начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Кой с кого и кога дели имот? Моля помогнете!

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кой с кого и кога дели имот? Моля помогнете!

Мнениеот juraia » 06 Мар 2012, 14:05

Здравейте! Моля Ви, помогнете! Дълго е за обяснение, но дано някой има търпение и ми отговори.
Дядо ми A – Починал 1983. НАСЛЕДОДАТЕЛ. Дворно място около декар. (предполагам тогава, неговo и на баба ми собственост) и започнат строеж на голяма къща 1982 от синовете им, година преди да почине. Единият от синовете е мой баща. Не знам дали дядо има нещо от започнат строеж, като например правото за строеж на къща. Но това е друг въпрос.
Баба ми B, СЪПРУГА на дядо ми A – Жива тогава, починала 2012. Вероятно 1-во или равно ниво. Баща ми C и чичо ми D, СИНОВЕ на A и B – Живи. 1-во ниво. Баба, татко и чичо с кого делят през 1983?
Защото, не знам какво ниво са в случая спрямо дядо A и имат ли право на дял в този момент моите майка и стринка?. На основание, че моите баща и чичо получават наследство придобито по време на брак, те може ли да имат претенции? Говорим все за този момент 1983. Майка ми E., има брак над 10 г. по това време с баща ми C, а стринка ми F, има брак под 10 г. по това време с чичо ми D – Всички живи.
Съответно не знам какво ниво сме в случая спрямо дядо ни A и имаме ли право на дял в този момент? Моята сестра G р. 1969 (жива тогава, починала 2008) и аз H. р. 1971, деца на баща ни C и майка ни E. Както и 1-вия ни братовчед I р. 1981, жив син на чичо ни D и стринка ни F. На основание, че сме внуци на дядо ни A. Ние 1-во ниво ли сме 1983?
По друг начин казано, прекъсва ли се веригата надолу, при живи наследници от 1-во ниво? Аз деля ли с баща ми дял от дядо 1983 или наследявам от баща ми, когато почине?
Ако разбера отговора за 1983, вероятно ще разбера какво става натам, и какви права имаме, защото къщата е с право за живеене след 1993-4. Тогава се връща и земеделска площ 4-5 декара на баба ми B. Тази земя е в кооперация, а рента дори не знам кой и как получава. Баба ми около 2000 прехвърля на баща ми C и чичо ми D къщата, вероятно с дворното място и земеделската площ. Но как и по колко, идея нямам, вероятно 50-50. Я чрез гледане, я подобно, не ми обясняват много. Години наред след това, баща ми говореше на чичо ми, как не давал пари за къщата и не участвал с труда си и да му прехвърли неговият дял. Около смъртта на сестра ми G 2008 и това стана. Едноличен собственик баща ми C. Но през 2006 вече и потенциалните наследници са повече. Сестра ми G има 3 живи деца от един съпруг също жив – родени 1998, 2001 и 2006. Айде моето дете р. 2009 вече е след това и нямам брак. И за него ще мисля, но първо с баща ми C. През 02.2012 баба ми B умира. Баща ми сега иска да ме изгони от друг имот, апартамента ни, където съм живял до 18 г. и наскоро пак се завърнах. Това ме амбицира вече. Досега никога не съм се интересувал от имоти, то си ми личи де.
Къде мога да получа пълна справка за движението на имотите и начина им на прехвърляне?
Благодарности!
juraia
Нов потребител

Re: Кой с кого и кога дели имот? Моля помогнете!

Мнениеот arteglam » 06 Мар 2012, 18:09

Родословното дърво е прекалено дълго, за да тръгне някой да го тълкува тук. Още повече, че една грешка би ви дала грешен отговор на казуса. Според мен се свържете с адвокат, който чрез справка с всичко документи ще може да даде по-добре мнение.
Справка за имотите можете да получите в Имотния регистър, който е публичен. Можете да видите за всяко лице какви имоти се водят на негово име. Също така от кого са придобити и по какъв начин.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
arteglam
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 06 Мар 2012, 20:36

Съответно не знам какво ниво сме в случая спрямо дядо ни A и имаме ли право на дял в този момент?

На... никакво. Дори не сте в нивАта, защото има жив наследник от по-близка степен (баща ви).
Аз деля ли с баща ми дял от дядо 1983 или наследявам от баща ми, когато почине?

Когато почине баща ви, едва тогава влизате в имотната игра. Амбициран или както там.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот juraia » 07 Мар 2012, 11:45

Най-искрено Ви благодаря за отговорите! Но ще Ви помоля за още малко разяснения. Знам, че правните консултации струват пари, но ако не бях в това положение, нямаше дори и да почна да се интересувам. Застрашен съм да остана в буквалният смисъл на улицата. Когато сестра ми G почина преди 4 години, като че ли всичко рухна за мен H, моите баща C и майка Е. Приятелката ми не ме издържа и пожела да се разделим след 17 г. заедно и наше дете на 3 г., останах безработен и през последните 2 г. си гледах детето. Нямаше къде другаде да отида и се прибрах при родителите си. Майка ми е болна от рак, последна фаза на легло, а баща ми не иска да живея в дома му. Аз съм с доказано депресивно състояние, а баща ми не иска и да чуе за психиатри. Вика, крещи на мен и майка дори. Иска да ме изгони и да не ям от хляба му, показа ми среден пръст, че ще получа от имотите му, но... Съжалявам, че Ви занимавам с проблемите си.
Та, до колкото разбрах, аз и сестра ми през 1983 нищо не наследяваме от нашият дядо A. Т.е. веригата се прекъсва надолу от нашият баща.
Не разбрах за моята майка, която има брак над 10 г. по това време с баща ми. През 1983 получава ли дял от дядо?
Възниква въпроса и с делът на баща ни, той с каква част и до колко може да разполага с него?
Вярно, негов си е, но вече имаме ли запазени части по закон наследниците му – аз (жив), майка (силно се надявам жива), сестра ми (починала 2008)
Предполагам, че какъвто и дял да е запазен за сестра ми по закон сега или когато почине баща ни, нейният дял ще отиде при 3-те й децата, внуци на баща ни. А дали и зет ми има дял?
Не желая смъртта на баща ми, въпреки случилото се, а се опитвам да разбера какво ми се полага по закон, с кого деля и кога. Може ли да ме лиши от наследство? Да бях престъпник, алкохолик, наркоман, заплашвал родителите си с каквото и да било, разбирам така да се отнесе баща ми с мен, но никога не съм бил такъв.
juraia
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 07 Мар 2012, 13:05

Директно, и простичко - сега не ви се полага нищо по закон ( не сте от кръга на лицата призовани да наследяват, което предполага да си вземете живота в ръце и да се устроите някак).
Гост.
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба