начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Разлика м/у АНП и НАХД

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разлика м/у АНП и НАХД

Мнениеот zerman » 19 Яну 2013, 06:25

Здравейте,
Студент съм втори курс, още не сме започнали Административно право, но имаме предмет, който е общ и титуляра на предмета е в сферата на АП. Имам въпрос за видовете процедури (адм,нак,граждански) и НПроцес дела са - НАХД,ЧНД,НОХД,НЧХД, но не можах да разбера разликата м/у НАХД и АНП смисал АПН делата не са ли относими към НАХД и някаква форма на граждански дела.
Най-вероятно имам доста неточности във становището но ще съм много благодарен накратко да ми кажете 2 думи за АНП-то благодаря.
На есен, на пролет - винаги готов съм за полет !!!
Аватар
zerman
Нов потребител

Re: Разлика м/у АНП и НАХД

Мнениеот karanedeff » 19 Яну 2013, 10:15

zerman написа:разликата м/у НАХД и АНП

Образуване на административно наказателно производство
Административно наказателно производство се образува със съставянето на акт за установяване на адм. Нарушение. Това производство е първа фаза при реализирането на адм.-нак. Отговорност. Актът е задължителна процесуална предпоставка за издаването на нак. Постановление. Без акт не може да се издаде нак. Постановление. Единствено изключение от този принцип е, когато производството е прекратено от съда или от прокурора и изпратено в административния орган. Актът се съставя от три категории лица. Като актосъставители могат да бъдат:
1. изрично посочени длъжностни лица в нормативни актове- например ЗДП посочва, че актове за установяване на нарушение се съставят от органите на пътната полиция. Законът за народната просвета посочва, че актове се съставят от директорите на училищата.
2. длъжностни лица, които са изрично посочени и на които е делегирано това право от ръководителите на ведомствата, кметовете на общини, областните управители и пр., на които е възложено изпълнението или контрола по изпълнението на тези актове.
3. представители на обществеността, изрично посочени в закона.
В настоящия момент нямаме правно уредени такива случаи.

Съдебна система - Видове дела - наказателни дела
Когато различни органи на държавната администрация санкционират граждани или юридически лица за тяхно противоправно поведение, те имат право да обжалват пред съда. Тогава се образува наказателно дело от административен характер (НАХД). Това са делата за пътно-транспортни произшествия, неплатени данъци, неуредени сметки за парно, ток, вода, телефон и т.н.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Re: Разлика м/у АНП и НАХД

Мнениеот zerman » 20 Яну 2013, 01:47

Благодаря ви, много точен отговор ми дадохте :)
На есен, на пролет - винаги готов съм за полет !!!
Аватар
zerman
Нов потребител

Назад към Административно право