начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Отказ да се впише договор за доброволна делба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ да се впише договор за доброволна делба

Мнениеот svetla1946 » 12 Дек 2011, 17:10

Добър ден.
Супругът ми почина през април тази година. Той има син от първия брак и ние имаме още 2 деца. През 1992 година закупихме апартамент в София от община с договор. Нямаме нотариален акт. Отделно имаме още 3 имота на территория на Софийска област. Никой от наследниците не пожела да се откаже от наследството, затова направихме доброволна делба на цялото недвижимо имущество. Такъв договор направен в гр.Своге, но в него включен и апартамент в София. Имотите в областта вписани в агенция по вписвания в районен съд в Своге, след което документите бяха изпратени в София за да се впише и софийския апартамент. Месец по-късно преписка беше върната, поискаха допълнителни данни от кадастралния регистр, които представих. Преди няколко дена получих уведомително писмо от агенция по вписване , че имам отказ. Причина не се посочва. Преди да започна подготовка на документи за делбата направих попитка да впиша в агенция този договор за покупка на апартамента, но ми беше казано, че такъв ви д договори не се вписват. Сега на сайта на същата агенция на подобен въпрос намирам отговор:"Договорът Ви с Общината е напълно достатъчен, за да се легитимирате като собственик и не е необходимо да се снабдявате с нотариален акт. Договорът Ви, обаче, ще трябва да се впише в службата по вписванията, ако тръгнете да продавате имота си. За да бъде вписан, е необходимо да се снабдите с актуална данъчна оценка и внесете държавна такса в размер на 0.1 % върху тази оценка, но не по-малко от 5.00 лв." Въпросът ми е: какви действия трябва да предприема за да се впише договор за делбата?
С уважение,
Светлана Ангелова
svetla1946
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба