начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Проблем с ползване на идеална част

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с ползване на идеална част

Мнениеот dabich » 08 Ное 2011, 00:55

Здравейте, опитах се да намеря подобна тема, но не намерих своя отговор, така че ще се наложи да попитам. Та моя казус е следния станах собственик на етаж от къща (първи етаж с площ 106 м2) и 1/3 ИЧ от двор 557 м2 (заедно с къщата и прилежащите построики), както и гараж 40м2, който е в двора и е отделна сграда. Обаче двора е така преграден от старите собственици, че аз нямам достъп до цялата 1/3 на ,която имам право (макар и от неделимо цяло). Премерихме това, което ползвам и се оказа, че не достигат около 50м2. Комшиите са още 2-ма собственици на 2та етажа над мен казват "ето даваме ти тука 25м2, ако искаш". Входовете на къщата са отделени за мен и за тях и така е отделен и двора, но както казах делбата не отговаря на реалното (идеалното), което ми се полага. Говорих с 2ма адвокати (Съвета който ми дадоха е, ако можем да се разберем без съд, но уви не можем. Просто аз се колебая дали да почвам да се съдя с тях и това със всичките си негативни последствия дали може да ми донесе и възпрепятстване да си ремонтирам етажа (конкретно изолацията на основите)) и един нотариус и ми обясниха, че може само да го разделим за реално ползване, ако се разберем (което не става) или да се съдим за таз делба. Всички до тук казват, че закона е на моя страна, та така ли е?
Реално аз нямам достъп до цялата къща, покрива и стълбището (което не ползвам сега заради наличието на новия вход), ако реша да правя ремонт (хидро- изолация на основите и топло изолация на фасадата на моя етаж) могат ли да възпрепятстват? И ако да какво е моето решение?
Трябва ли да искам разрешение да влизам в тази част на двора в, която е техния вход и обратното.
Друго важно, което ми е интересно да попитам е съда постановява и се определя кой какво притежава, а как се разпределя после? Ще се съборят оградите ли и как ще задължат др. собственици да отстъпят дял който да се ползва, като на практика земята е неделимо цяло?
dabich
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба