начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Оспорване на дарение

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Оспорване на дарение

Мнениеот taurus » 23 Авг 2011, 09:46

Здравейте,интересувам се,дали брат ми може да оспори дарения ми от родителите ни апартамент със запазено право за пожизнено обитаване?Дарението е от преди повече от10 години.Родителите ни са живи.Какво мога да предприема за да се защитя?Мога ли например да го продам на пълнолетния си син,и решение ли е това? :roll: Благодаря предварително за мненията!
taurus
Нов потребител

Re: Оспорване на дарение

Мнениеот Melly » 23 Авг 2011, 12:08

taurus написа:Здравейте,интересувам се,дали брат ми може да оспори дарения ми от родителите ни апартамент със запазено право за пожизнено обитаване?Дарението е от преди повече от10 години.Родителите ни са живи.Какво мога да предприема за да се защитя?Мога ли например да го продам на пълнолетния си син,и решение ли е това? :roll: Благодаря предварително за мненията!

ДА.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот sunnyset » 23 Авг 2011, 19:18

Проблема е, че основание за отмяна на извършено дарение могат да бъдат не само основанията, които са изброени в ЗЗД, но също така и по други закони, като във Вашия случай, това може да се осъществи по силата на чл. 28 и сл. от Закона за наследството.
Чл. 28. (1) ЗН - Когато наследодателят остави низходящи, родители или съпруг, той не може със завещателни разпореждания или чрез дарение да накърнява онова, което съставлява тяхна запазена част от наследството.
(2) Частта от наследството вън от запазената част е разполагаемата част на наследодателя.
В този случай е приложима нормата на чл. 30 ЗН - Чл. 30. (1) Наследник с право на запазена част, който не може да получи пълния размер на тази част поради завещания или дарения, може да иска намалението им до размера, необходим за допълване на неговата запазена част, след като прихване направените в негова полза завети и дарения с изключение на обичайните дарове.

Също така,възстановяването на запазената част има действие и по отношение на третите лица, ако са налице определени за това условия – чл. 37 ЗН.
sunnyset
Потребител

Мнениеот Melly » 23 Авг 2011, 19:42

sunnyset написа:Проблема е, че основание за отмяна на извършено дарение могат да бъдат не само основанията, които са изброени в ЗЗД, но също така и по други закони, като във Вашия случай, това може да се осъществи по силата на чл. 28 и сл. от Закона за наследството.
Чл. 28. (1) ЗН - Когато наследодателят остави низходящи, родители или съпруг, той не може със завещателни разпореждания или чрез дарение да накърнява онова, което съставлява тяхна запазена част от наследството.
(2) Частта от наследството вън от запазената част е разполагаемата част на наследодателя.
В този случай е приложима нормата на чл. 30 ЗН - Чл. 30. (1) Наследник с право на запазена част, който не може да получи пълния размер на тази част поради завещания или дарения, може да иска намалението им до размера, необходим за допълване на неговата запазена част, след като прихване направените в негова полза завети и дарения с изключение на обичайните дарове.

Също така,възстановяването на запазената част има действие и по отношение на третите лица, ако са налице определени за това условия – чл. 37 ЗН.

taurus написа:Дарението е от преди повече от10 години.Родителите ни са живи.

При живи родители... :shock: Докато се стигне до възстановяване на запазена част, въпросният имот вече ще е отчужден възмездно. Разбира се, че трябва да изтече един срок от 1 година (бъдещо , но неопределимо към момента на продажбата събитие). Въпросът беше дали продажбата е вариант. И само толкова.
чл.37 ЗН написа:.......извършени от заветниците или надарените, срещу които е постановено намалението, станали преди да е изтекла една година от откриване на наследството или след като е била вписана исковата молба за намалението, могат да се отменят по иск на наследника.....

Я си прочетете отново чл.37 ЗН във вр. с чл.1 ЗН.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот sunnyset » 24 Авг 2011, 13:33

Да, Melly права сте, че това не може да се осъществи при живи родители, но въпроса на питащия беше поставен така:

“Здравейте,интересувам се,дали брат ми може да оспори дарения ми от родителите ни апартамент със запазено право за пожизнено обитаване?”

Отговорих, че при една хипотеза това е възможно и това е чл. 28 ЗН, при починал/и наследодател/и.

Относно иска по чл. 37 ЗН, той е възможен при определени от закона условия и той е крайно средство, да. Също така обаче при осъществена продажба на имота на трето лице е възможно “Наследникът с възстановената част след намаляването на завещателните разпоредби може да отмени отчуждението, ако не може да я допълни от имуществото на заветника или дарения и ако приобретателят не допълни запазената част в пари……………Засегнатият наследник със запазена част следователно трябва да се обърне най – напред към облагодетелствания. Ако не може да допълни своята запазена част от неговото имущество и ако третото лице – приобретател, не допълни тази част в пари, едва тогава може да иска отмяна на отчуждението, извършено в полза на третото лице.” – “Българско наследствено право”, стр. 96, автор Христо Тасев.
Законен наследник с накърнена запазена част има право да си търси тази своя част от облагодетелствения, дори той да е отчуждил имота, възможно е да търси това и от третото лице - да, наистина само в определени от закона случаи.
Мнението ми е, че не може толкова лесно да се осъществи ощетяване на законен наследник със запазена част.
sunnyset
Потребител

Мнениеот taurus » 01 Сеп 2011, 18:24

Много благодаря за мненията!До скоро нямах възможност да погледна темата. :? И все пак разбирам,че каквото и да правя,нямам"печеливш ход"!Всъщност проблем са и парите за сделката,та проблемите ми са доста.Ще се радвам на всякакви идеи по въпроса!
taurus
Нов потребител

Мнениеот mnogopolzvateli » 01 Сеп 2011, 20:40

Таурус, и аз съм в твоето положение, и благодарение на скапаните закони в тази страна могат дори да ни остават на улицата - ако твоят брат след смъртта на родителите поиска да му изплатиш неговата запазена част което е половината и ти не можеш да му я платиш към момента на съдебния иск, съдията издава решение да се изнесе на продан имота и се продава и всеки получава дела си, друг е въпроса че ти с парите които ще получиш насила, не можеш да си купиш друго жилище освен ако не е някоя порутена къщурка в някое затънтано село. Сега виждаш как насилствено могат да те изкарат на улицата дори да си съсобственик с 50% от родния ти апартамент. При съсобственост е много лесно да те изкарат на улицата.
mnogopolzvateli
Нов потребител

Мнениеот mnogopolzvateli » 02 Сеп 2011, 20:28

Въпросът ми е следният- съсобственик съм с наследствена 1/6 и.ч. и още 4/6 и.ч. от ДГИ от баща ми, който има и ВПП. Мога ли да даря тези 4/6 и.ч. на трето лице и да се самоучредя като ползвател доживот? И ако сестра ми след смъртта на баща ни си поиска запазена част до 1/2, как се защитава дарението към третото лице, за да не бъде развалено? И ако бъде развалено това означава ли че повече няма да съм ползвател? С други думи - развалянето на дарение към трето лице (поради разваляне на ДГИ или просто поради иск за въстановяване на запазена част на другия съсобственик) води ли и към разваляне на учреденото ВПП на дарителя?
Благодаря Ви много предварително.
mnogopolzvateli
Нов потребител

Мнениеот elena_1 » 08 Сеп 2011, 01:20

Родителите ми са починали - майка ми преди 15 години, баща ми преди 5 години. Имах брат, който също почина съвсем скоро - преди 2 месеца. Разбрах, че къщата на родителите ми е била подарена от тях на брат ми, запавайки вещното право на ползване докато са живи, а той - на двете си деца при същите условия. Сега тези деца не ме допускат до къщата и казват, че вече са я продали.
Как мога да оспоря дарението, направено от родителите ми на брат ми и да получа своя дял от къщата. Доколкото знам, аз и брат ми имаме равни дялове.
elena_1
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба