начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Бъдещи проблеми с евентуален съсобственик ?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Бъдещи проблеми с евентуален съсобственик ?

Мнениеот fobos » 21 Авг 2011, 14:52

Здравейте, имам следния проблем. Започнал съм да строя къща/вила в мой имот от няколко декара. Искам да продам между 1/2 и 1/3 от него на мой близък приятел, но така, че земята да си остане моя. Тя по принцип ще си е моя, но той като съсобственик на вилата няма ли да стане ползвател? Може ли в нот.акт да се напише, че той няма никакви права над земята (освен за преминаване до вилата). Може ли да се впише клауза, че той няма право да продава този имот на никого, освен на мен или наследниците ми (за същата сума + инфлацията)? Може ли да се впишат някакви правила за реда във вилата (като например да не се пуши)? Може ли да се впишат и някакви причини/ситуации, при който този нот.акт да се развали или той да се задължи да ми върне имота, а аз на него – парите. Ако пък не става с нот. акт може ли с някакъв договор за замяна – той ми дава съседния малък имот, на който е собственик. Или пък ако не може да има никакви ограничения като стане собственик да направим някакъв договор за наем – аз наемам неговата земя, а той наема част от моята вила (още на зелено за да е „по-равностойно”) за срок от 20, 50, 100 години, като в този договор ще има доста клаузи.
Да не останете с погрешно впечетление – нямам, а и едва ли ще имам някога проблеми с моя приятел. Но това не значи, че един ден моите и неговите деца ще се разбират така добре и затова искам да е пределно ясно как ще се процедира в такъв случай.
fobos
Нов потребител

Re: Бъдещи проблеми с евентуален съсобственик ?

Мнениеот nk7702n » 21 Авг 2011, 15:50

Можете да продадете част от къщата, без да прехвърляте земята, можете да формулирате нещата по различен начин в зависимост от целта и Вашите интереси. С документите посетете колега адвокат, защото в крайна сметка той ще може да види и прецени конкретно всички обстоятелства. Съвсем отделен въпрос е този,че при създаване на съсобственост ще бъдете зависим при някои разпоредителни и други действия в бъдеще от волята на другия съсобственик.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 21 Авг 2011, 20:24

Абе, не знам... аз съм пушач, и да ви кажа искрено- не искам да съм на мястото на приятелят ви.

Започнал съм да строя къща/вила в мой имот

прочетох това и от там насетне... та какво всъщност продавате? 1/3 от коя вила? Самостоятелно обособен обект? Правото на строеж?( на какъв етап е строежа, че може и да е реализирано ПС).
Толкова неизяснени елементи, а съществени.
Останете си добри приятели- имотите не са важни.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот fobos » 21 Авг 2011, 21:05

Това за пушенето го дадох като пример, нито аз, нито приятелят ми сме пушачи. Жените ни също. По отношение на вилата - сега се прави грубия строеж и е до половината. Не може ли да се продаде "на зелено", както често ставаше в бума преди 3-4 години? Иначе вилата ще има няколко самостоятелни обекта (с баня и тоалетна и отделен вход). Но проблема не ми е какво продавам, ако не може сега, ще оформяме документите като завърша строежа. Въпросът ми е как да се предпазя от бъдещи проблеми, каквито съм описал по-горе.
fobos
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 21 Авг 2011, 21:46

:roll: Вие много неща искате едновременно- хем приятелят ви да е ок, хем и вие.
Ако ще се удовлетворява само едно- докато сте живи и двамата да можете да ползвате по нещичко на другия, то си учредите вещно право на ползване върху съответните имоти.
Иначе продажба с уговорка за изкупуване, ограничаване собствеността( за пушенето) и прочее... а дяволът е много поврътлив.

На всичките ви въпроси има нормативен отговор, но е доста дълго за обяснение, така че само ще маркирам:
Искам да продам между 1/2 и 1/3 от него на мой близък приятел, но така, че земята да си остане моя.
-Продавате само обособен обект от сграда, онези декари си остават ваши. Той обаче все пак има право на достъп до имота си, но това не го прави собственик на земята.
Може ли в нот.акт да се напише, че той няма никакви права над земята (освен за преминаване до вилата).
-Е, като му продавате само част от сградата, без земя, какви претенции да има по отношение на нея?!
Може ли да се впише клауза, че той няма право да продава този имот на никого, освен на мен или наследниците ми (за същата сума + инфлацията)?
-Не може, но има норма, която ви защитава- при евентуална продажба е длъжен да предложи първо на вас и на определена от него сума, а ако откажете- на всяко трето лице, при същите условия.
Може ли да се впишат някакви правила за реда във вилата (като например да не се пуши)?
-Аа, пушенето- това ще да е някаква нова тегоба, не я знам :lol: . Но пък ако са три самостоятелните обекти с различни собственици, то веднага влизате в сериала наречен ЗУЕС, ама и там не е позволено да ограничавате собствеността( "моят дом е моята крепост!")..
Може ли да се впишат и някакви причини/ситуации, при който този нот.акт да се развали или той да се задължи да ми върне имота, а аз на него – парите.
-Е, ако се развали НА, то и закона казва- реституция на даденото. Само се питам какво ще да е това отлагателно условие. :)
Ако пък не става с нот. акт може ли с някакъв договор за замяна – той ми дава съседния малък имот, на който е собственик.
- НА е само форма, в която е облечен всеки договор досежно разпореждане с недвижим имот. Със замяната той ви прехвърля правото на собственост върху УПИ, а вие на него върху съответния обект от сградата- не знам какво точно постигате с това. Вероятно по-малка сума за уравнение...
Или пък ако не може да има никакви ограничения като стане собственик да направим някакъв договор за наем – аз наемам неговата земя, а той наема част от моята вила (още на зелено за да е „по-равностойно”) за срок от 20, 50, 100 години, като в този договор ще има доста клаузи.
- Не може наемно правоотношение за срок по-дълъг от 10г.( не сте търговец... и прочее).

Май учредяване ВПП си остава най-доброто предложение. Пожизнено( така и вие, и той, сте защитени от низходящите на другия), а ако не се ползва повече от 5г. се погасява( ама трябва съдебно да се установи този факт).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот fobos » 22 Авг 2011, 22:23

Поли, благодаря за обстойния отговор. Вече определено съжалявам, че споменах за пушенето. Във вилата има една обща "увеселителна" зала и там би трябвало да се спазват някакви правила, например за подържане на чистота, за допустима сила на музиката (тези неща трябва да ги има на стената, да се виждат както и от моите, така и от неговите деца) и др.
-Не може, но има норма, която ви защитава- при евентуална продажба е длъжен да предложи първо на вас и на определена от него сума, а ако откажете- на всяко трето лице, при същите условия.
Що за защита е това. Аз сега искам да му "продам" практически без надценка. След време той ако иска да го продаде може да удвои цената, без проблем ще намери купувач, местото е атрактивно. Но аз да си го купя обратно на двойна цена....
Това за пожизненото вещно право на ползване (нали това означава ВПП) ми хареса. Дори не само за него, но и за жена му и за децата му - това предполага примерно за 50 години напред. Въпросът е могат ли да се впишат клаузи за доброволно (по взаимно съгласие) и недоброволно прекратяване на това ВПП (хипотетично, ако моите деца или неговите деца превърнат вилата в кочина или наркоманско сборище, или дискотека, съответно той или аз ще искаме да се разделим) . И може ли да се впише, че учредявам това право срещу едикаква си сума, която съм длъжен да върна (логично) с прекратяването на ВПП. А неговия имот го споменах просто като възможност, няма какво да го правя, то и моя е доста голям за подръжка.
fobos
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 22 Авг 2011, 22:44

Тази защита имате само ако прехвърлите ид.части от сградата. Самостоятелните обекти не се ползват от нея( уточнявам, че вчера съм ги надробила).

:roll: Много цели си поставяте- не мога да помогна, но предлагам да приложите стария изпитан начин- договор за наем, като на всеки три години( приемете, че това е оптимален вариант за вас, макар да може и за по-дълъг срок) го подновявате. Така може, до някъде, да контролирате събитията в имота.

А най-добрия- останете си приятели.

.
Гост.
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба