начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Възвръщане на доброволно прехвърлен (като дарение) имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Възвръщане на доброволно прехвърлен (като дарение) имот

Мнениеот lady_vanessa » 13 Апр 2012, 22:03

Здравейте! Искрено се надявам тук да намеря отговор на нашия казус.
Първо нека да уточня, че не съм на ясно с правната норма за това ще разкажа нашия семеен казус по възможно най-подробен начин :)

Две сестри, на едната от които преди смъртта на бащата е преписан недвижим имот (къща). След неговата смърт (това се случва преди 89та) сестрата, на която се води имота решава, че недвижимото имущество е хубаво да се раздели "по братски" и по собствено желание прехвърля една втора идеална част от имота под формата на дарение на сестра си.

Години по-късно към днешна дата (в следствие на редица събития) сестрата, която доброволно е прехвърлила половината от имота иска да си го върне.

Въпросът ми е - Възможно ли е имот, който преди години е преписан като дарение да се върне обратно?
Моля да ми отговорят само хора запознати с правната уредба и имащи конкретен отговор, а не просто предположения. Целта е, ако отговора е положителен да предприемем стъпка за консултация с адвокат.

Благодаря предварително!
Весели празници на всички :D
lady_vanessa
Нов потребител

Re: Възвръщане на доброволно прехвърлен (като дарение) имот

Мнениеот Melly » 13 Апр 2012, 22:38

Да, възможно е.
Първа хипотеза: Само със съгласието на другата сестра. Но не това е въпросът, нали?
Втора хипотеза: чл.227 ЗЗД
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба