начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Делба на недвижим имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба на недвижим имот

Мнениеот nora_mineva » 03 Май 2012, 14:18

Здравейте,
имам следния казус: Наследник съм на имот, заедно със сестра ми и майка й (сестра ми е от втория брак на баща ми). Имота е закупен по времето на брака на баща ми с втората му съпруга. Години след покупката му, баща ми се развежда, а в последствие и почива.

Имам следните въпроси:
1. При положение, че имота не е поделен след развода им (на баща ми и втората му съпруга), какъв е дела на съпругата му?
2. Ако баща ми има по-голям принос при придобиването на имота, мога ли да претендирам за по-голям дял като негова наследница или не?
3. Ако предявя иск за доброволна делба, задължително ли е след подялбата имота да се възложи на някой от съсобствениците или е възможно да бъде пуснат за продажба? Интересува ме, защото нито аз, нито сестра ми а предполагам и майка й няма да имаме възможността да изплатим дяловете на останалите съсобственици.

Надявам се да получа отговори по поставените от мен въпроси, за което предварително Ви благодаря!
nora_mineva
Нов потребител

Re: Делба на недвижим имот

Мнениеот nora_mineva » 10 Май 2012, 14:00

Дали все пак някой ще пожелае да се включи с отговор по темата?
nora_mineva
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Май 2012, 19:52

nora_mineva Вие май не си давате сметка че въпросите Ви не са никак прости и имат много и различни възможности за отговор. За да бъдат изчерпани всички вероятности следва продължително да се беседва, а това едва ли е по силите на който и да е от форумците, дори и да заплатите за беседата по някакъв начин.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nora_mineva » 10 Май 2012, 22:25

Нямах представа, че въпросите ми са толкова сложни. Мисля, че е нормално - все пак не съм юрист :) Затова и не държа да ми се отговори точно и конкретно на всички поставени въпроси. Бих била благодарна, ако все пак получа отговор на някои от тях. А и на ЛС също бих приела съвети, както и мнения и координати на компетентни с тази материя Ваши колеги.
nora_mineva
Нов потребител

Мнениеот nasso_5 » 10 Май 2012, 22:57

Какви други наследници?...На съпругата 50% и 2те деца по 25%.... от делимото...
правото е алгоритъм.....
Аватар
nasso_5
Потребител

Мнениеот nora_mineva » 10 Май 2012, 23:07

nasso_5 Благодаря Ви за отговора!
Няма други наследници освен споменатите (аз, сестра ми и майка й). Извинявам се, аз не съм формулирала въпроса ясно. Имах в предвид: Ако баща ми е имал по-голям принос от съпругата си при покупката на имота, аз мога ли да претендирам за по-голяма част или вече е късно за подобна стъпка?
nora_mineva
Нов потребител

Мнениеот pesho_devnya » 10 Май 2012, 23:41

Половината имот е на майката на сестра Ви, а другата половина се поделя между Вас и сестра Ви. Като наследници на баща си, Вие двете си поделяте поравно неговата половина. Не може да имате никакви други претенции.
pesho_devnya
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 11 Май 2012, 04:01

nora_mineva написа:Здравейте,
имам следния казус: Наследник съм на имот, заедно със сестра ми и майка й (сестра ми е от втория брак на баща ми). Имота е закупен по времето на брака на баща ми с втората му съпруга. Години след покупката му, баща ми се развежда, а в последствие и почива.

Имам следните въпроси:
1. При положение, че имота не е поделен след развода им (на баща ми и втората му съпруга), какъв е дела на съпругата му? Презумира се равенство.
2. Ако баща ми има по-голям принос при придобиването на имота, мога ли да претендирам за по-голям дял като негова наследница или не? Свирено, времето е работило против допустимостта на тези действия.
3. Ако предявя иск за доброволна делба, задължително ли е след подялбата имота да се възложи на някой от съсобствениците или е възможно да бъде пуснат за продажба? Интересува ме, защото нито аз, нито сестра ми а предполагам и майка й няма да имаме възможността да изплатим дяловете на останалите съсобственици.
Може да се поделите доброволно( извънсъдебно), където ще си уредите наплащане на дяловете, но ви трябва поне един желаещ за покупката.
Може да се поделите съдебно, след като доброволната делба е мираж, където ако не стане работата с наплащането, рано или късно, след доста съдебно време и ваши финансови средства имотът ще бъде изнесен на публична продан. Не печелите особено от това, защото ако съпругата предяви претенции за сметки( и е в срок).... нещата загрубяват за вас( паричната стойност на дела ви ще страда).
Що не се съберете като зрели хора и не проведете разговор- е ли възможно да се търси купувач, на когото да продадете имота. Като да е най-разумно, рентабилно, печелившо.

Междувременно ако някой от останалите ползва имота, а вие не, - изпратете му нишан чрез нотариус, да ви плаща определена месечна сума. Вярвайте, това ще има положителен ефект за преговорите относно разпореждане с имота.

Надявам се да получа отговори по поставените от мен въпроси, за което предварително Ви благодаря!

Моля.
Ако имате дете- купете му един шоколад. От мен. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nora_mineva » 11 Май 2012, 13:19

Благодаря на всички включили се по темата :)
nora_mineva
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 11 Май 2012, 19:02

Г-жо Минева,
Някой от потребителите не могат да бъдат добавени, защото са изключили личните си съобщения.

Горното препятства обратна връзка. За да мога да отговоря на личното ви съобщение, следва мъничко усилие от ваша страна: влизате в потребителски панел :arrow: меню настройки на форума :arrow: искам да получавам лични съобщения :arrow: изпрати.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот gabriel_7 » 11 Май 2012, 22:58

julyanvonemona написа:nora_mineva Вие май не си давате сметка че въпросите Ви не са никак прости и имат много и различни възможности за отговор. За да бъдат изчерпани всички вероятности следва продължително да се беседва, а това едва ли е по силите на който и да е от форумците, дори и да заплатите за беседата по някакъв начин.

Отговорете ако можете! Вие като някаква брокерка за недвижими имоти искате да ви се заплаща. За радост не всички са като Вас. Вижте Поли може да е малко пряма, но поне разбира за какво става реч!
gabriel_7
Младши потребител

Мнениеот nora_mineva » 12 Май 2012, 16:45

poli_g , грешката е коригирана :) Благодаря!
nora_mineva
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба