Здравейте! Нашият случай е следният: Съпругът ми след смъртта на баща му има наследствен дял от два апартамента и едно лозе. В единия апартамент (двустаен-панелен) живее майка му и до скоро брат му с гаджето си. А в другия (четиристаен-тухлен)- баба им, майка на баща им. Когато тръгнахме да се женим преди 5-6 г. и в двата апартамента ни се показа ясно и красноречиво, че не сме желани. А и гаджето на брат му ни проведе психически тормоз с смс, телефонни обаждания и чатове в скайп, че нямало къде да живеят заради нас, и не могат да се съберат заедно да живеят и куп други такива. Така че тактично се оттеглихме. Живеем в едно съседно село в къщата на баба ми, бащиния дом на баща ми. С годините се появи такава вражда, че сега мъжът ми и брат му не се поздравяват, а майка им и баба им не се обаждат дори да попитат двете им внучета (имаме две деца) дали са добре поне. И по двата апартамента не ни се позволя да правим нищо, за каквото има нужда, се търси братът на съпруга ми. Единственото място, на което правим нещо, е лозето. Не повече от 400 кв. м. е. Копаем, пръскаме и обновяваме лозите, садим плодни дръвчета. И разбира се реколтичката се обира от бабата и брата, а той си го ползва само да си прави барбекю там.
За лозето съм виждала нотариален акт - съпругът ми и брат му имат по 1/6 част, майка им 3/6. Майка им си мисли че може да се раздели парцела, но възможно ли е, като се има предвид че мястото е твърде малко? За апартамента на баба им знам, че навремето бил записан на името на баба им, майка им и баща им, от което мисля, че дела на баща им се разпределя между майка им и тях двамата с брат му. Апартаментът, в който е майка им не знам как точно се разпределя, но явно майка им има по-голяма част.
Въпросите ми са следните: Какво е хубаво да направим, за да избегнем за в бъдеще делба, която да е в наш ущърб? И в двата апартамента не ни се позволява да живеем, или да подпомагаме ремонтирането им. Какво можем да направим ние сега? Мисля, че няма да ни се предостави възможност да живеем и по нантатъка и на двете места. Може ли да се наплати стойността на дяловете, които има съпруга ми сега? И да си знаем, че той няма нищо там и това е. Но малко не ми харесва тази стъпка, защото ние доброволно предоставихме на брат му да се устрои и да си живеят в апартамента на майка им, без да наплаща и тем подобни, а скоро, когато тръгнат децата на училище ще ни се наложи да живеем в града и никак не искам да даваме пари по квартири.
Единствено за лозето сме решили (а и ни се дава там възможност, вероятно те не му разбират философско си е да копаеш на лозе) да прекараме ток и вода и да постегнем бунгалото, което е там и ми идва мисълта да събираме фактури за всяко тамошно ремонтче. Плащаме данъците на тези два апартамента, за дела, който има мъжа ми.
Навремето мъжът ми предостави по братски на брат си да си се устрои в апартамента на майка им с гаджето си, за да няма караници, а ние евентуално, ако се наложи може би ще преспиваме в апартамента на бабата, но и там не ни предоставиха тази възможност. Оказа се, че брат му ходил наскоро да се нанася там, и него не искала. Бабата излезе чешит.
Но явно брат му ще прави номера, и е недоволен от избора си да живее в апартамента на майка си с гаджето си. Така че си мисля, че ако бабата почине, ще се нанесат в апартамента й под претекст, че няма къде да живеят (сега излязоха на квартира), но иначе всичките му документи или каквото има да ползва, си ползва в апартамента на майка му (напр. направи си сейфа за оръжие). Ако стане така и се нанесат в този апартамент, без наше знание, ние какво можем да направим?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 22:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Делба на три имота
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Делба на три имота
След като Вашия съпруг е сънаследник, той има възможност да предяви иск по чл. 31, ал. 2 от Закона за собствеността /ЗС/. Този иск се предявява в случаите, в които само един или няколко от наследниците ползват лично общия имот, лишавайки от тази възможност останалите сънаследници. Особеното в случая е, че преди предявяването на иска за обезщетение, трябва да бъде изпратена покана до ползващите наследници от които да е поискано ползването на общата вещ. При отказ от тяхна страна се предявява иска по чл. 31, ал.2 ЗС. Тук трябва да знаете, че обезщетението се дължи от деня на писменото поискване, т.е. от деня на поканата.
Освен това, съпругът Ви има право и на разноските, които е направил /ако има такива – например за лозето/, свързани със запазването и поддържането на общия имот. Разбира се и останалите сънаследници не са лишени от тази възможност спрямо него. Отделно от разноските, могат да се търсят и подобренията, направени на общите имоти.
Относно делбата /доброволна и съдебна/ приложими са разпоредбите на чл. 69 и сл. от ЗН.
Освен това, съпругът Ви има право и на разноските, които е направил /ако има такива – например за лозето/, свързани със запазването и поддържането на общия имот. Разбира се и останалите сънаследници не са лишени от тази възможност спрямо него. Отделно от разноските, могат да се търсят и подобренията, направени на общите имоти.
Относно делбата /доброволна и съдебна/ приложими са разпоредбите на чл. 69 и сл. от ЗН.
- sunnyset
- Потребител
Благодаря за отговора. Не съм запозната с правната материя добре, бихте ли ми разяснили чл. 69 и сл. от ЗН, какво е ЗН, абревиатурата на..., за да го прочета.
А неговите роднини имат ли някакво правно основание да му търсят някаква отговорност, че през годините не е участвал в ремонтите, при положение, че не живее там и те самите не са го питали за въпросните ремонти, а не са му и искали финансовата помощ.
А за въпросното лозе относно това, че засаждаме нови растения и оставяме труда си, как можем да докажем това, освен само да вземаме фактури за посадъчния материал и препаратите и торовете (но ние вземаме в малки количества от тях, не се съгласяват продавачите да дават фактури).
А неговите роднини имат ли някакво правно основание да му търсят някаква отговорност, че през годините не е участвал в ремонтите, при положение, че не живее там и те самите не са го питали за въпросните ремонти, а не са му и искали финансовата помощ.
А за въпросното лозе относно това, че засаждаме нови растения и оставяме труда си, как можем да докажем това, освен само да вземаме фактури за посадъчния материал и препаратите и торовете (но ние вземаме в малки количества от тях, не се съгласяват продавачите да дават фактури).
- flower_smile
- Нов потребител
ЗН – Закон за наследството, като разпоредбите относно делбата са поместени от чл. 69 – 80 ЗН.
На Вашия въпрос дали роднините на съпруга Ви, останалите сънаследници могат да търсят от него тези тежести /необходими разноски и подобрения/, отговора е да. Всеки един от наследниците е задължен за тези разноски, съобразно дела който има в наследствената общност /малко по-различно стоят нещата с размера на подобренията/. Сънаследник не може да откаже извършените разноски, поради това, че не е ползвал имота.
Извършените разноски могат да се доказват с фактури, фискални бонове /именно те са приложими към Вашия случай за по-малки суми/, платежни нареждания, вносни бележки и др. документи за извършени плащания. Относно отказа да се даде възможност за ползване на общата вещ и кой конкретно ползва същата, това може да се доказва и със свидетелски показания – например съседи.
На Вашия въпрос дали роднините на съпруга Ви, останалите сънаследници могат да търсят от него тези тежести /необходими разноски и подобрения/, отговора е да. Всеки един от наследниците е задължен за тези разноски, съобразно дела който има в наследствената общност /малко по-различно стоят нещата с размера на подобренията/. Сънаследник не може да откаже извършените разноски, поради това, че не е ползвал имота.
Извършените разноски могат да се доказват с фактури, фискални бонове /именно те са приложими към Вашия случай за по-малки суми/, платежни нареждания, вносни бележки и др. документи за извършени плащания. Относно отказа да се даде възможност за ползване на общата вещ и кой конкретно ползва същата, това може да се доказва и със свидетелски показания – например съседи.
- sunnyset
- Потребител
Благодаря за изчерпателните отговори. Изясниха ми се доста неща. Значи един от най-добрите варианти в наша полза е все пак някак си да ползваме поне един от апартаментите, преди да решат да делят. А след това евентуално да се осъществи доброволна делба, която ,разбира се, да се подкрепи с документи. При нотариус ли се прави напр. делба, ако все пак се реши брат му на някаква делба? А може ли например да се направи някакво споразумение помежду им, отново пред компететнти лица, подкрепено с документи и подписи и свидетели, което да включва напр. условия от рода на: Единия може да ползва единия имот (да кажем по-малкия апартамент) като компенсация може да ползва допълнително гаража и таванската стая от другия.
И още един въпрос имам. Има ли такъв вариант, че ако съпругът ми не е съгласен да се правят каквито и да е ремонти, те нямат право да ги правят, и по същия начин, те имат ли право да продадат тези имоти, ако той не е съгласен?
И още един въпрос имам. Има ли такъв вариант, че ако съпругът ми не е съгласен да се правят каквито и да е ремонти, те нямат право да ги правят, и по същия начин, те имат ли право да продадат тези имоти, ако той не е съгласен?
- flower_smile
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|