начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

отказ от наследство и дарение на имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отказ от наследство и дарение на имот

Мнениеот total_stranger » 21 Дек 2010, 14:25

Здравейте, бих искала да споделя и да получа компетентен отговор на следния казус:
Баба ми и дядо ми имат две деца. Баща ми почина през 2006 година и се наложи да се откажа от наследство. Седмица след отказа ми от наследство, баба и дядо решиха да ми дарят 1/2 от семейния им апартамент. След още една седмица решиха, че желаят да ме дарят и с останалата 1/2 от апартамента им.
През 2007 година почина дядо ми. Тогава брата на баща ми живееше извън България и никога не сме коментирали наследствени въпроси с него до миналия месец.
Както вече споменах от миналия месец чичо ми тормози баба и се опитва по всевъзможни начини да я накара да развали дарението, с което навремето заедно с дядо ми дариха апартамента им. Баба ми не желае да развали дарението, но иска да продаде апаратамента и да купи по-малък, който директно да запише на мое име.

Въпросът ми е следния:
Има ли шанс чичо ми да вземе по съдебен път част от апартамента, а дори и целия апартамент след като аз съм се отказала от наследство. Ако баба ми го продаде с мое съгласие и след време като почине, може ли чичо ми да ме осъди да му изплатя част вече продадения апартамент /или целия апартамент/?
Последно е казал на баба ми, че не иска част, а целия апаратамент, тъй като му се полагал :))
Надявам се да съм обяснила ясно ситуацията..
Ще съм благодарна ако някой ми разясни какви права има чичо ми върху имота, който ми е дарен доброволно от баба и дядо!
total_stranger
Нов потребител

Re: отказ от наследство и дарение на имот

Мнениеот Pause » 21 Дек 2010, 21:25

Не знам дали,бъркам някъде но вие се отказвате от имота на баща ви,след което баба ви и дядо ви собственици на своя имот/семейния както го наричате ви надаряват.И ако е така няма нищо нередно.Но след смъртта ако оставите нещата така би могъл да си търси запазената част 28 и 29 от ЗН.Изключение от правилото е за възмездните сделки. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот total_stranger » 21 Дек 2010, 23:08

Благодаря за отговора!

Да, аз се отказах от наследство. Баща ми имаше втори брак и след смъртта му неговата съпруга се опита да ми прехвърли задължение към банка, та бях принудена да откажа наследството. Точно затова баба и дядо пожелаха да ми дарят апартамента, а и само аз се грижа за баба ми /по-рано и за дядо, докато беше жив/.
Баба ми няма други имоти, освен дарения ми апартамент. Преди около 20 години са дали апартамент и на чичо ми, но като са го платили са го записали директно на името на чичо ми и няма как да се докаже, че апартамента е от родителите му.
Сега той я изнудва и за този апартамент, но тя не желае да му го отстъпи.
Баба ми иска да продадем апартамента. Притеснявам се, че след смъртта и ще се опита да оспори дарението и ще се наложи да му изплатя апартамента, защото ако не беше дарен на мен, той щеше да е единствен наследник..
total_stranger
Нов потребител

Мнениеот Pause » 22 Дек 2010, 13:36

Ами,да би се наложило да му изплатите една втора от апартамента т.е. неговата запазена част.И доколкото знам давността за възстановяване на запазена част е 5г Чл110ЗЗД.Продължавам какви ще бъдат правните последици за притеснения ви.Действаите и весели празници :D .
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот total_stranger » 22 Дек 2010, 13:52

Отново благодаря! :D
Весели празници и на Вас!
total_stranger
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 22 Дек 2010, 14:27

Pause написа:Ами,да би се наложило да му изплатите една втора от апартамента т.е. неговата запазена част.И доколкото знам давността за възстановяване на запазена част е 5г Чл110ЗЗД.Продължавам какви ще бъдат правните последици за притеснения ви.Действаите и весели празници :D .

Нещо се бъркате, запазената част на чичото не е 1/2.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Pause » 22 Дек 2010, 16:43

Ами поправете,тогава дядото умира единият му син и остава един наследник по закон чичото на внука.Не е ли хипотезата на Чл29 ЗН ?
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 22 Дек 2010, 19:21

Pause написа:Ами поправете,тогава дядото умира единият му син и остава един наследник по закон чичото на внука.Не е ли хипотезата на Чл29 ЗН ?

Чл. 29. (1) Запазената част на низходящи (включително и осиновените), когато наследодателят не е оставил съпруг, е: при едно дете или низходящи от него - 1/2, а при две и повече деца или низходящи от тях - 2/3 от имуществото на наследодателя.

(2) Запазената част на родителите или само на преживелия от тях е 1/3.

(3) Запазената част на съпруга е 1/2, когато наследява сам, и 1/3, когато наследодателят е оставил и родители. Когато наследодателят е оставил низходящи и съпруг, запазената част на съпруга е равна на запазената част на всяко дете. В тия случаи разполагаемата част при едно дете е равна на 1/3, при две деца е равна на 1/4, а при три и повече деца е равна на 1/6 от наследството.

Така, дядото умира и остава трима наследника:бабата , сина и внучката от другия син. Тя се е отказала от наследството на баща си, не от това на дядо си, а бащата е починал преди дядото/на това му викат заместване/. Сега да смятаме: дядото има 1/2 от апартамента, а запазената част общо 3/4 . Или от 1/2върху 1/4.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Pause » 23 Дек 2010, 10:20

Значи, как трябва да се разбира имаме един наследник по заместване внучката Чл10ал4ЗН и, ощте е един низходящ на наследодателя ,и жив съпруг.И разполагаемата част е ½ от ¼ е 4/6 разполагаема част правилно ли ,те разбрах. :roll:
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 23 Дек 2010, 10:26

Не, изобщо не сте ме разбрали. Но това е работа за юристи и добри математици :D .
Бабата си запазва нейната 1/2. 1/2 на дядото се дели между бабата, внучката и чичото.Запазената част е 3/4 в този случай. Тоест по 1/4 от 1/2-ра на апартамента на дядото или чичото ще може да търси само толкова-1/8 от цялото жилище.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Pause » 23 Дек 2010, 11:41

Ами,и аз ви благодаря за отговора и ето как сега ми стана по ясно имаме трима наследника и сборът им е три четвърти и според хипотезата на Чл30 ЗН може да иска ,както казвате една осма да си допълни делът от една четвърт.Започнахме да пишем на един "език". :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 23 Дек 2010, 13:13

Каква една четвърт да допълва? Ако се е разпоредил дядото , той има право да получи 1/8.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот silvinaa » 17 Фев 2012, 12:48

Здр.и аз искам съвет по 1 въпрос.Аз имам брат който се опитва да накара майка ни да му прехвърли нейния апартамент,но тя не желае защото може да го продаде или да я изгони от там.Дали е възможно да го дари или прехвърли на моето дете което е непълнолетно и дали е проблем това,че аз съм осиновена и един ден брат ми може ли да иска дял от него.Кой вариант е по удачен за да неможе той да сложи ръка на апартамента.Благодаря предварително
silvinaa
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба