Здравейте!
Надявам се не съм сбъркала и това да е мястото на тази тема.
Доста изчетох ,но не можах да намеря конкретен отговор на въпроса ми:
Издаване на нотариален акт на мое име(единствен наследник),при съществуващ вече нотариален акт в оригинал на името на моите баба и дядо.Починалия който съм наследила пряко е моя баща.
Този случай се води издаване на нов нотариален акт и се таксува така при нотариус на база данъчна оценка ,или не?
Може да прозвучи глупаво но предпочитам преди консултация с нотариус да имам някаква бегла идея за нещата,защото се притеснявам от злоупотреби.
Благодаря предварително за помоща.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нотариален акт-преиздаване на друго име?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Нотариален акт-преиздаване на друго име?
Доколкото знам можеш да си караш и с този НА.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
- arteglam
- Младши потребител
Аз понеже знам точно, а не "доколкото" - актът и удостоверенията за наследници са достатъчни, за да можете да се легитимирате като собственик.
Сто на сто е отговаряно на такъв въпрос тук, ама кой знае къде
Сто на сто е отговаряно на такъв въпрос тук, ама кой знае къде
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
Благодаря Ви:)
Запозната съм че няма проблем да използвам моя акт плюс удостоверението за наследници...но съм чувала че ума злоупотреби със старите нотариални актове..изчезват страници от старите томове и т.н.Притеснявам се защото акта е от 1968 година.Но честно казано при много високата данъчна оценка на имота си представям фантастичните суми при нотариус.
Просто искам да знам -дали това си се води при нотариус като :II. Нотариални такси според удостоверявания материален интерес
8. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)За издаване на нотариален или на договор за делба извън посочените в т.1 се събира такса по следната таблица:
Удостоверяван материален интерес Нотариална такса (в лв.)
до 100 лв. включително 30
от 101 до 1 000 лв. 30 + 1,5 на сто за горницата над 100
от 1001 до 10 000 лв. 43,50 + 1,3 на сто за горницата над 1 000
от 10 001 до 50 000 лв. 160,50 + 0,8 на сто за горницата над 10 000
от 50 001 до 100 000 лв. 480,50 + 0,5 на сто за горницата над 50 000
от 100 000 – 500 000 лв. 730,50 + 0,2 на сто за горницата над 100 000
над 500 000 лв. 1530,50 + 0,1 на сто за горницата над 500 000 лв., но не повече от
6000 лв.
Запозната съм че няма проблем да използвам моя акт плюс удостоверението за наследници...но съм чувала че ума злоупотреби със старите нотариални актове..изчезват страници от старите томове и т.н.Притеснявам се защото акта е от 1968 година.Но честно казано при много високата данъчна оценка на имота си представям фантастичните суми при нотариус.
Просто искам да знам -дали това си се води при нотариус като :II. Нотариални такси според удостоверявания материален интерес
8. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)За издаване на нотариален или на договор за делба извън посочените в т.1 се събира такса по следната таблица:
Удостоверяван материален интерес Нотариална такса (в лв.)
до 100 лв. включително 30
от 101 до 1 000 лв. 30 + 1,5 на сто за горницата над 100
от 1001 до 10 000 лв. 43,50 + 1,3 на сто за горницата над 1 000
от 10 001 до 50 000 лв. 160,50 + 0,8 на сто за горницата над 10 000
от 50 001 до 100 000 лв. 480,50 + 0,5 на сто за горницата над 50 000
от 100 000 – 500 000 лв. 730,50 + 0,2 на сто за горницата над 100 000
над 500 000 лв. 1530,50 + 0,1 на сто за горницата над 500 000 лв., но не повече от
6000 лв.
- veronikaa
- Младши потребител
И с новите могат да станат злоупотреби
На мен например нотариусът, с когото работя, направо ми каза по отношение на мой личен имот: "ама що ще улесняваш имотната мафия, като събираш всичко налично в един актуален документ? я си стой с каквото имаш, достатъчно ти е за сделка, ако един ден решиш нещо да правиш."
Така че - въпрос на преценка.
П.п. Към горната табличка добавете и 20 % ДДС.
П.п.П. Хъ. Сега видях, че вместо "имотната", бях написал "имотното" мафия Що бързам, като ракията няма да ми избяга?
На мен например нотариусът, с когото работя, направо ми каза по отношение на мой личен имот: "ама що ще улесняваш имотната мафия, като събираш всичко налично в един актуален документ? я си стой с каквото имаш, достатъчно ти е за сделка, ако един ден решиш нещо да правиш."
П.п.П. Хъ. Сега видях, че вместо "имотната", бях написал "имотното" мафия Що бързам, като ракията няма да ми избяга?
Последна промяна ykovachev на 08 Апр 2012, 17:59, променена общо 1 път
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
ykovachev написа:И с новите могат да станат злоупотреби
На мен например нотариусът, с когото работя, направо ми каза по отношение на мой личен имот: "ама що ще улесняваш имотното мафия, като събираш всичко налично в един актуален документ? я си стой с каквото имаш, достатъчно ти е за сделка, ако един ден решиш нещо да правиш."
+1
Някой питаше в друга тема, как да си защити имота. Ми, ето така.
P.S. Свестен нотариус!
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
ykovachev,благодаря ВИ за приятния отговор ,наистина ме убедихте.И аз бях на същото мнение ,но близки хора постоянно ме наставляват че трябва да си оправя документите за да съм спокойна и било безоотговорно ако за едни "сумички" рискувам личен имот.Колебая се защото за няколко години имах досег с държавни институции и неща които зависят от тях и ми иде да емигрирам.
- veronikaa
- Младши потребител
+1
По въпросът за емиграцията не е необ. да го правиш съвсем наистински.
В смисъл, че нормалните държави ни приемат достатъчно като подобаващи хора, а не - маймунки, каквато е действителността. Лично, препоръчвам да не се отклоняваш от идеята, не е трудно.
По въпросът за емиграцията не е необ. да го правиш съвсем наистински.
В смисъл, че нормалните държави ни приемат достатъчно като подобаващи хора, а не - маймунки, каквато е действителността. Лично, препоръчвам да не се отклоняваш от идеята, не е трудно.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Благодаря Ви ,положителен съвет за 23 годишно момиче,
- veronikaa
- Младши потребител
Не само ми дадохте добри съвети , а и улучихте музиката
- veronikaa
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|