начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Нанесени щети от незаконен строеж в сграда в режим на етажна

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нанесени щети от незаконен строеж в сграда в режим на етажна

Мнениеот aleksandar70 » 31 Яну 2011, 20:15

Здравите нужен ми е съвет , живея в четири етажна сграда в режим на етажна собственост и съм собственик на четвъртия етаж , собственика на първият и таванският етаж започна надстройка на таванският етаж преди 6 години, която му беше спряна от ДНСК като незаконна и подлежи на събаряне . Вследствие на спрения незаконен строеж и течовете от покрива които е на мушама и липсата на улуци, почти 90 % от мазилка на фасадата на моя етаж е паднала има проникнала влага от вътрешната страна на апартамента ми и по таваните. От разговорите ми с извършителя на незаконния строеж не излиза нищо ,заявява ми да искам да ми оправят мазилката и течовете собствениците на третия етаж / които от 4 години не живеят в България / които били подали жалба в ДНСК , ако ли не да го съдя но нямало да взема нищо защото фасадата била обща част, а той и приятелката му собственичка на 2 етажи имали 48% от общите части на сградата, и ми се изсмя на предложеното ми да свикаме Общо събрание на етажната собственост по ЗУЕС / ние сме 4 собственика като единия е той другия приятелката му , аз и съседите ми от 3 етаж които са в чужбина и нямам връзка с тях. Въпроса ми е по какъв начин мога да заведа дело за нанесени щети и увреждане и за падналата външна мазилка на моя етаж , като фасадата е общи части, или да го накарам да възстанови мазилката на моя етаж .
aleksandar70
Нов потребител

Re: Нанесени щети от незаконен строеж в сграда в режим на етажна

Мнениеот wladi » 31 Яну 2011, 21:25

Съседа правилно Ви е ориентирал: правите си ремонта, документирате си разходите надлежно за ползване пред съда, съдите го за възстановяване на разходите, ако можете си прибирате обратно парите.

Стъпки:
1. Нотариална покана да прекрати увреждането на фасадата и да я възстанови в първоначалното положение;
2. Иск за обзпечаване на доказателства - вещо лице да оцени преди ремонта размера на пораженията и необходимите ремонтни дейности;
3. Извършване на ремонта.
4. Междувременно може да поискате обезпечителен запор на имота му, но своевременно следва да заведете иска, по-добре заедно;
5. Спечелвата делото и се сдобивате с изпълнителен лист.

УСПЕХ
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Re: Нанесени щети от незаконен строеж в сграда в режим на етажна

Мнениеот aleksandar70 » 01 Фев 2011, 11:08

Но съседът ми притежава 48 % от общите части и твърди, че стените и фасадата на сградата били общи части и трябвало и негово съгласие за ремонт, и съдът не можел да го накара да възстанови нещо което той притежавал и го е повредил или унищожил по негова вина, аз притежавам 26 % от общите части.
aleksandar70
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба