начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

призовка от Отдел "Пътна Полиция"

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

призовка от Отдел "Пътна Полиция"

Мнениеот ppeenn » 22 Яну 2013, 19:50

Здравейте, днес получих призовка от Отдел "Пътна Полиция" за явяване в сградата на Отдел Пътна Полиция за справка във връзка с извършване на предварителна проверка по преписка на основание чл.60 от Закона за МВР! Четох в интернет, но не ми стана особено ясно за какво иде реч : Бихте ли ми обяснили каква е тази "справка", не би ли трябвало ако съм нарушил ЗДвП да получа АУАН ? Искат ми лична карта, СУМПС и интересно полица за гражданска отговорност на колата. Не съм правил ПТП и тн Извинявайте ако задавам глупави въпроси, но ми е за първи път и наистина се притесних а ме призовават чак през средата на февруари!
Благодаря предварително
ppeenn
Младши потребител

Re: призовка от Отдел "Пътна Полиция"

Мнениеот TheOldMan » 22 Яну 2013, 20:12

Чл. 60 е правното основание, което ви задължава да се явите при повикване. Вероятно са ви "щракнали" с някоя мобилна камера за превишена скорост, или пък сте паднали "в жертва" на акцията в която полицаите ходеха по улиците и заснемаха неправилно паркирани МПС-та...
Акта (ако не е от автоматични устройство) трябва да се състави в присъствие на нарушителя, та затова ви викат - за да го подпишете и да ви го връчат "с всички почести".
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот ppeenn » 22 Яну 2013, 20:17

Благодаря ви за отговора, но защо ми искат гражданската отговорност
ppeenn
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 22 Яну 2013, 23:14

:roll: Не ти е измита колата ! :shock:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 23 Яну 2013, 02:11

ppeenn написа:Благодаря ви за отговора, но защо ми искат гражданската отговорност

Ми като ви спрат на пътя пак ви я искат, нали?
Пак добре, че не искат да се явите в КАТ с аптечка и триъгълник под мишница... :)
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот ppeenn » 23 Яну 2013, 21:10

Здравейте, искам да споделя моя случай: днес ходих до КАТ за справка, а преписката срещу мен беше образувана по сигнал на бдителна гражданка (баси в България мирише на един отминал строй). Същата е изпратила е-мейл до началника на КАТ, че на 21.12.12 г. 4 автомобила са преминали по бус лентата преди Сточна гара (единия е бил моя), но нито си спомням на тази дата какво съм правил и т.н. Едно питане: Доказателство ли един е-мейл на някаква си гражданка, макар и бдителна въз основа на който може да ми се напише АУАН или глоба по фиш, а ако ми има зъб на мен или на някой от останалите водачи на ППС. Знам от сигурен източник, че на Сточна гара не са налице видеокамери. Ако има някой мнение по въпроса да пише....
Предварително благодаря!
ppeenn
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 23 Яну 2013, 22:20

Не, въз основа на "сигнал по пощата" е абсурдно да ви се състави акт за административно нарушение. Нито "бдителната гражданка" е длъжностно лице, нито има втори свидетел (най-вероятно) който да потвърди думите й.
А... разкажете по-подробно какво измислиха полицаите за повод за беседата? И каква "преписка" е образувана? Аз за пръв път чувам да се прави такова нещо...
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот ppeenn » 23 Яну 2013, 23:04

Здравейте the old man, ами какво пак Ви повтарям, днес ходих до КАТ, защото бях се притеснил за призовката, а и беше ми интересно за какво ми е образувана преписката, та видях я и разбрах, че не съм убил човек ( шегувам се де, защото вече си мисля, че някой може да изпрати съобщение до мвр за извършено убийство) и се успокоих, ами това беше писмо по пощата от гражданка (запомних и името) до началника на КАТ и там беше нейното описание на случая, а именно на еди коя си дата в еди колко си часа, 4 автомобила с описание на модел, рег. номер и цвят на колата са се движили по бус лентата по бул. Данаил Николаев и тя госпожата е била много покрусена и трябвало да сигнализира за да не се повтарят повече такива нарушения и тн и резолюция на началника на КАТ за отношение. Та почнаха да ме питат за цитираната дата ама аз нищо не си спомних, какво, къде, как и тн обясниха ми, че трябва да ми пишат акт за констатираното нарушение от бдителната гражданка и фиш та малко ми е нервно, че не включих и втора сигнална система ама в такива случаи не е много за мислене, та сега си мисля, че КАТ нямат основание да ми пишат фиш
Предварително благодаря и лека вечер
ppeenn
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 23 Яну 2013, 23:24

ppeenn написа:... Та почнаха да ме питат за цитираната дата ама аз нищо не си спомних, какво, къде, как и тн обясниха ми, че трябва да ми пишат акт за констатираното нарушение от бдителната гражданка и фиш та малко ми е нервно, че не включих и втора сигнална система ама в такива случаи не е много за мислене, та сега си мисля, че КАТ нямат основание да ми пишат фиш
Предварително благодаря и лека вечер

Абсолютно правилно си мислите. Времената на Берия се надявам да са отминали отдавна и просто няма начин да ви пишат акт (чието име е "Акт за УСТАНОВЯВНЕ на административно нарушение") без да е имало длъжностно лице или устройство, което да УСТАНОВИ нарушението. Бабето не го играе никакво ... малко грубо сравнение ще е, ма дори и да го бутнете с колата някой ще трябва да ДОКАЖЕ че именно вие и именно по описания от бабето начин е станало това. Всичко друго е в сферата на догадките и предположенията, върху които няма как да ви бъде вменена вина и да бъдете наказан за нея.
Но все пак... бус лентите наистина са само за автобуси :)
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот ppeenn » 29 Яну 2013, 21:52

Но все пак... бус лентите наистина са само за автобуси :)

Ok the old man , да наистина бус лентите за бусове, та като получих призовката първо се почуствах, че живея преди 10.11., а именно, че съм виновен до доказване на противното, щом бдителен другар е казал нещо значи то е вярно, та бегом до КАТ и милиционера ми обясни, че трябва да ми пише фиш, ако не акт, а аз като чуя акт изпадам в други измерения ( представям си какво ходене по мъките е за 50 лева, нерви, време, проблеми в работата и тн) та платих, но веднага след като платих глобата се събуди демократа в мен, бореца за правда (все пак живеем в едно друго време), та се ядосах и си помислих, че за да ме обвинят някои другари в нещо, те трябва първо да го докажат т.е невинен съм до доказване на противното.
Нервен съм, яд ме е на себе си за моето действие.
Искам съвет, какво да направя за да не се дава възможност на "бдителни другари" да донасят и тн, щото утре могат да казат, че съм убил човек и тн
Предварително благодаря.
ПС Видях емейла на вероятната другарка и мисля да и пиша за да разбера коя(кой) е и да си поискам 50 лева(все пак 50 лева са 50 лева).
ppeenn
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 29 Яну 2013, 23:43

И с'я к'во?
Искрено, като пред поп - нарушихте ли закона или не?
След като си отговрите на тоя въпорс за себе си - формулирайте ясно конкретните си въпроси във вид:
1. Аз никога не карам по бус лентата, бабето е изкуфяло, ма полицаите искат да ме прецакат.
2. Абе ... май карах по бус ленатата ма нали полицията не ме видя, кажете как да опрайм нещата.
Задаването на конкретен въпрос до голяма степен предрешава получаването на полезен отговор.
На мен лично споровете със съвестта ми струват повече от 50 лева. Дано успявате да ме разберете...
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот sogio » 11 Фев 2013, 18:50

ppeenn и TheOldMan, не разбирам какво ви смущава това, че преписката е образувана по сигнал на гражданка. Това по никакъв начин не променя нещата. Адм.нарушение се установява от длъжностното лице - служителя от отдел Пътна полиция, въз основа на показанията на гражданката.
Дори според мен по-правилно е свидетел по актовете да бъдат граждани, които да не са свързани по какъвто и да е начин с Пътна полиция, отколкото колеги на актосъставителя, за които винаги може да има съмнения, че от поради служебната си обвързаност има интерес да твърди определени факти.
Иначе преди време аз също се изкушавах да подам сигнал до КАТ, тъй като пред гажа ми обичайно спираха автомобили, които ми пречеха да си изкарам колата. Нали разбирате, че полицаите са толкова натоварени, че докато дойдат в по-отдалечен квартал в София, много вероятно е неправилно паркираният автомобил вече да е потеглил. В същото време обаче аз не съм длъжна да чакам по половин час, че понякога и повече, за да може водачът на запушилия ме автобомил да си свърши работа и да дойде да си вземе автомобила.
Ако обаче го глобят, следващият път като спира, макар и не пред моя дом, ще се огледа дали не е в нарушение.
И тъй като няма как до всеки гражданин да сложим по един полицай, гражданската инициатива е единственият способ за превенция срещу прояви на едни лица, които пречат на други да упражняват правата си. В случая на ppeenn е възможно гражданката да е бързала, но поради запушване на бус-лентата от автомобили, автобусът да е закъснявал и естествено раздразнена от това, че нечие нарушение пряко й вреди, да е подала сигнала. Няма защо да се сърдите.
sogio
Потребител

Назад към Административно право