начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Отново за делба на съсобственост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отново за делба на съсобственост

Мнениеот Mitaka41 » 01 Апр 2009, 17:34

Очевидно е, че тъй като казусите са различни, съществува голям интерес към делба на съсобственост. Ето и моя случай, при който не знам как да постъпя.
По наследство съм съсобственик на УПИ от 1500 кв.м. поземлен имот-застроена и незастроена част.Аз притежавам 1/3 от имота т.е. 500 кв.м. Преди няколко години с другия съсобственик направихме доброволна делба, като си поделихме застроената част.На онзи етап не можахме да направим реална делба т.е. от едно УПИ да станат две, защото лицето на имота е малко за две УПИ-та. Оказва се обаче, че принципно УПИ-то може да се раздели на две УПИ-та, като можем да се позовем на чл. 19, ал. 5 от ЗУТ, защото лицето на УПИ-то е свързано с още 5-6 сгради и общите правила на чл.19 могат да не се спазват.
Моето желание е да направим реална делба (доброволна или съдебна) защото при съществуващото положение аз не мога да ползвам моята част. Моята застроената площ се състои от паянтови сгради построени преди повече от 100 години и са опасни за ползване.За да ги съборя и построя нещо ново трябва да искам съгласието на съсобственика. Тъй като съсобственика е моя братовчедка на 71 години, тя не е съгласна да правя каквото и да е, защото ще й наруша спокойствието.
Моля да ме посъветвате какъв е начинът по който трябва постъпя, за да поискам разделяне на УПИ-то на два самостоятелни УПИ-та.
Mitaka41
Младши потребител

Re: Отново за делба на съсобственост

Мнениеот finnan » 02 Апр 2009, 14:46

Първо трябва да си разделите УПИ на две или повече УПИ. След това се прави делбата, ако единият от съсобственците не желая, то трябва да бъде съдебна делба, което е по - сложния вариант.

Успех и задължително се свържете с адвокат, това е сложна материя
finnan
Младши потребител

Мнениеот mobis » 12 Авг 2009, 17:49

Имам следния казус- Баща ми почина наскоро, майка ми е жива. Къщата е собственост на двамата, имам сестра, която е починала, тя има съпруг и 2 деца. Въпросът ми е кой има право на наследство и на кого каква част се полага? Благодаря предварително!
mobis
Младши потребител

Мнениеот svidla_lrs » 13 Авг 2009, 14:30

Ако къщата е придобита в съпружеска имуществена общност и дъщеря му е починала преди него - право да наследи има преживелия съпруг - 4/6 ид.ч., синът - 1/6 ид.ч. и децата на починалата дъщеря - всяко по 1/12 ид.ч.
svidla_lrs
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба