Здравейте, ще се радвам някой да ми помогне, защото съм много объркана. Баща ми и брат му наследяват от баща си 20 декара земя, като всеки един от тях получава по 10 декара. Брата на баща ми има 2-ма сина, а аз съм единствен наследник на баща ми. След смъртта на баща ми и брат му/чичо ми/, аз трябва да наследя - 10 декара, а 2-мата сина на чичо ми да наследяват другите 10 декара земя / което означава, че трябва да си поделят по 5 декара за всеки /. В един момент разбирам, че единият от братовчедите ми се е подписал вместо мен под някакъв лист в който пише, че се отказвам от моя дял в полза на тях, което по този начин е незаконно, защото първо тогава когато го е направил съм била непълнолетна и моят подпис не играе никаква роля, не е нотариално заверен дори този лист. И в момента двамата ми братовчеди имат по 10 декара, а не по 5 дк. както им се полага за сметка на това, че са ме измамили по такъв начин. Въпросът ми е следният: какво да правя каква е първата стъпка , която да направя знам че ми трябва адвокат и че трябва да го съдя за фалшификация на подпис и измама , но не знам какви са шансовете да спечеля това дело, защото това е станало през 1995 г. след като са почнали да връщат земите на хората. Аз не съм се отказвала от нищо което ми се полага единственото, което сме му разрешили е било да ни представлява пред кооперацията, чрез пълномощно тогава се изискваше да има пълномощно от другите наследници за да взима рентата,която му се дава защото през 1994 г. влезна в нея с моя дял от 10 дк. и техните земи - 10 дк. - общо 20 дк. Моля дайте ми съвет, защото не може да се разберем с него, говори ли сме доброволно да ми върне земите и да отидем при нотариус да разпише, но той отказва и твърди, че на времето сме се били разбрали за земите. Не знам какво да правя.
Ще съм много благодарна ако някой ми отговори и ми каже какво се прави в такива случаи.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Измама с земя
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Зов за помощ
Дайте по точно описание на фактите...Нотариален акт ли е? Дарение?и т.н.
кмета ли е изповядал сделката...
Но все пак е добре ,когато "зовете за помощ"да си включите ЛС или да посочите и-мейл ...
кмета ли е изповядал сделката...
Но все пак е добре ,когато "зовете за помощ"да си включите ЛС или да посочите и-мейл ...
правото е алгоритъм.....
-
nasso_5 - Потребител
Re: Измама с земя
през 1991г. баща ми подава молба в поземлената да бъдат върнати земите на баща му/дядо ми/ . Земите са върнати едва ли са давали нотариални катове за тях не съм на ясно с това, и единият ми братовчед който е направил измамата отива в поземлената комисия и представя удостоверение за наследници на дядо ни /починал/- това са двамата му сина,/които са починали вече/ и така оставаме ние 3-мата наследника - Аз на моя баща и те на чичо ми, след което е представил попълнен лист в който се пише че се отказвам от моя дял в полза на тях, и той се е разписал вместо мен на отказа/фалшификация на подпис/ и даже този лист не е нотариално заверен. И на базата на тези неща поземлената комисия прави подялба на земите и на 2-мата братовчеди им дава по 10 дк, а за мен нищо .
- arabel4eto
- Нов потребител
Чл. 309 ал.1 от НК - съставяне на неистински частен документ, което се наказва с лишаване от свобода до 2 години. Наказателното преследване е погасено по давност на основание чл.80 ал.1 т.4 от НК, предвиждащ 5 годишна давност за престъпления наказуеми с лишаване от свобода повече от 1 година.
Евентуална правна възможност - установителен иск за собственост пред гражданския съд, но това може да ви каже адвоката на когото представите документите, които имате, а ако нямате следва да си набавите от Поземлената комисия.
Евентуална правна възможност - установителен иск за собственост пред гражданския съд, но това може да ви каже адвоката на когото представите документите, които имате, а ако нямате следва да си набавите от Поземлената комисия.
- neutralen
- Активен потребител
Някои от написаните неща не са ясни, поне за мен.
Първото от тях е свързано с тези ваши твърдения
От тях разбирам, че вие лично не сте се запознали с решението на ОСЗГ.
На следващо място, с решението на ОСЗГ не се осъществява разпределение на имотите между наследниците, с него само се възстановява собствеността върху имотите общо за всички наследници.
Разбирам също така, че не сте наясно дали роднините ви са се ползвали от документа /онзи лист хартия/ или не. Мисля, че това не е възможно, защото отказът от наследство произвежда действие от датата на вписването му в особена за това книга - чл. 49, ал. 1 ЗН. В противен случай въобще не е налице отказ. Също така за извършеният и вписан отказ се издава удостоверение за това от РС.
Редно е преди всичко да запознаете със съответните обстоятелства и след това въз основа на тях да действате с адвокат.
Първото от тях е свързано с тези ваши твърдения
arabel4eto написа: Земите са върнати едва ли са давали нотариални катове за тях не съм на ясно с това
arabel4eto написа:И на базата на тези неща поземлената комисия прави подялба на земите и на 2-мата братовчеди им дава по 10 дк, а за мен нищо .
От тях разбирам, че вие лично не сте се запознали с решението на ОСЗГ.
На следващо място, с решението на ОСЗГ не се осъществява разпределение на имотите между наследниците, с него само се възстановява собствеността върху имотите общо за всички наследници.
Разбирам също така, че не сте наясно дали роднините ви са се ползвали от документа /онзи лист хартия/ или не. Мисля, че това не е възможно, защото отказът от наследство произвежда действие от датата на вписването му в особена за това книга - чл. 49, ал. 1 ЗН. В противен случай въобще не е налице отказ. Също така за извършеният и вписан отказ се издава удостоверение за това от РС.
Редно е преди всичко да запознаете със съответните обстоятелства и след това въз основа на тях да действате с адвокат.
- sunnyset
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|