Здравейте всички. Моля да ме извините, че отварям нова тема със същото съдържание като вече коментирани тук. Причината е, че осъзнавам колко важни могат да бъдат понякога съвсем дребни неща и какви сериозни последствия могат да водят след себе си. В този смисъл всеки един случай е уникален.
Аз се обръщам с молба към юристите да ми разяснят ситуацията, в която се намират моите родители и- ако е възможно- да ме насочат към евентуални действия, с които да защитят интересите си.
Ето как изглеждат нещата: Ведомствено навремето жилище, в което живеехме две семейства. В демократично време /някъде около 1995г./,то беше закупено в съсобственост от двете семейства. Съсобственикът на баща ми и съпругата му вече са покойници.
Неприятностите на родителите ми са започнали с конфликта за квоти между наследиците. Заведено е дело, на което майка ми и баща ми са призовани като ответници. С решението на съда те трябвало да заплатят общо 90 лв., което е техния дял от наложената експертна оценка.Това е било миналата година.
За това научих съвсем случайно миналата седмица при гостуването ми у тях. И за да илюстрирам доколко не желаят да имат общо с цялата тази история, ще ви кажа как научих за нея. Майка ми се оплака, че са звъняли от съда да искат 90 лв. и не знаят с баща ми за какво ги искат. Те си мислеха, че е някаква глоба за това, че призовчикът не ги е намерил в апартамента /живеят на вилата/. Едва след това си казаха какво се случва и баща ми донесе докуметите по мое искане. А за 90-те лева го пише в съдебното решение, което те дори не са прочели!!!
През цялото време са държали в себе си мисълта за това, че един ден ще бъдат принудени да продадат на публичен търг имота си- единствено това са разбрали от адвоката на ищцата. Вариантът "плащане" предварително са го отхвърлили като възможен и това като че ли засега е реалността.
Вчера пак са били на дело. И отново ще бъде оспорвано. Те смятат, че адвокатът на другия ответник ще защити и техните интереси. А дали ще е така наистина?
По всичко личи, че ищцата ще спечели делото. Което ме навежда на въпроси от рода на: - разноските по делото също ли ще се плащат солидарно между ответниците така, както солидарно се плаща експертната оцека на имота?
-в какъв срок трябва да се изплати дялът на ищцата?/другият ответник няма да плати и стотинка, той искаше да продава преди време/
-Ако не се изплати дяла, директно на публичен търг ли се отива или има и други варианти?
-И най- главното- има ли някакъв начин да се откопчат от тези съдебни процеси, в които на практика никой няма никакви претенции към тях, нито пък те към някого?
Може би се питате защо се меся и какъв е моят интерес. Ами- те са хора над 70-те, аз ги искам живи и доколкото е възможно- здрави. А те са готови вече да се почувстват съсипани. Това е.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 13:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ах тази съсобственост
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Ах тази съсобственост
Не " по всичко личи, че "ищцовата страна ще спечели делото", а по-скоро късно питате, за което наистина ще съжаляват родителите ви.
При втора фаза на делба, вече минало с.з. не остава много за спасяване...
Късно е за доста неща. Освен ако не се спогодите, за което при изложените факти никой не би могъл да изрази адекватно становище.
За какво откопчване говорите изобщо, след като предмет на делото е именно онова ведомствено жилище ( останало в наследствената маса от наследодателите-покойници)...което родителите ви са закупили заедно с другото семейство?
При втора фаза на делба, вече минало с.з. не остава много за спасяване...
Късно е за доста неща. Освен ако не се спогодите, за което при изложените факти никой не би могъл да изрази адекватно становище.
За какво откопчване говорите изобщо, след като предмет на делото е именно онова ведомствено жилище ( останало в наследствената маса от наследодателите-покойници)...което родителите ви са закупили заедно с другото семейство?
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря ви. Апокалиптичната картина и аз мога да си я нарисувам, въпреки, че нищо не разбирам от тия работи. Казвате, че е късно за много неща. Но все още има такива, които могат да се направят. Аз питам за тях. И имам молба- да ми разясните ситуацията, в която са се озовали. Какво означава втора фаза на делба и с.з.?
Не разбрах и коментара относно фактите, които съм изложила- казала съм малко или не е възможно адекватно становище относно спогодбата? /това пък, второто, умът ми не го побира/
Не разбрах и коментара относно фактите, които съм изложила- казала съм малко или не е възможно адекватно становище относно спогодбата? /това пък, второто, умът ми не го побира/
- nashenska
- Нов потребител
Написах ви един дълъг отговор, а рядко пиша толкоз, но все нещо ме човъркаше...
Имате влязло в сила съдебно решение по допускане на делбата- правилно ли разбирам?
" Ще се оспорва"- какво?
И " отново бяха на дело"- какво дело, така щото ако е влязло в сила решението за допускане, следва да са във втора фаза, ама те са трети лица и имотът следва да се извади от делбената маса... ( някъде не пише ли нещо за чл. 345 от ГПК?)
За да не драскам нахалост и аз - препишете всичко след "РЕШИ" ( без лични данни) от съдебно решение, че да се ориентирам.
Имате влязло в сила съдебно решение по допускане на делбата- правилно ли разбирам?
" Ще се оспорва"- какво?
И " отново бяха на дело"- какво дело, така щото ако е влязло в сила решението за допускане, следва да са във втора фаза, ама те са трети лица и имотът следва да се извади от делбената маса... ( някъде не пише ли нещо за чл. 345 от ГПК?)
За да не драскам нахалост и аз - препишете всичко след "РЕШИ" ( без лични данни) от съдебно решение, че да се ориентирам.
- Гост.
- Старши потребител
Днес за мен денят беше тотално разбуждащ. Освен щраусовото поведение на моите родители, трябваше да осъзная и това, че съм много, много боса. Оказа се, че това, което съм нарекла "Съдебно решение", всъщност е "Обявление". Понеже живеем на разстояние от 80 км., а не предвидих да снимам документите/и аз не предполагах, че нещата са толкова сериозни/, написах въпроса си по памет.
Помолих баща си да се снабди с решението на съда, ако има излязло второ- и с него. Ще пиша отново, когато имам нещо съществено под ръка.
Желая Ви лека вечер и успешна нова работна седмица
Помолих баща си да се снабди с решението на съда, ако има излязло второ- и с него. Ще пиша отново, когато имам нещо съществено под ръка.
Желая Ви лека вечер и успешна нова работна седмица
- nashenska
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|