начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Принудително събаряне

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Принудително събаряне

Мнениеот fragile1234 » 06 Ное 2013, 19:56

Здравейте,

Не съм юрист и бих искал да Ви помоля за съвет относно един чисто битов проблем. Става въпрос за незаконно построена ограда в частна собственост. Един от съседите в жилищен блок е вдигнал въпросната ограда върху част от прилежащата земя към блока, на която сме собственици. Съответно общо събрание на входа не е проведено - решението е взето еднолично от съседа. Съответно доста хора подадоха жалби в общината и преди няколко месеца излезе предписание съседът да събори тази ограда в 7-дневен срок. Естествено оградата още си стои. Ходихме повторно до общината и там ни казаха, че това, което могат да направят е да го поканят, за да му връчат акт, но не и да съборят принудително оградата. Тоест, ще му връчат акт, съответно той ще си го плати (или не) и незаконната ограда си остава. Възможно ли е това? Няма ли някакъв начин тази ограда да бъде съборена, ако нарушителят отказва да я премахне сам? Имам чувството, че в общината ни въртят на малкия си пръст само и само да не ги занимаваме.

Благодаря!
fragile1234
Младши потребител

Re: Принудително събаряне

Мнениеот TheOldMan » 06 Ное 2013, 22:48

Въртят ви. Общината трябва за своя сметка да събори постройката, а после да си търси парите от виновника.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот lakavitsa » 07 Ное 2013, 00:10

Позната картина навсякъде с влязъл в сила от 2009 ЗУЕС, видоизменен през 2011, но изкривен от практиката. Призваните да упражняват контрол по изпълнението му "въртят" обитателите на сивите/нашарени сгради без да им пука. Обсебване на общи части и по-силните надделяват обикновено и пред Темида, и пред Общината/Районна администрация. По-често това се среща при сгради с обитатели с по-ниско ниво на интелект и по-слабо или с никакво познаване на гореспоменатия закон. Които хорица иначе се държат в наличност като предстоящ потенциален електорат. За нищо друго. Панта рей, Гамизов от северозапада/ монтанско/ загатва за предстояща гражданска война с навлизане на умиротворителни сили. Пука му на Доган, Хр.Бисеров, Станишев, Лютфи М. и др. герои на прехода за "зациклянето" на ЗУЕС.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот fragile1234 » 07 Ное 2013, 03:41

А можете ли да ни ориентирате с конкретен член от закона, на който да се позовем при следващото ни посещение в общината, че желаем тази ограда да бъде съборена от тях? Благодаря! :)

Edit: Така, разрових се из документите. Това, което имаме към момента е предписание от главния архитект на района на основание чл. 223, ал. 2 от ЗУТ за предприемане на нужните действия по премахването на оградата в 7-дневен срок, който отдавна вече изтече. Изчетох чл. 223 и следващите няколко и съм объркана: Означава ли, че след като предписанието очевидно не е изпълнено, следва заповед на кмета на общината или на упълномощено от него лице за премахването ѝ съгласно чл. 225А, ал. 1? Ако да - в какъв срок трябва той да издаде тази заповед? Доколкото разбирам при наличието на такава заповед трябва да се следват разпоредбите на специална наредба, свързана с чл. 225 от ЗУТ, издадена от общинския съвет. Аз, обаче, в сайта на Столичния общински съвет такава наредба не откривам. Моля Ви за насоки - не искаме да ходим в общината неподготвени. Благодаря Ви! :)
fragile1234
Младши потребител

Мнениеот fragile1234 » 15 Ное 2013, 18:47

Някой... Никой? :-?
fragile1234
Младши потребител

Назад към Административно право