начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Подялба на наследствен имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подялба на наследствен имот

Мнениеот cyfka » 01 Юли 2009, 17:09

Здравейте!
Имам следния проблем. След смъртта на дядо ми, неговото жилище се наследява от чичо ми (50%), мен, сестра ми и майка ми. Чичо ми няма друго жилище, а ние с майка ми и сестра ми искаме да го продадем, понеже той леко се понастани и отправя заплахи към нас. Как можем да процедираме? Колко долу горе грубо излиза едно дело и колко време се точи?
Благодаря ви предварително!
cyfka
Нов потребител

Re: Подялба на наследствен имот

Мнениеот Melly » 01 Юли 2009, 17:42

:roll: ГПК не ми дава отговор на въпроса Ви.
Според зависи... :?
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот simted » 01 Юли 2009, 17:59

Отговор на тези въпроси ви дава закона за собствеността чл.33 и следващи. Искът за делба трябва да се заведе пред районния съд по местонахождение на недвиж.имот. От това зависи и хонорара на адвоката. Държ. такса не е проблем.Делата за делба по принцип се проточват доста във времето т. като преминават дъд две фази - справка ГПК глава Двадесет и втора.
simted
Младши потребител

Мнениеот Melly » 01 Юли 2009, 18:04

simted написа:Делата за делба по принцип се проточват доста във времето т. като преминават дъд две фази - справка ГПК глава Двадесет и втора.

Ахааааа, значи опряхме в ГПК-то. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот simted » 01 Юли 2009, 18:10

Извинявам се за грешката - глава 29 ГПК. Щом се отнася до делба няма как да не се стигне до прилагане на ГПК. Но доколкото аз подразбирам майката и двете дъщери искат да продадат своя дял на трето лице, а до това няма как да се стигне ако не са изпълнени условията на чл.33 ЗС. Задължително трябва да имат предложение до другия съсобственик - най-добре с нот.покана. Делбата може да премине в по благоприятния си вариант- доброволна и по-сложния съдебна.
simted
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба