начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

запор и делба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

запор и делба

Мнениеот lz2jvc » 15 Май 2014, 02:15

Имам следния казус.2011г почина баща ми,който беше болен от рак.След като майка ми разбра че е болен успя да вземе генерално пълномощно от негова страна да разполага с неговата половина на техния апартамент и на третият ден след това успя да направи симулативна продажба на апартамента,като го продаде на брат ми с право на ползване от нея.Целта беше да нямам право на наследство,тъй като аз с майка ми не се имам заради жена ми.Аз в момента живея на друго място.Заведох дело за симулативна сделка с прикритие на дарение и на ВКС спечелих делото като бяха ми присъдени 1/8 част от апартамента,а брат ми остана с 7/8 части,като майка ми и брат ми трябваше да платят на мен 13 000 лв. разноски по делото за трите инстанции.В същият момент мислех че като разваля съществуващият нотариалния акт за покупко продажба,ще се върнем на първоначално ниво то ест освен моите 1/8,брат ми ще получи по наследство някакви части и майка ми нейната половина апартамент и част от делът на починалият ми баща ми като наследница.Но в случаят се получи че аз взимам 1/8 и останалото 7/8 останаха при брат ми.Сега съм поставил запор на това жилище докато не ми изплатят дълга както и на къщата на село,която се води на името на майка ми.Оня ден получих искова молба от името на брат ми за подялба на апартамента с тенденция да го пусне на публична продан.И като го продаде жилището да получа от него стойността на 1/8 плюс и разноските по делото.Аз обаче това не искам.Искам да запазя апартамента.Не мога да разбера може ли да се извърши пак подялба на апартамент,като съдът вече един път е определил частите за мен и брат ми.Защо пак трябва да се делят.Допустима ли е исковата молба на брат ми и има ли начини без мое съгласие като съсобственик да стигне до публична продажба,като съм дал и запор на апартамента и какви са методите да ги пресеча.Ако няма никакви начини кажете ми кога всъщност най-рано може да се стигне до тази продан.Имам един месец на разположение да отговоря на исковата молба.Моля за съвет!
lz2jvc
Нов потребител

Re: запор и делба

Мнениеот kdkrastev1234 » 15 Май 2014, 06:05

Брат ви, като съсобственик има право да иска делба и няма как да го спрете. Можете само да бавите с процесуални хватки и жалби, срещу решенията. Кога ще има окончателно решение може само да се гадае. Самата продан също може да продължи с години.
А и както пишете вие, вече сте "поставил запор на това жилище докато не ми изплатят дълга". При това положение, сам сте започнали процедурата по публична продан. Ако се беше сетил, брат ви можеше да се възползва от това и да ликвидира съсобствеността значително по-бързо.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот neveja111 » 21 Май 2014, 12:21

Какво пише точно в исковата му молба- че иска делба или и други неща. Ако иска делба - той има право на това. Съдът ще раздели 1- част на теб и 7 на братти. След делбата вие ставате съсобственици със съответни дялове 1/8 и 7/8. Ако брат ви иска да продава след това трябва да ви предложи най напред неговия дял на цена на която някой би искал да го купи. Същото важи и за вас. Ще ви трябва вещо лице да ви определи пазарната цена. Сега има и друг вариант:
След делбата, която не може да избегнете вие може да осуетите продажбата, защото не сте длъжни да се съгласявате на нея и по съдебен ред той не може да я направи. Можете след делбата да му искате наем за вашата 1/8, която той ще ползва. Длъжни сте да го направите, защото иначе след 10 години той ще си извади КНА по давност за това че е владял вашата 1/8 и ще си стане собственик по законен ред.
След като съда ви определи наем, който той да ви плаща (това ще го искате в процеса за делбата след като се определят дяловете ви), вие правите запор на заплатата му и от там на части си прибирате съдебните разходи. Така си взимате парите от първото дело и си запазвате апартамента за последващи действия.
ГОВОРЕТЕ С КОМПЕТЕНТЕН АДВОКАТ.
Втори вариант:
В делбата да искате по-голям дял за вас с оглед на задължението на брат ви към вас, един вид той да ви продаде толкова части от имота колкото биха се равнили на 13000 лева задължение към вас. Така дяла ви в съсобствения апартамент ще нарасне и ще можете да му искате по-голям наем без да си губите собственоста. Друго не се сещам, но така ще си запазите собствеността и ще си вземете парите.
neveja111
Младши потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 26 Май 2014, 16:07

neveja111 написа:
След делбата, която не може да избегнете вие може да осуетите продажбата, защото не сте длъжни да се съгласявате на нея и по съдебен ред той не може да я направи

???
neveja111 написа:
Длъжни сте да го направите, защото иначе след 10 години той ще си извади КНА

???
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Назад към Съсобственост и делба