясно, как имаме Натурален акт за земята/2008г/ а не е вписана постройката/кьщата/ в него.
Е, ние тук пък съвсем няма как да сме наясно Това може да ви бъде разяснено от юрист, който да разгледа конкретните документи, но това, разбира се, ще ви струва пари.
Dip trip, flip fantasia
- octavia
- Младши потребител
Благодаря Ви ,за отг.
Относно нат.акт издаен за земята от /2008г/, по-спомен е подадена някаква декларация ли незнам и аз, да бьде прибавена част от терена/двора-42кв/ кьм другата такава земя/98кв+постройката/
А тези 2 части са един двор /140кв/ с кьщата, при оглед от мен в натур.акт издаден след това фигурира....
; дворно място/42кв/- представляващо идеална част отдворно място цялото с площ 140кв.......И след последната дума никьде не е описано ,какво има в другите 98кв до 140кв, а е запьлнен реда а ХХХХХХХХХХХХ и накрая се посочва номера на скицата и сьседите около нас/УПИ ххх/
Така, като чета нат.акт -пише СЛЕД Обстоятелствена проверка признавам собственици по-наследственост и давност еди кои си.......
Аз го разбирам така-
-идва нотариуса/адвоката в нас не Вижда кьщата докато преминава през нея и излиза по-стьлбите направо в двора за да ги узакони и вземе пари за грешно написан акт.
Относно нат.акт издаен за земята от /2008г/, по-спомен е подадена някаква декларация ли незнам и аз, да бьде прибавена част от терена/двора-42кв/ кьм другата такава земя/98кв+постройката/
А тези 2 части са един двор /140кв/ с кьщата, при оглед от мен в натур.акт издаден след това фигурира....
; дворно място/42кв/- представляващо идеална част отдворно място цялото с площ 140кв.......И след последната дума никьде не е описано ,какво има в другите 98кв до 140кв, а е запьлнен реда а ХХХХХХХХХХХХ и накрая се посочва номера на скицата и сьседите около нас/УПИ ххх/
Така, като чета нат.акт -пише СЛЕД Обстоятелствена проверка признавам собственици по-наследственост и давност еди кои си.......
Аз го разбирам така-
-идва нотариуса/адвоката в нас не Вижда кьщата докато преминава през нея и излиза по-стьлбите направо в двора за да ги узакони и вземе пари за грешно написан акт.
- onkelabg
- Нов потребител
Нотариален акт се пише. Много си прост, с извинение.
- barakuda
- Потребител
barakuda написа:Нотариален акт се пише. Много си прост, с извинение.
Може да не знае как се пише, защото не е използвал (писал) думата. А може и занятието му и образованието му да са такива, че да не се изисква да е умен (като теб!), но пък в същото време човекът може добре да си върши работата, така както си е "много прост".
Ти с твоята справяш ли се? ... М?
Според теб явно доста от пишещите са прости, цървули, тъпи, вдлъбнати ...
И възниква въпросът - на кого х*я му търсиш тук?
"Няма нищо по-досадно от това, когато някой държи да покаже пред другите колко е умен. Особено когато не е."
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
"Натурален" акт казват и пишат хора и с висше образование, вероятно мислейки, че идва от натура, а не от нотариус, все пак имотите са в природата (натурата). Баща ми имаше решение от делба от преди 30-35 години и със сигурност не беше вписано, но абсолютно навсякъде го признаваха и описваха в представените документи, като на негова база вкараха парцелите и в кадастъра. Напоследък обаче чета в решенията на съдилищата и люти и закани, че в определен срок решението трябва да се впише. Даже хитреците задължават страните да платят натрупаните МДТ, все едно общината е платила съдебните разноски.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа: Напоследък обаче чета в решенията на съдилищата и люти и закани, че в определен срок решението трябва да се впише.
Закон, к'во да го направиш....при това доста 'стар'...чл.115 ЗС предложение второ. За съжаление твърде рядко се 'използва'.
- n_ikito
- Активен потребител
Re: Как да извадя нoтариален акт с/д решение на сьда за делб
Извинявам се за грешката но в бьрзината за вашето мнение, несьм се старал за правилното и изписване. Не че е някакьв проблем да се разгадае ,какво точно сьм желал да напиша.Не сьм се сбльсквал постояно с тези инстанции..така,че приемам критиката.
