Здравейте!
Завели сме иск срещу настоящите собственици на наш наследствен апартамент - продаден на публична продан преди 6години на лице/Х/. Иска е за това, че са закупили имота от несобственик. Въпросните собственици са владели апартамента по-малко от 5 години, но твърдят в жалбата си, че давностното им владение следва да се сумира с владението на имота от Х, като по този начин се стремят да докажат общо давностно владение над 5 години.
Възможно ли е това и има ли някаква разпоредба или съдебна практика по въпроса, че аз нищо не откривам?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 03:12 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Сумиране на давностно владение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Сумиране на давностно владение
Трябва да са владели над 10 години
- neutralen
- Активен потребител
Ми.... 5г. може да им стигнат...справка чл.79 и чл.70 ЗС...
А относно присъединяване срока на праводателя...чл.82 от ЗС
Без да съм запознат с детайлите...но май....мисия невъзможна...
Успех
А относно присъединяване срока на праводателя...чл.82 от ЗС
Без да съм запознат с детайлите...но май....мисия невъзможна...
Успех
- n_ikito
- Активен потребител
human1970 написа:иск срещу настоящите собственици на наш наследствен апартамент - продаден на публична продан преди 6години на лице/Х/. Иска е за това, че са закупили имота от несобственик.
Първо - не са закупили, а е бил възложен след публична продан.
Второ - всички срокове за атакуване на публичната продан са вече отдавна в миналото.
Трето - за какво наследство говорите - наследството се открива със смъртта на наследодателя и включва това което той е притежавал към този момент активи и пасиви.
Пето и десето - както казва колегата - мисия невъзможна.
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
-
Standbay - Потребител
Уточнявам:
- Да, имота е бил възложен на Х, който година по-късно го продава на настоящия собственик. Настоящия собственик е закупил и владее имота 4 години и половина.
- Никъде не съм споменал, че се атакува публичната продан, а това, че настоящия собственик е купил имот от несобственик.
В крайна сметка явно чл.82 от ЗС дава възможност на настоящия собственик за "сумиране", т.е. присъединяване към своето владение и владението на праводателя си - Х при условията на частно правоприемство - покупко-продажба.
- Да, имота е бил възложен на Х, който година по-късно го продава на настоящия собственик. Настоящия собственик е закупил и владее имота 4 години и половина.
- Никъде не съм споменал, че се атакува публичната продан, а това, че настоящия собственик е купил имот от несобственик.
В крайна сметка явно чл.82 от ЗС дава възможност на настоящия собственик за "сумиране", т.е. присъединяване към своето владение и владението на праводателя си - Х при условията на частно правоприемство - покупко-продажба.
- human1970
- Младши потребител
human1970 написа:В крайна сметка явно чл.82 от ЗС дава възможност на настоящия собственик за "сумиране", т.е. присъединяване към своето владение и владението на праводателя си - Х
Точно така - настоящият собственик е трето добросъвестно лице
П.П. Само за протокола - какво правно основание сте посочили в исковата си молба
-
Standbay - Потребител
Мисията може и да е възможна. Разбира се, че владение може да се присъединява. Срокът, в който е необходимо да се владее общо с присъединеното, зависи от вида на владението. Ако то е добросъвестно, владението на праводателя и на приобретателя следва да бъде общо 5 г., ако е недобросъвестно- 10г. , ако е смесено- пак 10 г. Обаче това, че имат правно основание, годно да ги направи собственик /праводателя и правоприемника/ не изключва обстоятелството, че трябва да са упражнявали фактическа власт върху имота. Насочете усилията си в тази насока. Успех!
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
bebitor написа:Обаче това, че имат правно основание, годно да ги направи собственик /праводателя и правоприемника/ не изключва обстоятелството, че трябва да са упражнявали фактическа власт върху имота. Насочете усилията си в тази насока. Успех!
И това с какво ще им помогне да се върне имота в наследствената маса
-
Standbay - Потребител
Това зависи от конкретиката на казуса.
Не мога да съм категорична, без да познавам детайлите- бил ли е длъжник наследодателя, трето лице ли е спрямо изпълнението, има ли други обстоятелства и т.н.
Не мога да съм категорична, без да познавам детайлите- бил ли е длъжник наследодателя, трето лице ли е спрямо изпълнението, има ли други обстоятелства и т.н.
Rara avis in terris
-
Затова не е допустимо ипотечното право да бъде упражнено от друг кредитор, различен от посочения в договора за ипотека. Няма значение, че през 2010 г. Взаимоспомагателната каса при ВЗКАЧС „Земеделец” се е вляла във ВЗКАЧС „Земеделец”. Правните последици на вливането не могат да се отразят върху вземането на ВЗКАЧС „Земеделец”,
е те това ме хвърли в тъча
-
Standbay - Потребител
Съгласен съм с вас.
- neutralen
- Активен потребител
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
bird_of_paradise написа:
Както писах по-горе, не знаем обстоятелствата в конкретния случай, и освен това- няма невъзможни неща...
Rara avis in terris
-
13 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|