Баба ми притежаваше апаратамент в София, придобит преди брака й с Х. През декември 2005г. тя "прехвърля" собствеността си на баща ми с клаузата двамата да ползват апартамента до смъртта си. Не зная дали има значение, но ще уточня, че нотариалния акт Х. е записан като "съпругът Х".
Тя се развежда с Х. през април 2009г. По мнението на един адвокат, ако до средата на април тази година, не бъде заведено дело за прекратянаве на правото на ползване на имота до смъртта на Х. поради изтичането на някакъв давностен срок, остава правото му да го ползва. Последният има ли право, след като вече не е неин съпруг, да ползва въпросното жилище?
Получих и друго мнение. Разводът не влияе по никакъв начин Х. да си упражнява правото. Трябва да се докаже, че той не използвал жилището 5г.
Възниква ми въпросът терминът "ползване" как се тълкува. Те двамата не са живели в жилището от повече от 15г. Но го даваха под наем, като парите са превеждани или изпращани на името на Х.
Моля за Вашите мнения. Искаме да заведем иск за заличаването на правото на Х.
Благодаря
- Дата и час: 22 Ное 2024, 11:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Заличаване на право за ползване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Заличаване на право за ползване
Разводът не влияе по никакъв начин Х. да си упражнява правото.
Правилно.
Трябва да се докаже, че той не използвал жилището 5г.
Да, това е възможност, но не е валидна във вашия случай.
Възниква ми въпросът терминът "ползване" как се тълкува. Те двамата не са живели в жилището от повече от 15г. Но го даваха под наем, като парите са превеждани или изпращани на името на Х.
Не водете дело- ще загубите, след като е събирал гражданските плодове.
Правилно.
Трябва да се докаже, че той не използвал жилището 5г.
Да, това е възможност, но не е валидна във вашия случай.
Не водете дело- ще загубите, след като е събирал гражданските плодове.
- Гост.
- Старши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|