Въпроса мисля че касае всеки с шофьорска книжка.....
Закона сухо гласи - пътните превозни средства минават годишен тех преглед.
Закона определя като задължителни за водача:
Чл. 100. (1) (Предишен текст на чл. 100 - ДВ, бр. 6 от 2004 г.) Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи:
1. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролния талон към него;
2. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) свидетелство за регистрация на моторното превозно средство, което управлява и за тегленото от него ремарке;
3. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) документ за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите за моторното превозно средство, което управлява и за тегленото от него ремарке;
4. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 25.12.2009 г.) превозните документи, определени от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията;
5. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) при напускане на територията на страната - валиден международен сертификат за "Гражданска отговорност" на автомобилистите за чужбина - "Зелена карта".
(2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност.
(3) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторно превозно средство, което не е било спряно от движение, е длъжен да залепи в долния ляв ъгъл на предното стъкло на моторното превозно средство валиден стикер на знак за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и да носи контролен талон към знака. Когато моторното превозно средство технологично не разполага с предно стъкло и е невъзможно стикерът на знака да бъде залепен на указаното място, същият стикер на знака се залепва на застрахователната полица, която се носи от водача на моторно превозно средство, и при проверка се представя заедно с контролния талон.
Знака и талона за ГТП не фигурират в изискванията, власта се хваща за "превозните документи" от алинея 4, но трябва да си малоумен за да не разбереш че превозните документи касаят ПРЕВОЗА на ППТ-то - над 20 вида превози и товари мисля че са, за който министъра на ала-бала определя че трябва да имат съпътстващи документи......
Реално погледнато никъде не се изисква да присъства както знака и талона за ГТП, така и диплом за основно образование например.....щото пише че за да имаш книжка трябва основно......що да не я искат и нея.....
Ситуацията е абсурдна, вързват уж данък с ГТП, а той едва ли не излиза не особено контролируем по буквата на закона.......
Из нета намерих поне 5-6 съдебни решения на различни инстанции с отмяна на това нарушение.....
Мнения на сериозни юристи, все пак аз съм само любител......
- Дата и час: 22 Ное 2024, 20:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
"Задължение" за носене на знак и талон за ГТП!!!!!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: "Задължение" за носене на знак и талон за ГТП!!!!!
Вече знаеш мнението ми от другото място, затова само ще наблюдавам развитието тук
- jorko_gt
- Потребител
Re: "Задължение" за носене на знак и талон за ГТП!!!!!
jorko_gt написа:Вече знаеш мнението ми от другото място, затова само ще наблюдавам развитието тук
Мда, интересен казус е това, ако изобщо е такъв.......но съм се захванал да се дъвча юнашки със катаджийчетата и е доста забавно.......
- ferrarist75
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|