начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Делба на земеделска земя

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба на земеделска земя

Мнениеот npetrov72 » 04 Сеп 2014, 05:24

Здравейте!Ще ВИ помоля за правен съвет,а казусът е следния:пра дядо ми П М притежава земеделска земя,от брака си той има 2-ма синове ,дядо ми Н М и К М.Дядо ми има един син баща ми,а К М има 2синове и една дъщеря,П М,Н М,К М и баща ми са починали.Въпросът ми е как се делят тези земеделски земи на 2“дял на дядо ми и брат му и после на всеки от наследници те им или се делят на мен,сестра ми,майка ми 2братя и сестрата?Е диния от братята е решил още докато беше жив баща ми,че трябва да се дели на 4 отдал е земите в аренда,прибира паричките и нещо не му се дели.Благодаря предварително!
npetrov72
Нов потребител

Re: Делба на земеделска земя

Мнениеот sunrise » 04 Сеп 2014, 09:13

Баща Ви , ако е жив нищо не можете да делите. На кого е възстановена според решението?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот lukaychev » 04 Сеп 2014, 09:38

Притежавате 1/2.
lukaychev
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 04 Сеп 2014, 10:00

lukaychev написа:Притежавате 1/2.

Кой точно притежава 1/2:той лично или майка му, сестра му и той?
Той, както майка си и сестра си имат по 1/6 ид.ч
sunrise
Активен потребител

Мнениеот lukaychev » 04 Сеп 2014, 10:04

sunrise написа:
lukaychev написа:Притежавате 1/2.

Кой точно притежава 1/2:той лично или майка му, сестра му и той?
Той, както майка си и сестра си имат по 1/6 ид.ч

Правилно, не съм прочел внимателно, че питащият има сестра и жива майка. Благодаря за поправката.
lukaychev
Младши потребител

Мнениеот npetrov72 » 04 Сеп 2014, 22:45

sunrise написа:Баща Ви , ако е жив нищо не можете да делите. На кого е възстановена според решението?

Баща ми е починал,между майка ми и сестра ми спор няма,спорът е м-ду един от наследниците на брата на дядо ми,а брата на дядо ми има 3 деца и едно от децата му твърди ,че всичко се дели на 4 нещо не ми се вързва това.Благодаря за вниманието
npetrov72
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 04 Сеп 2014, 22:53

Имал е двама преки наследници и се дели на тях , тоест на две, а след това на тяхните деца , се дели само бащиния им дял, респективно Вие четиримата делите дела на дядо си, защото баща Ви е бил едно дете, предполагаме и че баба Ви е починала, иначе нещата са по друг начин.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 04 Сеп 2014, 23:36

sunrise написа:Имал е двама преки наследници и се дели на тях , тоест на две, а след това на тяхните деца , се дели само бащиния им дял..

абсолютно вярно, в останалата част не го разбирам ( "за четиримата" освен ако не касае читирите наследника на КМ)) и не мога да подкрепя.
Н.М има право на рента за 1/2 от общо възстановената земя :arrow: неговия пряк наследник е починал, ерго вие, майка ви и сестра ви имате право на тази 1/2.
К М има неговата 1/2 :arrow: след смъртта му неговите синове и дъщеря си делят 1/2 на КМ.

А, по-простичко ( ако се запази този кръг от наследници)- на този етап всички имате право на по 1/6 от цялата рента.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 05 Сеп 2014, 00:02

Грешка, делят на три:питащият, сестрата и майката
sunrise
Активен потребител

Мнениеот npetrov72 » 05 Сеп 2014, 06:17

bird_of_paradise написа:
sunrise написа:Имал е двама преки наследници и се дели на тях , тоест на две, а след това на тяхните деца , се дели само бащиния им дял..

абсолютно вярно, в останалата част не го разбирам ( "за четиримата" освен ако не касае читирите наследника на КМ)) и не мога да подкрепя.
Н.М има право на рента за 1/2 от общо възстановената земя :arrow: неговия пряк наследник е починал, ерго вие, майка ви и сестра ви имате право на тази 1/2.
К М има неговата 1/2 :arrow: след смъртта му неговите синове и дъщеря си делят 1/2 на КМ.

А, по-простичко ( ако се запази този кръг от наследници)- на този етап всички имате право на по 1/6 от цялата рента.

Благодаря за бързия отговор!
npetrov72
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 05 Сеп 2014, 14:25

npetrov72 написа:Благодаря за бързия отговор!

Ще споделя благодарността Ви с двамата колеги, писали в темата. :)
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба