начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Собственост на апартамент след сключване на брак

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Собственост на апартамент след сключване на брак

Мнениеот createeve » 14 Май 2010, 14:05

Здравейте, имам следния въпрос:

Получава ли бъдещият ми съпруг имуществени права върху личната ми собственост, придобита преди брака, ако не живеем в нея?

Плановете ни са да живеем под наем, а не в апартамента, на който съм съсобственик (понеже там живеят брат ми и майка ми).

Прилятелят ми е турски гражданин, живеещ във Виена. И за да получи виза за дългосрочно пребиваване, аз трябва да подпиша документ, където посочвам адреса му на пребиваване в София. Този адрес съответно ще бъде апартаментът, посочен по-горе, защото още нямам договор за наем. Нямаме време да чакаме договор за наем преди да се оженим, и за това трябва да посоча настоящия си адрес. Притеснява ме дали това по някакъв начин може да е основание за претенции от негова страна към моето имущество, придобито преди да сключим брак?

п.с.: ако не съм успяла да го обясня ясно, това е защото изобщо не ми става ясно, когато чета законите (: благодаря предварително за разбирането от ваша страна ;)
Аватар
createeve
Младши потребител

Re: Собственост на апартамент след сключване на брак

Мнениеот winnerbg » 14 Май 2010, 14:32

Здравей ! Отговора на твоя въпрос се съдържа в това изречение на чл. 20, ал.1 от Семейния кодекс. - Чл. 20. (1) Вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити ПРЕДИ БРАКА, както и вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил.
Всичко, което си е било твоя лична собственост преди брака, си остава такава и след него :), а имуществото, което придобиете съвместно по време на брака е общо на двамата и се нарича "семейна имуществена общност". Апартамента си остава твоа лична собственост, дори и да живеете в него! Успех :)
Говори, за да те видя! - Сократ
winnerbg
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба