Здравейте,
Бих искала да попитам някой по компетентен по следния въпроса.
Родителите на баща ми са се разделили когато е бил на 3 годинки,Той е останал да живеес баща си,който по-късно се оженил отново.Родило му се е и момиченце.Така имал мащеха и полусестра,с която са били в перфектни отношения,до преди година.Баща му починал,а сестра му взела да гледа майка си при нея.Къщата,в която са вивеели пустееше до миналото лято.Тогава баща ми помоли леля ми да даде ключовете да отидем малко на почивка там,тя отказа с претекста,че къщата е в ремонт.По=късно разбрахме,че тя я ремонтира за дъщеря си.Така те завзеха къщата и не ни дават достъп до нея.Предложила на баща ми 3 000лв,за да откупи няговия дял.Според нас стойността а къщата е най-малко 50 000е.Та въпроса ми е,какъв дял има баща ми опт тази къща,като баща му е починал,жива е само истинската майка на сестра му,и след като тя все още е жива,има ли право сестра му да му предлага някакво обещетение за имота.Имали законова подялба,преди смърта на мащехата му.Според мен няма.И как се изчислява,на каква стойност е даден имот,ако баща ми реши да закупи няйния дял,по каква процедура се изчисляват тези неща?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 22:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
завзеха къщата и не ни дават достъп до нея
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Без заглавие
Здравейте,
важно в случая е чия собственост е къщата - придобита от дядо Ви преди втория му брак или по време на брака. Ако е второто, то със смъртта на дядо Ви баща Ви, неговата полусестра и съпругата наследяват по 1/6 от имота, а съпругата притежава другата 1/2 самостоятелно. Сестрата на баща Ви има право да му предлага обезщетение, но той, от своя страна, има право да не се съгласи. Отношенията им могат да се уредят с доброволна делба - под формата на нотариален акт, или чрез съдебна такава. Не е проблем, че съпругата е жива - относно нейния дял баща Ви няма права, тъй като не е неин низходящ и не я наследява.
Ако къщата е придобита преди брака, тя е лично имущество на дядо Ви (тук трябва да се съобрази и придобиването на имота спрямо пърия брак и уреждането на имуществените отношения при развода). Със смъртта му съпругата му и двете му деца придобиват по 1/3, т.е в този случай баща Ви има 1/3, а не една 1/6 от имота.
Относно оценката на дела - при доброволна делба ще му се изплати толкова, за колкото се договорят страните. В съдебната делба се назначава експертиза за оценка на имота.
Надявам се да съм Ви помогнала да се ориентирате.
важно в случая е чия собственост е къщата - придобита от дядо Ви преди втория му брак или по време на брака. Ако е второто, то със смъртта на дядо Ви баща Ви, неговата полусестра и съпругата наследяват по 1/6 от имота, а съпругата притежава другата 1/2 самостоятелно. Сестрата на баща Ви има право да му предлага обезщетение, но той, от своя страна, има право да не се съгласи. Отношенията им могат да се уредят с доброволна делба - под формата на нотариален акт, или чрез съдебна такава. Не е проблем, че съпругата е жива - относно нейния дял баща Ви няма права, тъй като не е неин низходящ и не я наследява.
Ако къщата е придобита преди брака, тя е лично имущество на дядо Ви (тук трябва да се съобрази и придобиването на имота спрямо пърия брак и уреждането на имуществените отношения при развода). Със смъртта му съпругата му и двете му деца придобиват по 1/3, т.е в този случай баща Ви има 1/3, а не една 1/6 от имота.
Относно оценката на дела - при доброволна делба ще му се изплати толкова, за колкото се договорят страните. В съдебната делба се назначава експертиза за оценка на имота.
Надявам се да съм Ви помогнала да се ориентирате.
- hristeva
- Нов потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|