начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Собственост по давност

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Собственост по давност

Мнениеот ppirate » 03 Юни 2012, 13:52

Здравейте, живеем със съпругата ми в чужбина, а тя е в съсобственост с брат си на апартамент в България, като тя притежава 1/6, а той - 5/6 от имота и всеки плаща съответния данък за частта си. Всеки от тях има и друг имот, в който живее, а въпросния апартамент в момента е ненаселен, като брата на съпругата ми държи ключоевете и те не поддържат връзка помежду си.При последното ни посещение в страната говорихме с адвокат, който ни посъветва да заведем иск за съдебна делба, защото брата на съпругата ми може да получи целият имот като добросъвестен владетел по давност. Вярно ли е това и какво бихме могли да направим, за да запази съпругата ми собствеността на принадлежащата й чаcт?
Последна промяна ppirate на 07 Юни 2012, 12:00, променена общо 2 пъти
ppirate
Нов потребител

Re: Собственост по давност

Мнениеот pesho_devnya » 04 Юни 2012, 14:02

Според мен,не може да го придобие като добросъвестен,а като недобросъвестен владелец - с изтичането на 10-годишна придобивна давност.Тъй като този срок не е преклузивен,необходимо е да докаже,че в продължение на минимум 10 години е отблъсквал владението на сестра си.
Най-добре заведете дело за съдебна делба,с която да се прекрати съсобствеността.
pesho_devnya
Младши потребител

Мнениеот ppirate » 07 Юни 2012, 11:56

P.S.От всички направени проучвания до този момент става ясно, че законът поощрява единият съсобственик да завземе частта на другия, както е в нашия случай. Съпругата ми притежава 1/6 от апартамент - няма достъп, не може да го отдава под наем, добросъвестно си плаща данъка (а има ли избор), ако заведе иск за съдебна делба, приходите и от продажбата на търг едва ще покрият съдебните разноски. Пък и тази част е наследила от баща си и има за нея сантаментална стойност. Не мога да разбера как е възможно ако притежаваш нещо на правно основание и добросъвестно си плащаш данъците, съсобственика може да ги го отнеме безвъзмездно насила?
ppirate
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 07 Юни 2012, 17:30

Не знам защо трябва да водите дело за делба при тази фактология.
Ако нямате ключ от жилището, пратете му една нотариална покана да ви заплати обезщетение за това, че ви е лишил от ползването му( след като само той държи ключ за жилището, а вие нямате такъв). Идвате си в страната и не можете да влезете в него- ми, не бездействайте. Това е най-разумно според мен.
Може да се стигне и до дело по тази причина- според зависи...
Алтернатива- търсете си наемател, примерно. Предложете на съсобственика да търси такъв ( писмено! най-добре с нот. покана) или пък им предложете да изкупите дела на другия съсобственик, но делба, сега точно, не намирам разумен аргумент.

Изобщо вариации по темата все ще се измислят. Дори не е нужно да комуникират двамата съсобственици лично, има адвокати, които ще свършат тази работа( избягва се напрежението, трупано с години... знам ли).
Каквото и да правите- все писмено го правете, създавайте си доказателства, а не се пилейте по форуми.
Гост.
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба