- Дата и час: 22 Ное 2024, 22:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем с ползване на идеална част
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
Проблем с ползване на идеална част
Здравейте, опитах се да намеря подобна тема, но не намерих своя отговор, така че ще се наложи да попитам. Та моя казус е следния станах собственик на етаж от къща (първи етаж с площ 106 м2) и 1/3 ИЧ от двор 557 м2 (заедно с къщата и прилежащите построики), както и гараж 40м2, който е в двора и е отделна сграда. Обаче двора е така преграден от старите собственици, че аз нямам достъп до цялата 1/3 на ,която имам право (макар и от неделимо цяло). Премерихме това, което ползвам и се оказа, че не достигат около 50м2. Комшиите са още 2-ма собственици на 2та етажа над мен казват "ето даваме ти тука 25м2, ако искаш". Входовете на къщата са отделени за мен и за тях и така е отделен и двора, но както казах делбата не отговаря на реалното (идеалното), което ми се полага. Говорих с 2ма адвокати и един нотариус и ми обясниха, че може само да го разделим за реално ползване, ако се разберем (което не става) или да се съдим за таз делба. Всички до тук казват, че закона е на моя страна, та така ли е?
Реално аз нямам достъп до цялата къща, покрива и стълбището (което не ползвам сега заради наличието на новия вход), ако реша да правя ремонт (хидро- изолация на основите и топло изолация на фасадата на моя етаж) могат ли да възпрепятстват? И ако да какво е моето решение?
Трябва ли да искам разрешение да влизам в тази част на двора в, която е техния вход и обратното.
Реално аз нямам достъп до цялата къща, покрива и стълбището (което не ползвам сега заради наличието на новия вход), ако реша да правя ремонт (хидро- изолация на основите и топло изолация на фасадата на моя етаж) могат ли да възпрепятстват? И ако да какво е моето решение?
Трябва ли да искам разрешение да влизам в тази част на двора в, която е техния вход и обратното.
- dabich
- Младши потребител
Re: Проблем с ползване на идеална част
Въпросът Ви не е за тази тема.Щом сте трима СЪСОБСТВЕНИКА,казусът би следвало да Ви се реши по ЗС.След като сте се консултирали с двама адвокати и един нотариус? Какви ги търсите онлайн тука? Грешен ход приятелю,ако сте тръгнали тук да проверявате дали адвокатите Ви са Ви дали правилният съвет как да действате,е наистина много смешно и.....опасно.
- trando58
- Потребител
Хъм, не е смешно, защото и аз ще потвърдя мнението на колегите- по въпроса за дворното място ако не се разберете доброволно за разпределение на ползването му, то отивате в съдебна зала. Когато страните не могат, съдът налага решението си.
По въпроса за сградата: давам думата на trando58
По въпроса за сградата: давам думата на trando58
- Гост.
- Старши потребител
Съвета който ми дадоха е, ако можем да се разберем без съд, но уви не можем. Просто аз се колебая дали да почвам да се съдя с тях и това със всичките си негативни последствия дали може да ми донесе и възпрепятстване да си ремонтирам етажа (конкретно изолацията на основите).
- dabich
- Младши потребител
До Poli_g
Нещо пак май не се разбираме!
Писах на човекът,че не е точно тук темата,а по-скоро в подфорум"Съсобственост и делба" Ако нещо не се е променило в сега действащият закон,мисля,че става дума за сграда която не е в режим на ЕС.
Изразих и съмнение,че се опитва да провери,дали досега юристите с които се е консултирал,са му дали правилен съвет.Лично аз също смятам,че той е правилен,без да държа мнението ми да е миродавно.Но ,ако си представим,че някой тука му даде точно друг съвет,коренно различен,кво става тогава,човекът изпада в безтегловност и всичко започва от начало.Затова говоря и за опасност от дезинформация.Най-добре е да отиде при още един адвокат и на принципът 2от1 При три мнения да се довери на двете еднакви(или три)и да действа вече както намери за добре.
Нещо пак май не се разбираме!
Писах на човекът,че не е точно тук темата,а по-скоро в подфорум"Съсобственост и делба" Ако нещо не се е променило в сега действащият закон,мисля,че става дума за сграда която не е в режим на ЕС.
Изразих и съмнение,че се опитва да провери,дали досега юристите с които се е консултирал,са му дали правилен съвет.Лично аз също смятам,че той е правилен,без да държа мнението ми да е миродавно.Но ,ако си представим,че някой тука му даде точно друг съвет,коренно различен,кво става тогава,човекът изпада в безтегловност и всичко започва от начало.Затова говоря и за опасност от дезинформация.Най-добре е да отиде при още един адвокат и на принципът 2от1 При три мнения да се довери на двете еднакви(или три)и да действа вече както намери за добре.
- trando58
- Потребител
Не, не искам друго мнение относно това дали съвета е правилен. А така или иначе аз не ползвам целия двор принципно, както и комшиите, но да не стане, така че да влизам с полиция, ако ми се наложи да преминавам през другата част (при правенето на ремонти).
А и друга да разбирам ли, че нашия имот не е ЕС.
А и друга да разбирам ли, че нашия имот не е ЕС.
- dabich
- Младши потребител
Вие сте Етажна собственост,но при вас действа Законът за собствеността(ЕС) и вие тримата се явявате съсобственици. А в сгради с над трима собственици действа Законът за управление на етажната собственост(ЗУЕС).и всички са собственици на самостоятелен обект в ЕС и имат % от общите части.Докато при вас е 1/3 еднакви части.Ето за това и писах,че задавате въпросът не в нужният подфорум.По удачно би било в "Съсобственост и делба"
Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) За управлението на общите части на сгради в режим на етажна собственост, в които самостоятелните обекти са до три и принадлежат на повече от един собственик, се прилагат разпоредбите на чл. 30, ал. 3, чл. 31, ал. 1 и чл. 32 от Закона за собствеността.
Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) За управлението на общите части на сгради в режим на етажна собственост, в които самостоятелните обекти са до три и принадлежат на повече от един собственик, се прилагат разпоредбите на чл. 30, ал. 3, чл. 31, ал. 1 и чл. 32 от Закона за собствеността.
- trando58
- Потребител
trando58 написа:Вие сте Етажна собственост,но при вас действа Законът за собствеността(ЕС) и вие тримата се явявате съсобственици. А в сгради с над трима собственици действа Законът за управление на етажната собственост(ЗУЕС).и всички са собственици на самостоятелен обект в ЕС и имат % от общите части.Докато при вас е 1/3 еднакви части.Ето за това и писах,че задавате въпросът не в нужният подфорум.По удачно би било в "Съсобственост и делба"
Проблема тук е, че реално не могат да се съберат всички документи (това излиза по регистри в общината и съда) понеже къщата е стара и има документи за собственост с общ сбор по малко от 1 или 100% ( 2 ма с по 1/3 и един с 1/6).
Друго важно, което ми е интересно да попитам е съда постановява и се определя кой какво притежава, а как се разпределя после? Ще се съборят оградите ли и как ще задължат др. собственици да отстъпят дял който да се ползва, като на практика земята е неделимо цяло?
П.С. Ако може някой да премести темата в правилния раздел. Благодаря!
- dabich
- Младши потребител
Ама пък и Вие!!! Трети път Ви се пише - съседният подфорум "Съсобственост и делба"
- trando58
- Потребител
А така или иначе аз не ползвам целия двор принципно, както и комшиите, но да не стане, така че да влизам с полиция, ако ми се наложи да преминавам през другата част (при правенето на ремонти).
- dabich
- Младши потребител
Доколкото разбирам от поста Ви, е наложително най - малкото да си разпределите по съдебен ред ползването на двора, за да няма спорове между Вас и другите съсобственици относно общото му ползване, достъп, ремонтни дейности и др.