Днес ходих при нотариуса и му обясних следното
-как при пойскване за издаване на нов нот.акт/с решението за делба което имаме/ е описано само 42кв от общо 140кв/такива заедно с кьщата/
Отг е- Друг по-заместване/сьдя по-вписванията/ така го е описал, но вие не се притеснявайте имате сьдебно решение за целия имот +/98кв застроена площ/ общо 140кв.
Сега ми предлагат вариант за констативен нотариален акт да си извадя вьз основа на документите, за целта трябва да си извадя
1-скица от новия кадастрален план 2009г-да се види всичко точно ли е нанесено
2-оценка на имота от общината
И след това при него с тея документи за издаването на констативен нотар.акт- който щял да струва само при нотариуса ,около 270лв- базирана на стара оценка на имота от /7000лв/
Пак пари на вятьра, ама......
Едно недоглеждане от наша страна и не добросьвесна работа от Институцията- води до Наши Разходи ,отново.
Да попитам има ли разлика м/у Нот.акт и Констативен акт...или са едно и сьщо с различна цена. За пьрвия ми казаха, за цена от порядька на 700/1000лв, а за Констативния нот.акт-около 350лв.
Днес ходих при нотариуса и му обясних следното
-как при пойскване за издаване на нов нот.акт/с решението за делба което имаме/ е описано само 42кв от общо 140кв/такива заедно с кьщата/
Отг е- Друг по-заместване/сьдя по-вписванията/ така го е описал, но вие не се притеснявайте имате сьдебно решение за целия имот +/98кв застроена площ/ общо 140кв.
Сега ми предлагат вариант за констативен нотариален акт да си извадя вьз основа на документите, за целта трябва да си извадя
1-скица от новия кадастрален план 2009г-да се види всичко точно ли е нанесено
2-оценка на имота от общината
И след това при него с тея документи за издаването на констативен нотар.акт- който щял да струва само при нотариуса ,около 270лв- базирана на стара оценка на имота от /7000лв/
Пак пари на вятьра, ама......
Едно недоглеждане от наша страна и не добросьвесна работа от Институцията- води до Наши Разходи ,отново.
Да попитам има ли разлика м/у Нот.акт и Констативен акт...или са едно и сьщо с различна цена. За пьрвия ми казаха, за цена от порядька на 700/1000лв, а за Констативния нот.акт-около 350лв.
- onkelabg
- Нов потребител
Re: Как да извадя нoтариален акт с/д решение на сьда за делб
Във вашия случай друг освен констативен нотариален акт няма как да "извадите", защото не прехвърляте собственост, не учредявате вещни права, просто искате документ за собственост, в който всичко да е описано на едно място - това е именно констативният акт. "Констативен" идва от "констатирам" (установявам), т.е. нотариусът установява, че на базата на представените от вас документи - съдебно решение, скица и т.н. - може да се приеме, че лицето Х е собственик на имота У с параметри еди какви си.
"Другият" нотариален акт, който повечето хора си представят като непоклатимо уверение в правата си, е всъщност договор - за покупко-продажба, дарение, учредяване някакво вещно право... Каквото във вашия случай няма, защото вие нищо не прехвърляте. Искате просто една констатация на базата на документи, които явно вече имате, както са ви казали и от нотариалната кантора. А след като толкова държите на констатацията - платете си за издаване на констативния акт. Друг документ така или иначе няма как да получите. Камо ли пък безплатен.
"Другият" нотариален акт, който повечето хора си представят като непоклатимо уверение в правата си, е всъщност договор - за покупко-продажба, дарение, учредяване някакво вещно право... Каквото във вашия случай няма, защото вие нищо не прехвърляте. Искате просто една констатация на базата на документи, които явно вече имате, както са ви казали и от нотариалната кантора. А след като толкова държите на констатацията - платете си за издаване на констативния акт. Друг документ така или иначе няма как да получите. Камо ли пък безплатен.
Dip trip, flip fantasia
- octavia
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|