начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Делба с брат ми

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба с брат ми

Мнениеот mihaylov1 » 07 Сеп 2009, 12:05

Здравейте,
Казусът: Брат ми и аз наследихме къща, като сме с равни дялове - 50/50.
Аз живея в къщата от много години и адресната ми регистрация е там, а брат ми притежава собствено жилище и живее отделно от 20 години. Нямам друго жилище. Брат ми иска да продава къщата, аз искам да остана да живея в нея.
Предложих му да му платя половината, поиска ми надпазарна цена, която не мога да платя. Казва, че може да продаде къщата на публичен търг.
Аз нямам друго жилище, какви са ми възможностите?
По закон имам ли някакво предимство за покупка на неговия дял на базата на факта, че живея цял живот в тази къща и ако имам по каква цена се оценява неговата половина, която трябва да му изплатя?
Благодаря ви предварително.
mihaylov1
Нов потребител

Re: Делба с брат ми

Мнениеот ngdjangalov » 07 Сеп 2009, 17:58

От това, което сте дали като инфорация разбирам, че в момента вие с брат ви притежавате по 1/2 идеална част от собствеността върху къща. Във вашия случай е приложим чл.33, ал. 1 от ЗС: Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение. Брат ви не може да прехвърли цялата собственост върху къщата, а само 1/2 идеална част, която притежава. Закона ви дава придимство пред 3-ти лица, да закупите неговата идеална част от съсобствения имот, но основанието за това не е че вие сте живяли там дълго време и адресната регистрация ви е там, а на основание - съсобственик.

Това мога да кажа по този казус. Нека юристите във форума кажат дали греша :)
ngdjangalov
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба