начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Продажба на съсобствен апартамент

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на съсобствен апартамент

Мнениеот dori770104 » 14 Май 2014, 12:35

Здравейте,
родителите ми се разведоха през 2010 год. след дело за семейно насилие. Апартамента СИО беше присъден на майка ми /да живее в него/, като заплаща на баща ми всеки месец наем в р-р на 110 лв. В същото време се разбраха да продадат апартамента и да си разделят парите от продажбата, тъй като към момента никой от двамате не може да наплати частта на другия.
От 2010 г. до сега апартамента е обявен за продажба във всички агенции в Бургас и във 3 сайта за недвижими имоти. Намерихме клиент, но баща ми за пореден път спира продажбата с твърдението , че искаме да го измамим /сделката минава през агенция за недвижими имоти/. Какви са правата на майка ми в случая? Може ли при това положение да заведе дело, че той осуетява продажбата /за пореден път/ и да спре да му плаща наем всеки месец. Тя реално иска да продадат апартамента и да си вземе парите, за да си намери друго жилище и да спре всеки месец да му плаща наем / пенсията й и 230 лв. и като му преведе 110 лв. на практика изнемогва. А вече е почти 70 годишна и не е в състояние да работи/. Наематели също не може да вкара в апартамента, защото се продава и непрекъснато идват клиени за огледи. Моля за съвет!
dori770104
Младши потребител

Re: Продажба на съсобствен апартамент

Мнениеот Melly » 14 Май 2014, 14:21

При така изложеното, единствения възможен вариант е прекратяване на съсобствеността по съдебен ред чрез делба и изнасянето на апартамента на публична продан.Почти сигурно е, че и двете страни по делбеното производство ще са губещи. Обяснете това на баща си!
Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот dori770104 » 14 Май 2014, 14:52

точно това е проблема.... че той няма доверие на никой за нищо...крив човек и това е...от типа "ни се води-ни се кара"...
всички адвокати, ЧСИ и брокери, които до момента по някакъв повод са имали допирни точки с него /от предишните дела/ буквално са вдигнали ръце. Говоря за хора, напълно непознати... Родата си го знаят .. Заинатил се е да направи майка ми клошарка и това е...той може да загуби ,но по-важно е на нея да направи мръсно...
ужас! тежко ни и горко!!!!
dori770104
Младши потребител

Мнениеот Melly » 14 Май 2014, 14:57

dori770104 написа:точно това е проблема.... че той няма доверие на никой за нищо...крив човек и това е...от типа "ни се води-ни се кара"...
всички адвокати, ЧСИ и брокери, които до момента по някакъв повод са имали допирни точки с него /от предишните дела/ буквално са вдигнали ръце. Говоря за хора, напълно непознати... Родата си го знаят .. Заинатил се е да направи майка ми клошарка и това е...той може да загуби ,но по-важно е на нея да направи мръсно...
ужас! тежко ни и горко!!!!

На секундата го призовете като страна в делбеното производство.
Поне ще минимизирате загубите си - не толкова от материално естество, колкото от морално. На тариката, по същия начин!

П.П. Съветът ми към вас, респ. майка ви, е да ползвате адвокат в производството по делба на имота.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот dori770104 » 14 Май 2014, 15:47

Благодаря за отговора!
Ако тръгнем на съдебна делба-задължително с адвокат-то е ясно! Само дано да доживеят дотогава... Че подобни дела се точат с години...Не искахме да се стига до публична продан, защото тогава както знаете продажбите са на цени много под пазарните. А на този етап нямаме финансовата възможност да помогнем на майка ми. И тя реално остава на улицата. Не са много мъжете, които искат да живеят със 70 годишната си тъща под един покрив. И това разбираемо рефлектира и върху нашите отношения....
dori770104
Младши потребител

Мнениеот dori770104 » 15 Май 2014, 14:33

Здравейте отново!
Днес разбрах чрез общи познати на родителите ми, че баща ми спира продажбата, защото си правел тънката сметка, да си продаде къщата на село и да наплати на майка ми нейния дял от апартамента НА ДЪРЖАВНИ ЦЕНИ / предполагам , че има предвид данъчна оценка /.
В случай, че се стигне до този момент, единия съпруг да наплати дела на другия , и да вземе целия имот, на каква цена ще стане плащането-на пазарна или на данъчна оценка?
Ако докажем пред съда, че той е спрял продажба на имота на възможно най-добрата пазарна цена към момента, за да изкупи дела на държавна цена, какво следва оттам нататък? При развода през 2010 год. никой от съпрузите нямаше възможнгст да наплати дела на другия, затова решиха да продават.
Моля за съвет!
dori770104
Младши потребител

Мнениеот dori770104 » 16 Май 2014, 16:39

Ето какво отговори ваш колега / дано да е достатъчно вещ /
Докато майка ми си плаща наема, той няма как да я изгони от апартамента
По всяко време може обаче да заведе дело за съдебна делба /доброволната няма как да стане/, при което се прави оценка на апартамента от вещо лице и ако никой от съпрузите не желае да изкупи дела на другия на определената от вещото лице цена / пазарната цена а не данъчната оценка / , едва тогава се стига до публична продан.
Делата за делба обаче се точели с години. Може и да не доживеят становището на съда.... :shock:
В голям филм се вкарах, ама никой не си избира родителите....
Моля за инфо за добър адвокат в Бургас
dori770104
Младши потребител

Мнениеот neveja111 » 21 Май 2014, 12:32

Задръж, ако се направи делба, която при СИО без претенция за по-голям принос е 1/2, майка ви може да си предложи дела за продажба и естествено първо на мъжлето си. Ако той откаже то тогава тя може да си го продаде на този който го иска. При това положение, мъжлето й ще остане с друг съсобственик или ще му светне да си продаде изгодно и своя дял
neveja111
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 21 Май 2014, 20:59

dori770104 написа:Ето какво отговори ваш колега / дано да е достатъчно вещ /
Докато майка ми си плаща наема, той няма как да я изгони от апартамента
По всяко време може обаче да заведе дело за съдебна делба /доброволната няма как да стане/, при което се прави оценка на апартамента от вещо лице и ако никой от съпрузите не желае да изкупи дела на другия на определената от вещото лице цена / пазарната цена а не данъчната оценка / , едва тогава се стига до публична продан.
Делата за делба обаче се точели с години. Може и да не доживеят становището на съда.... :shock:
В голям филм се вкарах, ама никой не си избира родителите....
Моля за инфо за добър адвокат в Бургас

Който е казал това- отговорил ви е коректно ( освен в частта за продължителността- вече не е както преди години и дори дело за делба приключва относително бързо), ерго- обърнете се към него.

neveja111 написа:Задръж, ако се направи делба, която при СИО без претенция за по-голям принос е 1/2 ( развод от 2010? - претенциите за принос са преклудирани), майка ви може да си предложи дела за продажба и естествено първо на мъжлето си ( вярно е, както е вярно, че може и да "прескочи" т.н. предлагане). Ако той откаже то тогава тя може да си го продаде на този който го иска ( ако изобщо някой поиска, а когато поиска- цената ще е далеч под реалната, заради приключението отпосле). При това положение, мъжлето й ще остане с друг съсобственик или ще му светне да си продаде изгодно и своя дял ( много относително.... и не винаги очакван резултат)
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот spectrum33 » 21 Май 2014, 21:07

Все пак се присъединявам към мнението на колегите, че единствения реален, полезен и ефикасен
начин за справянето с вашия имотен проблем, е завеждане на дело за прекратяване на съсоб-
ствеността м/у баща ви и майка ви.Само с валидно съдебно решение имате някакви шансове да
отчуждите вашата част от въпросния апартамент и да удовлетворите законните си претенции.
spectrum33
Младши потребител

Мнениеот dori770104 » 27 Май 2014, 14:34

благодаря на всички за отделеното време.
проблема е, че от дебелата глава на баща ми и двамата ще загубят накрая.
dori770104
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба