Здравейте на всички, честита нова 2014 година, бъдете много здрави и щастливи
В началото на годината имам нужда от вашата помощ. И така... На 29.07.11г ми е съставен акт от КАТ за превишена скорост. Наказателното постановление ми е връчено на 31.10.11г. Наложена ми е глоба в размер на 300лв, която не съм плащал, нямах възможност. Оттогава не съм и шофирал, нямам други нарушения и актове. Моля ви, кажете ми като са минали 2г, че и повече дължа ли ги още тези 300лв, минала ли е давността на глобата, какво да очаквам като отида до КАТ? Благодаря!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 15:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Давност на акт
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Давност на акт
Влязлото в сила НП се изпраща от наказващия орган на органите на НАП - публични изпълнители, при което се образува изпълнително дело по реда на ДОПК. На основание чл. 82, ал. 4 от ЗАНН в този случай срокът не е 2 години, а 5 години /абсолютната давност по ДОПК е 10 години/. Ако имате неплатена глоба, наложена с НП по ЗДвП, която не е погасена по давност и бъдете спрян за проверка, може да се окаже, че е налице основание за налагане на ПАМ по чл. 171, ал.1, т. "д" от ЗДвП - временно отнемане на СУМПС до плащане на глобата. А ако СУМПС Ви е било отнето на някакво друго основание преди това, то няма да Ви бъде върнато докато не платите глобата - чл. 159, ал.2 от ЗДвП.
- iva_sh
- Потребител
Аз в момента не шофирам и няма как да имам други нарушения и актове. Да разбирам, че вече наказанието ми е стигнало до НАП и трябва да платя глобата? Извинявам се, ако въпросът ми е глупав, но много се обърках
- variniq
- Младши потребител
Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.
За мен не важи ли 1 а/?
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.
За мен не важи ли 1 а/?
- variniq
- Младши потребител
Ако не са го дали на НАП важат двете години. Ако са го дали е важно дали са изпратили съобщения, връчвания и т.н.
- ivanov_p
- Активен потребител
Никой нищо не ми е връчвал, пращал, или писал Точно и затова се обърквам. Как мога да разбера дали е стигнало до НАП? В КАТ не съм ходил откакто си получих НП на 31.10.2011. Оттогава са минали 2г, нямам никакви други нарушения или проверки на КАТ, тъй като не съм шофирал.
Последна промяна variniq на 02 Яну 2014, 23:11, променена общо 1 път
- variniq
- Младши потребител
Питай в НАП по име.
- ivanov_p
- Активен потребител
Благодаря за отделеното време и внимание Значи ако по име в НАП не дължа нищо, спокойно мога да отида и да си взема талона от КАТ?
- variniq
- Младши потребител
Най-вероятно няма да ти го дадат ей така веднага, а ще те помотаят. Подготви си едно писмено искане да ти върнат талона, тъй като е настъпила давността по ЗАНН, и го депозирай в деловодството (ако откажат да ти върнат талона) и чакай резултат. Ако не ти отговорят до месец, пусни още едно искане. Та така.... Случавало се е и по три месеца да мотаят хора със случаи като твоя.
- kolegat
- Потребител
Наистина много благодаря за яснотата, която внесохте по случая. Изобщо не бях наясно, остава утре да отида до НАП и да се надявам да ме няма там
- variniq
- Младши потребител
Но имайте предвид, че ако е стигнал до НАП /което съм почти сигурна/, срещу вас вече е образувано изпълнително дело и започва да тече давността по ДОПК, която е доста по вече. И ще следва да си платите задължението, за да стигне обратно информация до КАТ, който в случая е взискател, че сте погасили задължението.
- temida_m
- Младши потребител
Здравейте ! Много Ви моля за помощ !
Накратко казусът е следният :
имам връчени 2 бр. актове от КАТ , но при спирането ми от полицаите у себе си не носех СУМПС , нито свидет. за регистр. или син талон.
Получих си НП от КАТ и питам : мога ли да не заплатя глобата ? Какво става в НАП ?
Накратко казусът е следният :
имам връчени 2 бр. актове от КАТ , но при спирането ми от полицаите у себе си не носех СУМПС , нито свидет. за регистр. или син талон.
Получих си НП от КАТ и питам : мога ли да не заплатя глобата ? Какво става в НАП ?
- refitka
- Нов потребител
Глобата е публично държавно вземане с произход: влязло в сила наказателно постановление.
Питате дали можете да не платите: при липса на доброволно изпълнение в следващите поне 5 години можете да очаквате следното:
- по образувано изпълнително дело по реда на ДОПК да ви наложат запори, възбрани и др. видове обезпечителни мерки, след което да пристъпят към продажба на Ваше имущество.
- при управление на МПС без да сте платили изискуеми глоби по НП, ще Ви бъде наложена принудителна административна мярка /ПАМ/ по чл. 171, ал.1, т. "д" от ЗДвП и ще ви отнемат СУМПС;
Ако след налагане на ПАМ продължавате така трябва да прочетете и чл. 343в от НК.
Питате дали можете да не платите: при липса на доброволно изпълнение в следващите поне 5 години можете да очаквате следното:
- по образувано изпълнително дело по реда на ДОПК да ви наложат запори, възбрани и др. видове обезпечителни мерки, след което да пристъпят към продажба на Ваше имущество.
- при управление на МПС без да сте платили изискуеми глоби по НП, ще Ви бъде наложена принудителна административна мярка /ПАМ/ по чл. 171, ал.1, т. "д" от ЗДвП и ще ви отнемат СУМПС;
Ако след налагане на ПАМ продължавате така трябва да прочетете и чл. 343в от НК.
- iva_sh
- Потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|