начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Лично имущество в жилище предоставено след развод

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Лично имущество в жилище предоставено след развод

Мнениеот stoiljan » 06 Мар 2012, 15:23

Здравейте,
Опитах се да намеря подобна тема, но не намерих своя отговор, така че ще се наложи да попитам.Та моя казус е следния при развода си предоставих личното си жилище придобито преди брака на съпругата си (бившата) за да отглежда детето ни в него, защото тогава тя нямаше къде да живее а родителските права бяха присъдени на нея.Апартаментът е напълно обзаведен с мебели и уреди купени от мен още преди встъпването ми в брак за, което пазя всичките си фактури, гаранционни карти, договори с майстори и т.н..Сега аз живея в ново необзаведено жилище и трябва да купувам всичко отново. Въпросът ми е: мога ли въз основа на тези документи да си взема мебелите и уредите (печки, хладилник, бойлер и т.н.) от жилището предоставено за ползване на съпругата при развода като единственото изречение в решението, което касае жилището е цитирам:

"Семейното жилище лична собственост на Стоян Иванов, находящо се на ул."Ивац" 10 ет.4 ап.12 в Пловдив се предоставя за ползване на съпругата до навършване на пълнолетие на детето Весела Иванова."

като тук искам да уточня, че към молбата за развода е приложено само едно копие от нотариалният акт на апартамента, ако разбира се това има някакво значение и решението е вписано в имотния регистър.

Благодаря ви предварително.
stoiljan
Нов потребител

Re: Лично имущество в жилище предоставено след развод

Мнениеот Гост. » 06 Мар 2012, 18:58

В споразумението нещо по въпроса за движимите вещи да се споменава?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот stoiljan » 07 Мар 2012, 10:04

Здравейте, poli_g в решението за развод (предполагам това наричате споразумение) не се споменава абсолютно нищо за движими вещи, в нито един от дяловете. Гореспоменатото изречение е единственото, което касае дискутираното жилище. Останалият текст в решението се занимава с: отсъждане на родителски права, определяне на сума за издръжка на детето, дялове, в които разделяме други придобити по време на брака имоти предимно парцели търговски помещения и автомобил, определяне на малка сума за изравнение на дяловете и т.н..Решението включва и още две изречения, които мисля, че трябва да спомена без да съм сигурен дали те имат отношение към моето питане. Те са:
1.Местоживеенето на детето е по местоживеенето на майката понастоящем ул."Ивац" 10 ет.4 ап.12 в Пловдив (жилището, чието обзавеждане обсъждаме)
2.Страните заявяват, че за в бъдеще нямат претенции за издръжка един към друг.
Споменавам подробно всичко, защото от личен опит знам, че в правото често се случва едно изречение или дума да бъдат изтълкувани по различни начини.И още едно последно нещо някои от ел. уредите са купени по време на брака.
Благодаря Ви за отговора. Успешен ден.
stoiljan
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 07 Мар 2012, 10:33

Не знам защо заключих, че бракът е прекратен по взаимно съгласие с оглед представено споразумение.
Тази делба на недвижимите говори, че не сте бил сам по време на съдопроизводството( защото си е сложно), а сте придружен от адвокат. Време ви е да го посетите, защото въпросът с движимите е останал неразрешен и ако не се спогодите със съпругата ще стигнете до дело.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот stoiljan » 07 Мар 2012, 10:49

Здравейте, бракът наистина е приключен по взаимно съгласие с представено споразумение.Ясно е,че трябва да посетя адвоката си исках само да зная какви са шансовете ми в едно дело за определяне собствеността на движимите вещи при гореспоменатите обстоятелства.
stoiljan
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба