- Дата и час: 23 Ное 2024, 03:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Собственост по давност
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Собственост по давност
Здравейте, живеем със съпругата ми в чужбина, а тя е в съсобственост с брат си на апартамент в България, като тя притежава 1/6, а той - 5/6 от имота и всеки плаща съответния данък за частта си. Всеки от тях има и друг имот, в който живее, а въпросния апартамент в момента е ненаселен, като брата на съпругата ми държи ключоевете и те не поддържат връзка помежду си.При последното ни посещение в страната говорихме с адвокат, който ни посъветва да заведем иск за съдебна делба, защото брата на съпругата ми може да получи целият имот като добросъвестен владетел по давност. Вярно ли е това и какво бихме могли да направим, за да запази съпругата ми собствеността на принадлежащата й чаcт?
Последна промяна ppirate на 07 Юни 2012, 12:00, променена общо 2 пъти
- ppirate
- Нов потребител
Re: Собственост по давност
Според мен,не може да го придобие като добросъвестен,а като недобросъвестен владелец - с изтичането на 10-годишна придобивна давност.Тъй като този срок не е преклузивен,необходимо е да докаже,че в продължение на минимум 10 години е отблъсквал владението на сестра си.
Най-добре заведете дело за съдебна делба,с която да се прекрати съсобствеността.
Най-добре заведете дело за съдебна делба,с която да се прекрати съсобствеността.
- pesho_devnya
- Младши потребител
P.S.От всички направени проучвания до този момент става ясно, че законът поощрява единият съсобственик да завземе частта на другия, както е в нашия случай. Съпругата ми притежава 1/6 от апартамент - няма достъп, не може да го отдава под наем, добросъвестно си плаща данъка (а има ли избор), ако заведе иск за съдебна делба, приходите и от продажбата на търг едва ще покрият съдебните разноски. Пък и тази част е наследила от баща си и има за нея сантаментална стойност. Не мога да разбера как е възможно ако притежаваш нещо на правно основание и добросъвестно си плащаш данъците, съсобственика може да ги го отнеме безвъзмездно насила?
- ppirate
- Нов потребител
Не знам защо трябва да водите дело за делба при тази фактология.
Ако нямате ключ от жилището, пратете му една нотариална покана да ви заплати обезщетение за това, че ви е лишил от ползването му( след като само той държи ключ за жилището, а вие нямате такъв). Идвате си в страната и не можете да влезете в него- ми, не бездействайте. Това е най-разумно според мен.
Може да се стигне и до дело по тази причина- според зависи...
Алтернатива- търсете си наемател, примерно. Предложете на съсобственика да търси такъв ( писмено! най-добре с нот. покана) или пък им предложете да изкупите дела на другия съсобственик, но делба, сега точно, не намирам разумен аргумент.
Изобщо вариации по темата все ще се измислят. Дори не е нужно да комуникират двамата съсобственици лично, има адвокати, които ще свършат тази работа( избягва се напрежението, трупано с години... знам ли).
Каквото и да правите- все писмено го правете, създавайте си доказателства, а не се пилейте по форуми.
Ако нямате ключ от жилището, пратете му една нотариална покана да ви заплати обезщетение за това, че ви е лишил от ползването му( след като само той държи ключ за жилището, а вие нямате такъв). Идвате си в страната и не можете да влезете в него- ми, не бездействайте. Това е най-разумно според мен.
Може да се стигне и до дело по тази причина- според зависи...
Алтернатива- търсете си наемател, примерно. Предложете на съсобственика да търси такъв ( писмено! най-добре с нот. покана) или пък им предложете да изкупите дела на другия съсобственик, но делба, сега точно, не намирам разумен аргумент.
Изобщо вариации по темата все ще се измислят. Дори не е нужно да комуникират двамата съсобственици лично, има адвокати, които ще свършат тази работа( избягва се напрежението, трупано с години... знам ли).
Каквото и да правите- все писмено го правете, създавайте си доказателства, а не се пилейте по форуми.
- Гост.
- Старши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|