начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Обжалване на АКТ или на НП - кое е по-добре

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обжалване на АКТ или на НП - кое е по-добре

Мнениеот pazzesco » 24 Окт 2016, 13:01

Здравейте,

Имам следния въпрос - КАТ ми написаха АКТ, с който не съм съгласен и ще обжалвам.

Имам нужда от съвет, кое от двете е по-добре да обжалвам - самия АКТ (доколкото знам до 3 дни след издаването му) или да изчакам да излезе НП и след това да обжалвам него?

При въпроса, кое е по-добре да се обжалва, бих искал да се вземе под внимание следното:
- Ако обжалвам АКТ-та, отново ли съда гледа жалбата или РУ където е издаден?
- Колко време отнема процедурата по обжалване на АКТ-та?
- Ако обжалвам АКТ-та, може ли да се позова на това, че реферира към грешен чл. от ЗДВП? Ако обжалвам АКТ-та и КАТ все пак напише НП, има ли вариянт, при който КАТ да се самороригира и наказателното постановление вече да реферира към правилния член от закона, в следствие, на което да съда да няма основание за отменянето на НП?

Благодаря за отговорите предварително!
pazzesco
Нов потребител

Re: Обжалване на АКТ или на НП - кое е по-добре

Мнениеот kpts_ » 24 Окт 2016, 18:35

kpts_
Потребител

Re: Обжалване на АКТ или на НП - кое е по-добре

Мнениеот TheOldMan » 27 Окт 2016, 01:26

Акт-а (правилно то му наименование е Акт за установяване на административно нарушение) не може да се обжалва - ако размислиш ще разбереш. Акта установява нещо, той не наказва. Можеш да изложиш възраженията си относно това, което е установено - примерно не си съгласен с нещо от това което е написано, или нещо е грешно, или имаш друга гледна точка върху случилото се.
Акта и евентуалното ти възражение/обяснение отива при шефа на КАТ и той трябва да разгледа нещата в тяхната цялост, да се запознае с мненията на всички участващи и да постанови справедливото наказание за нарушението.
А вече Наказателното постановление можеш да жалиш в съда.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Административно право