- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за газово оръжие
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Въпрос за газово оръжие
Искам да попитам как може да се разберем ако даден гражданин има нерегистрирано газово оръжие дали има глоба.И при евентуална глоба самото оръжие иззема ли се и дава ли се нещо като акт? благодаря предварително
- petroo
- Младши потребител
Re: Въпрос за газово оръжие
ясно а ако този пистолет не го носиш и си стои във вас и някои полицаи са му казали примерно че го имаш обаче те нямат доказателство как стоят нещата? как може да се разбере дали има глоба и колко е тя
- petroo
- Младши потребител
а ако примерно се продаде без да се регистрира ако после го намерят продавача подлежи ли на глоба?
- petroo
- Младши потребител
има само картонче на което пише модела,датата на закупуване и номера и името на магазина от които е закупен
- petroo
- Младши потребител
Чл. 45. (1) Лицата, получили разрешение за търговия с взривни вещества, с
оръжия, с боеприпаси и с пиротехнически изделия, са длъжни да:
1. осигуряват съхранението на взривните вещества, на огнестрелните оръжия и на
боеприпасите в складовете с въоръжена охрана, а в търговските обекти - със СОТ;
2. водят регистър, който съдържа информация за:
а) име и адрес на управление на лицето, от което са получени взривни вещества,
оръжия, боеприпаси и пиротехнически изделия;
б) име и адрес на лицето, което е получило взривни вещества, оръжия, боеприпаси
и пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория 1, както и
фойерверки от категория 2 и 3 в количества, ненадвишаващи тези по чл. 53;
в) количествата и идентификационните данни на взривните вещества, оръжията,
боеприпасите и пиротехническите изделия, както и датата на продажбата и получаването
им.
(2) Лицата по ал. 1 в срок 10 работни дни след приключване на всяко тримесечие
представят на директора на ГДОП на МВР копие от регистъра по ал. 1, т. 2 за изтеклото
тримесечие на хартиен или електронен носител.
(3) Данните по ал. 1, т. 2 се съхраняват от лицата, получили разрешение за
търговия с взривни вещества, с оръжия, с боеприпаси и с пиротехнически изделия, за
период 10 години от датата на вписването им в регистъра и се предоставят при поискване
на органите на МВР.
(4) При прекратяване на дейността си лицата, получили разрешение за търговия с
взривни вещества, с оръжия, с боеприпаси и с пиротехнически изделия, предават в
едномесечен срок регистъра по ал. 1, т. 2 на съответния орган на МВР.
От горното е видно че винаги има доказателство дали и кога някой си е купил оръжие от магазин, вкл. неогнестрелно. В рамките на 1 година назад може да се състави акт за неизпълнение на задължението по регистрацията му в установения срок, дори и то да е било прехвърлено по-късно на друго лице.
оръжия, с боеприпаси и с пиротехнически изделия, са длъжни да:
1. осигуряват съхранението на взривните вещества, на огнестрелните оръжия и на
боеприпасите в складовете с въоръжена охрана, а в търговските обекти - със СОТ;
2. водят регистър, който съдържа информация за:
а) име и адрес на управление на лицето, от което са получени взривни вещества,
оръжия, боеприпаси и пиротехнически изделия;
б) име и адрес на лицето, което е получило взривни вещества, оръжия, боеприпаси
и пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория 1, както и
фойерверки от категория 2 и 3 в количества, ненадвишаващи тези по чл. 53;
в) количествата и идентификационните данни на взривните вещества, оръжията,
боеприпасите и пиротехническите изделия, както и датата на продажбата и получаването
им.
(2) Лицата по ал. 1 в срок 10 работни дни след приключване на всяко тримесечие
представят на директора на ГДОП на МВР копие от регистъра по ал. 1, т. 2 за изтеклото
тримесечие на хартиен или електронен носител.
(3) Данните по ал. 1, т. 2 се съхраняват от лицата, получили разрешение за
търговия с взривни вещества, с оръжия, с боеприпаси и с пиротехнически изделия, за
период 10 години от датата на вписването им в регистъра и се предоставят при поискване
на органите на МВР.
(4) При прекратяване на дейността си лицата, получили разрешение за търговия с
взривни вещества, с оръжия, с боеприпаси и с пиротехнически изделия, предават в
едномесечен срок регистъра по ал. 1, т. 2 на съответния орган на МВР.
От горното е видно че винаги има доказателство дали и кога някой си е купил оръжие от магазин, вкл. неогнестрелно. В рамките на 1 година назад може да се състави акт за неизпълнение на задължението по регистрацията му в установения срок, дори и то да е било прехвърлено по-късно на друго лице.
- iva_sh
- Потребител
ЗОБВВПИ Чл. 214. (1) При установяване на нарушение по този закон, за което се предвижда
наказание "отнемане на разрешението за определен срок”, органите по чл. 152 изземват с
протокол по образец взривните вещества, оръжията, боеприпасите и пиротехническите
изделия - обект на нарушението. Иззетите вещи се съхраняват съгласно изискванията на
чл. 74, съответно чл. 98, ал. 1 - 3, за срока на действие на наложеното наказание и след
изтичането му се предават на лицата, чието разрешение е било отнето.
(2) Когато издаденото разрешение за съответна дейност по този закон е изтекло
преди или към момента на изтичане на срока по ал. 1, иззетите вещи се съхраняват от
МВР до подновяване на разрешението. Ако съответното разрешение не бъде подновено в
срок до 6 месеца след изтичането на срока по ал. 1, иззетите вещи се отнемат в полза на
държавата със заповед на съответния административнонаказващ орган.
Тъй като при неогнестрелните оръжия режимът не е разрешителен, въпрос с повишена трудност е дали спрямо тях може да се прилага горния текст - ако няма разрешение, наказанието "отнемане на разрешението", т.е. на правото да се извършва определена дейност, се явява без предмет. Ако няма такова наказание, следва ли с акта да се отнема самата вещ - оръжието, което не е огнестрелно?
наказание "отнемане на разрешението за определен срок”, органите по чл. 152 изземват с
протокол по образец взривните вещества, оръжията, боеприпасите и пиротехническите
изделия - обект на нарушението. Иззетите вещи се съхраняват съгласно изискванията на
чл. 74, съответно чл. 98, ал. 1 - 3, за срока на действие на наложеното наказание и след
изтичането му се предават на лицата, чието разрешение е било отнето.
(2) Когато издаденото разрешение за съответна дейност по този закон е изтекло
преди или към момента на изтичане на срока по ал. 1, иззетите вещи се съхраняват от
МВР до подновяване на разрешението. Ако съответното разрешение не бъде подновено в
срок до 6 месеца след изтичането на срока по ал. 1, иззетите вещи се отнемат в полза на
държавата със заповед на съответния административнонаказващ орган.
Тъй като при неогнестрелните оръжия режимът не е разрешителен, въпрос с повишена трудност е дали спрямо тях може да се прилага горния текст - ако няма разрешение, наказанието "отнемане на разрешението", т.е. на правото да се извършва определена дейност, се явява без предмет. Ако няма такова наказание, следва ли с акта да се отнема самата вещ - оръжието, което не е огнестрелно?
- iva_sh
- Потребител
Ако нямам документи за газовото си оръжие, но няма данни с него да е извършено престъпление - на какво правно основание ще ми се изземе то? В ЗОБВВПИ няма въведена форма за действителност на договора за прехвърляне на правото на собственост върху неогнестрелни оръжия - тогава владелеца е собственик до доказване на противното, стига да е над 18 години. Това че такова оръжие не е регистрирано в РУП не означава че не е законно да се притежава, носи и употребява - режимът не е разрешителен.
Според мен оръжието задължително трябва да се носи - за да се види дали не е преработено в огнестрелно.
Според мен оръжието задължително трябва да се носи - за да се види дали не е преработено в огнестрелно.
- iva_sh
- Потребител
Здравейте, много добре сте описали всичко, имам обаче няколко въпроса:
"Специално за София, КОС не глобява, ако оръжието е закупено отдавна и е пропуснат срока за регистрация, но вси пак човекът отиде да го регистрира." - това наистина ли е така, наистина ли няма глоба, питам защото се опасявам че като отида с добрите намерения да го регистрирам и ще ми наложат някоя глоба. Вярно изпуснал съм срока, но момчетата от оръжейния магазин където го купих ме посъветваха щом така или иначе го използвам само за ракети на нова година, да не си правя труда да го регистрирам и да си стои в нас.
Другото нещо е КОС към първо районно в първо районно ли е, защото там така или иначе си нямат друга работа и много ще се "зарадват" на някой нерегистриран на време пистолет , оттук се връщаме към по-горния ми въпрос и притеснение за глоба
Благодаря Ви предварително.
"Специално за София, КОС не глобява, ако оръжието е закупено отдавна и е пропуснат срока за регистрация, но вси пак човекът отиде да го регистрира." - това наистина ли е така, наистина ли няма глоба, питам защото се опасявам че като отида с добрите намерения да го регистрирам и ще ми наложат някоя глоба. Вярно изпуснал съм срока, но момчетата от оръжейния магазин където го купих ме посъветваха щом така или иначе го използвам само за ракети на нова година, да не си правя труда да го регистрирам и да си стои в нас.
Другото нещо е КОС към първо районно в първо районно ли е, защото там така или иначе си нямат друга работа и много ще се "зарадват" на някой нерегистриран на време пистолет , оттук се връщаме към по-горния ми въпрос и притеснение за глоба
Благодаря Ви предварително.
- etovaneezaeto
- Нов потребител
Благодаря за бързия отговор, ще видя какво ще измисля. Разбира се устройва ме да си стои затворен в кутията цяла година, но бих бил по-спокоен да знам че си е и законно регистриран. Хайде ще мина някой път когато имам време да проверя и ще пиша да знаете как стоят нещата.
- etovaneezaeto
- Нов потребител
Хехе, много ясно че няма да отида и да почна да разправям че в някой форум на някой не са му наложили глоба. Като отида ще си нося документите пък ако усетя че мога да мина без глоба ОК, ако не давам още 70лв ли там колкото беше и си взимам нов че нова година наближава
- etovaneezaeto
- Нов потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|