начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

СЪСЕД, ЗАСЯЛ ЛОЗЕ В НАШ ИМОТ - ПЛАШИ НИ С ПУШКА

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

СЪСЕД, ЗАСЯЛ ЛОЗЕ В НАШ ИМОТ - ПЛАШИ НИ С ПУШКА

Мнениеот geomar1958 » 17 Яну 2010, 16:37

Тъст ми има нотариален акт за 1 дк. Съседът, обаче е засял от години в неговото място лозе и продължил в нашето място, почти до половината, тъй като не е имало ограда помежду. Тъст ми на няколко пъти разговаряше с този човек, с искане да бъде уредена границата и всеки да си ползва имота, но той категорично отричаше, дори се държеше грубо и безцеремонно заяви, че ще стреля с пушката по този, който дръзне да се появи там. Тъст ми искаше законно да стане това, плати в общината да се маркира местото, но колчетата бяха премахнати. Впоследствие тъст ми се разболя и почина, минаха няколко години и съседът почина. Срещнах се със съпругата му, тя започна да кълне всички и поиска да и платим "подобренията", т.е. лозето, колчетата. Нейният син каза, че ако сложим колчета трябвало "да ги забием много яко, да не ги махне някой". В същото време работници му копаят,влизат в нашия имот и той бере лозето без проблем. Моля специалистите да ми дадат съвет какво може да се направи и как да се постъпи. Предварително благодаря!
geomar1958
Младши потребител

Re: СЪСЕД, ЗАСЯЛ ЛОЗЕ В НАШ ИМОТ - ПЛАШИ НИ С ПУШКА

Мнениеот naughty » 18 Яну 2010, 16:09

доста смотани сте явно и всеки ви се качва на главата. и аз бих се гаврил така ако имах ........... съсед.. :lol:
naughty
Потребител

Мнениеот magodeoz » 18 Яну 2010, 18:01

Ако продължавате в същия дух, ще загубите тази си част от имота - вероятно съседите Ви ще натрупат достатъчно основания да го придобият по давност. Обърнете се към адвокат да проведе процедурата по установяване на границите и въвод във владение. После си сложете ограда, и т. н.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот geomar1958 » 20 Яну 2010, 17:59

БЛАГОДАРЯ НА magodeoz ЗА СЪВЕТА, НО ТУК НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ДОКАЗВАНЕ НА СОБСТВЕНОСТ, ЗАЩОТО ИМАМЕ НОТ.АКТ, КАКТО СЪМ ПИСАЛ ПО-ГОРЕ. ТУКА СТАВА ВЪПРОС ЗА ТОВА, ЧЕ СЪСЕДЪТ Е НАВЛЯЗЪЛ В НАШЕТО МЯСТО, ВСЛЕДСТВИЕ НА КОЕТО НЯМА ОГРАДА КЪМ НЕГО. ДОРИ И КУПУВАЧ ДА ДОЙДЕ ТАМ, ТАЗИ СИТУАЦИЯ ЩЕ ГО РАЗКОЛЕБАЕ. ОСВЕН ТОВА СЪМ НАЯСНО /ЩОМ ПОЛЗВАМ ИНТЕРНЕТ/, ЧЕ ПО ЗАКОН ТОЗИ, КОЙТО ПРЕМАХНЕ МАРКИРАНИТЕ КОЛЧЕТА ИЛИ ОГРАДА, ГО НАРУШАВА, САМО ЧЕ ОТИДИ И ДОКАЖИ, ЧЕ ТОЙ ГИ Е МАХНАЛ. НАЛИ НЕ МОЖЕШ ДА СЕ КРИЕШ НЯКЪДЕ ПО ДЪРВЕТАТА И С ОБЕТИВ С ГОЛЯМ ZOOM ДА ДЕБНЕШ И СНИМАШ, ЗА ДА ДОКАЖЕШ КОЙ ГО Е НАПРАВИЛ.
А ПЪК НА naughty ЩЕ МУ КАЖА, ЧЕ ТУК НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ТОВА КОЛКО СМЕ СМОТАНИ, ЗАЩОТО АЗ СЪМ В СЪСТОЯНИЕ С МОИТЕ ФИЗИЧЕСКИ ВЪЗМОЖНОСТИ ДА РАЗБИЯ ГЛАВАТА НА ВСЕКИ ДЪРВЕН ФИЛОСОФ, НО НЕ МИСЛЯ, ЧЕ ТОВА Е НАЧИНА. ЗАДАЛ СЪМ ВЪПРОСА НЕ КЪМ ТАКИВА КАТО НЕГО, А КЪМ ИНТЕЛИГЕНТНИ СПЕЦИАЛИСТИ, КОИТО ИМАТ ВРЕМЕ И ЖЕЛАНИЕ ДА МЕ ПОСЪВЕТВАТ. А ТАКИВА КАТО naughty ПО-ДОБРЕ ДА СИ ПИЯТ РАКИЯТА ДО 03.09 ЧАСА, БЕЗ ДА ПОМНЯТ ПОСЛЕ КАКВО СА ПИСАЛИ.
geomar1958
Младши потребител

Мнениеот geomar1958 » 20 Яну 2010, 18:08

А ОСВЕН НОТ.АКТ - ИМАМЕ И СКИЦА.
geomar1958
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 20 Яну 2010, 19:04

Нали това казвам - обозначете си границите и си заградете имота. Махнете колчетата и изкоренете насажденията (фу, колко грубо звучи). Опишете всичко премахнато, и го запазете - иначе могат да Ви осъдят за присвояване. Ако съседите Ви оспорят местоположението на оградата, проблемът ще прерасне в спор за собственост. Ако оградата просто изчезне - сезирайте прокуратурата. Ако нямате доказателства за самоуправство срещу съседите - ще бъде срещу "неизвестен извършител". Не съществува държавна и/или общинска организация, която да Ви предпази от посегателства и да охранява имота Ви вместо Вас.
P.S. Правото Ви на собственост върху недвижим имот е едно, а материализирането на границите върху терена - съвсем друго нещо.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот geomar1958 » 21 Яну 2010, 17:52

БЛАГОДАРЯ много magodeoz. Сигурно се досещате, че този имот не е основен, живеем в големия град на 20 км и рядко се сещаме , а пък и не ни се берат ядове с него, но така или иначе се появи клиент, който просто като видя как стоят нещата с това лозе и се оттегли, независимо от ниската цена на това дворно място. Ще се възползвам от Вашия съвет и ще извикам геодезист, който да маркира точките, след това ще опъна ограда, ще започна да изкоренявам лозето и да вадя колчета. До тук добре, обаче в съседния имот живеят агресивни хора, които при вида на провежданите мероприятия ще реагират незнайно как, аз съм човек със здрави нерви, които много рядко изтървам, но конфликтната ситуация, която се очертава би могла да се оформи в някакъв екшън от типа - "средновековни селяни се трепят на синура". Това просто не ми подхожда като човек от "градската интелигенция", освен това аз съм зет и нямам собственост на мое име - тя е наследствена на жена ми. За това предпочитам накакъв друг модел на поведение да речем нещо от рода на нотариална покана за доброволно освобождаване на заетата част от имота в някакъв срок, а пък той да си вади коловете и насажденията, след като толкова години е използвал чуждия имот. Възможен ли е такъв подход?
geomar1958
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 21 Яну 2010, 18:12

Възможен е, но едва ли ще доведе до желания резултат. Освен това, подканвайки съседите Ви да освободят имота, Вие косвено признавате, че към даден момент те упражняват фактическа власт върху него.
Понякога за охрана на правото на собственост вербалните средства не са достатъчни.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот geomar1958 » 21 Яну 2010, 19:20

Какъв проблем можем да имаме от това косвено признаване, че към даден момент те упражняват фактическа власт върху част от имота, след като имаме нот. акт със скица, т.е. собственосттс е изяснена. Точно затова, защото те упражняват фактическа власт върху чужда собственост ние искаме да си изясним легален начин за принуждаването им да освободят тази част от имота и по точно да обявим по официален начин желанието си за това, а също така и предприемането на мерки от негова страна за осъществяването на това наше желание.Това е все едно съседът Ви по етаж да навлезе във хола Ви и да си постави саксии с насадени цветя, да събори стената и да си донесе плазмения телевизор там, а щях да забравя и чехлите.
geomar1958
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 21 Яну 2010, 19:39

Трудно ще ми бъде тук да ви обясня видовете установителни и осъдителни искове, които съществуват. Повярвайте ми (на честна дума), че нотариалната покана не е подходящ вариант в случая - с нея най-често се установяват нарушения на облигационното право - неизпълнение на договори, такива неща. От друга страна, за да предявите например иск за установяване на граници е необходимо владение от Ваша страна. Вашият случай май е негаторен иск по чл. 109 от ЗС. Самоуправството на съседите Ви обаче се наказва по НК - това е друга бира... Изобщо - "светът е голям, и спасение дебне отвсякъде" ...
Успех! И не забравяйте да махнете чехлите на комшията от хола си, че знае ли човек...
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот t11t11 » 22 Яну 2010, 17:04

а ако поискат въвод във владение

дали някой ще им обърне внимание

дали имат достатъчно документи за собственост
t11t11
Младши потребител

Мнениеот nksuccess » 22 Яну 2010, 19:51

Това, че имате нот.акт и т.н. не означава, че съседите ви не могат да придобият въпросния имот по давност( в случая 10 г.) Установявате си границите и си опъвате ограда. Информирайте полицая, който следи за реда във въпросното село, за да бъде запознат с цялата ситуация, ако нещо се случи с оградата. В деня, когато си слагате оградата, може да предупредите полицая и да го помолите "случайно" да мине през вашето село в този ден. Лозето си го оставете и продайте земята с него, освен ако комшиите ви не изявят някякви претенции за него. Това е (според мен)

Желая ви успех!
nksuccess
Потребител

Назад към Съсобственост и делба