начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Имам ли право да поискам прекъсване на електрозахранването?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имам ли право да поискам прекъсване на електрозахранването?

Мнениеот scorpio13 » 29 Ное 2012, 00:09

Здравейте!
Притежавам 2/3 идеални части от съсобствена къща, която е свързана към електроразпределителната мрежа чрез един електромер. Поради невъзможност да се споразумеем с другия съсобственик искам временно да прекъсна електрозахранването докато се уреди отделяне на електрическите инсталации в частите, които ползваме двамата и съответно - измерване на консумацията на всеки от двамата потребители с отделен електромер. Сега съществуващият електромер се води на името на праводателя ни, който е починал. В електроразпределителното дружество ми отказват прекъсване на захранването с мотив, че за тях всички съсобственици с равни права , без значение от притежавания дял от къщата и съответно прекъсване на захранването може да стане само със съгласието на всички съсобственици. Има ли начин да се възползвам от чл.32 от ЗС без да се стига до съда?
scorpio13
Младши потребител

Re: Имам ли право да поискам прекъсване на електрозахранване

Мнениеот TheOldMan » 29 Ное 2012, 10:55

Сам казвате, че партидата не се води на ваше име. Тя е на починал човек. Първо трябва да прехвърлите партидата на някой жив титуляр, който да се разпорежда с нея. А тъй като не сте едноличен собственик, няма да можете да я прехвърлите на ваше име без съгласието на другия...
Така че делете инсталациите, слагайте два електромера и чак тогава пускайте заявление за разделяне на имота на 2 партиди.
И ... все си мисля че нямате право да лишавате другия собственик от електроенергия. Ами той ако реши в отговор да ви спре водата?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот scorpio13 » 14 Дек 2012, 00:41

Въпросът ми беше дали е правилно енергоснабдителното дружество да решава вместо мен. Ясно е , че със съсобственика ми не можем да се разберем и не разглеждам проблема откъм моралната му страна.Понеже TheOldMan питате какво ще стане ако съсобственикът реши да ми спре водата - става това, че платих около 100лв. негова сметка за вода. И тъй като не искам да се повтори същото с тока :arrow: ( а и сумите там потенциално ще са по-големи) единственият начин, който виждам е спиране на тока докато принудително се разделят партидите.
scorpio13
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 14 Дек 2012, 11:27

Просто не плащайте тока - енергото ще го спре вместо вас и ще бъдете принудени да постигнете някакво съгласие най-накрая, докато се разминавате със свещ в ръка по коридорите.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Административно право