- nk7702n
- Старши потребител
Да, но след като стигнем до съд няма ли да стане още по трудно разбирателството? И да почне на пук да се възпрепятстват ремонтите. Защото няма как да разделим имота, така че да имам достъп до цялата фасада и винаги ще могат да кажат "тук е наше няма да копаеш и да изолираш" въпреки че тази изолация тях не ги касае (примерно).
- dabich
- Младши потребител
Напротив, когато няма яснота, проблемите и споровете са повече, отколкото когато човек има съдебно решение и знае точно какви права има.
- nk7702n
- Старши потребител
Има ли такова нещо, като 'нотариална покана' или там както с казва, с която да бъдат поканени съсобствениците за доброволна делба (която е с цел да разберат сериозните ми намерения относно делбата), тъй като до сега само устно сме си говорили за тази делба.
Или ако мина някакъв установен ред по който трябва да мина преди да се стигне до съдилища.
Или ако мина някакъв установен ред по който трябва да мина преди да се стигне до съдилища.
- dabich
- Младши потребител
Има и се ползва често този институт, но не знам в конкретния случай, какво ви ползва- исковата молба е вместо покана. В делбеното дело винаги можете да постигнете спогодба( намалява таксите наполовина), да го спрете по съгласие на всички страни ( ако постигнете извънсъдебно споразумение), да не го възобновите в срок и като резултат ще се прекрати.
Обаче, като ви чета началото НП няма да ви свърши работа. Или поне ще дадете едни 50лв. нахалост, според мен- без съд няма да минете.
Обаче, като ви чета началото НП няма да ви свърши работа. Или поне ще дадете едни 50лв. нахалост, според мен- без съд няма да минете.
- Гост.
- Старши потребител
Въпроса е че ме посъветваха да има някакъв документ с който да докажа в съда, че съм опитал доброволно да реша проблема.
По тези дела разноските не се ли поемат от загубилия?
По тези дела разноските не се ли поемат от загубилия?
- dabich
- Младши потребител
Здравейте, извинявам се че отново Ви досаждам, но изникна важен и вероятен според мен казус.
Та въпроса е следния, ако комшиите се обединят с предишният собственик на моя имот, ще може ли да докажат, че когато е продаван имота преди 50години (само с пари на ръка и честна дума), и после 91г, когато е придобит по давност ( вече с документи) са се разбрали двора да е само тази част която е заградена, а не пълната 1/3. Т.е. човека от който аз купувам да се признае за виновен (да представи и свидетели които да потвърдят) и съда да го накара да ми заплати само разликата от 50 кв.м по данъчна оценка ( около 700лв), което мен не ме устройва по никакъв начин. И е ли възможно да се придобие 1/3 от сградата, а частта от имота да не съответства на 1/3 ИЧ от имота?
И друг въпрос мога ли да продам само земята от моя имот на друг купувач, който не е съсобственик в този имот( като същевременно съм предложил на другите собственици)?
Та въпроса е следния, ако комшиите се обединят с предишният собственик на моя имот, ще може ли да докажат, че когато е продаван имота преди 50години (само с пари на ръка и честна дума), и после 91г, когато е придобит по давност ( вече с документи) са се разбрали двора да е само тази част която е заградена, а не пълната 1/3. Т.е. човека от който аз купувам да се признае за виновен (да представи и свидетели които да потвърдят) и съда да го накара да ми заплати само разликата от 50 кв.м по данъчна оценка ( около 700лв), което мен не ме устройва по никакъв начин. И е ли възможно да се придобие 1/3 от сградата, а частта от имота да не съответства на 1/3 ИЧ от имота?
И друг въпрос мога ли да продам само земята от моя имот на друг купувач, който не е съсобственик в този имот( като същевременно съм предложил на другите собственици)?
- dabich
- Младши потребител
17 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|