Ако може да помоля за услуга....
Става въпрос за поставяне на антипаркинг съоръжения (колчета) на тротоара покрай училища и детски градини. Някой дали ще може да подхвърли сламка - чие задължение е това, кой трябва да го финансира и най-вече къде нормативно е регламентирано поставянето на такива съоръжения (ако изобщо има нормативна уредба). Някакво решение на СОС ли е, наредба нечия? За София става въпрос.
Демек - кого да настъпим по мазола за да се свърши работата и как да се аргументираме така, че да не си прави оглушки? Че ей го де е 15-ти септември...
Благодаря предварително.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Поставяне на антипаркинг съоръжения
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Поставяне на антипаркинг съоръжения
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Re: Поставяне на антипаркинг съоръжения
Четох я наредбата, но там е казано че е "забранено паркирането, престоя и т.н.". Ма той е забранен и ... пред Парламента да речем, ма там колци и огради няма наковани. Но за разлика от пред Парламента тази забрана масово не се спазва около училищата и пред всички от тях има парапети и/или огради.
Та въпроса ми конкретно е: има ли някаква наредба която изрично да регламентира нещо от рода на "Пред училища и детски заведения задължително се изграждат парапети и/или възпрепятстващи паркирането съоръжения". Щото така излиза че КАТ или Инспектората трябва само да глобяват паркиралите което е ... меко казано неефективно.
Има и още нещо:
Някой да знае къде да видя тоя списък? И как може определен тротоар да попадне в него?
Та въпроса ми конкретно е: има ли някаква наредба която изрично да регламентира нещо от рода на "Пред училища и детски заведения задължително се изграждат парапети и/или възпрепятстващи паркирането съоръжения". Щото така излиза че КАТ или Инспектората трябва само да глобяват паркиралите което е ... меко казано неефективно.
Има и още нещо:
Чл. 21. /1/ СО поставя напречни неравности за снижаване на скоростта на ППС, предпазни ограждения (верижен и тръбно-решетъчен парапет, антипаркингови елементи или бетонови саксии) по списък на улиците, утвърден от кмета на СО. Списъкът е ежегоден и съобразен с осигуреното финансиране на дейността в бюджета. Предложението се изготвя от комисия, назначена от кмета на СО, в която участват представители на СО и НПП-КАТ-СДВР.
Някой да знае къде да видя тоя списък? И как може определен тротоар да попадне в него?
- TheOldMan
- Активен потребител
На мен ми се случи нещо подобно и то по доста неприятен случай - пред училището в нашия квартал нямаше необходимата маркировка и обозначения. След дълго и безрезултатно сигнализиране с писма и жалби от учители и родители и след 2-3 инцидента с деца, инициирахме гражданска инициатива по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Общинският съвет по този начин бе задължен да вземе отношение и след 3 месеца вече нещата си дойдоха на мястото. Вярно - организация, чакане, време, нерви, обяснения, но сега децата и родителите са по-спокойни.
- n6391
- Потребител
TheOldMan написа:Четох я наредбата, но там е казано че е "забранено паркирането, престоя и т.н.". Ма той е забранен и ... пред Парламента да речем, ма там колци и огради няма наковани. Но за разлика от пред Парламента тази забрана масово не се спазва около училищата и пред всички от тях има парапети и/или огради.
Има и още нещо:Чл. 21. /1/ СО поставя напречни неравности за снижаване на скоростта на ППС, предпазни ограждения (верижен и тръбно-решетъчен парапет, антипаркингови елементи или бетонови саксии) по списък на улиците, утвърден от кмета на СО. Списъкът е ежегоден и съобразен с осигуреното финансиране на дейността в бюджета. Предложението се изготвя от комисия, назначена от кмета на СО, в която участват представители на СО и НПП-КАТ-СДВР.
http://sofiacouncil.bg/index.php?page=p ... tees&id=45
- nk7702n
- Старши потребител
На сайта на Столична община име едно "Виртуално деловодство" http://www.sofia.bg/virtdelovodstvo.asp
От "кухнята" знам, че не е куха структура . Пробвайте там- колкото повече, толкова по- добре.
http://inspectorat-so.org/index.php?opt ... Itemid=29- Това пък е линк към сайта на Столичния инспекторат.
От "кухнята" знам, че не е куха структура . Пробвайте там- колкото повече, толкова по- добре.
http://inspectorat-so.org/index.php?opt ... Itemid=29- Това пък е линк към сайта на Столичния инспекторат.
alea jasta est
- jasta13
- Младши потребител
Столична община
Направление "ТРАНСПОРТ И ТРАНСПОРТНИ КОМУНИКАЦИИ"
Дирекция "ТРАНСПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА"
Отдел "Организация и безопасност на движението"
началник отдел: Петър Несторов
телефон: 983 1580 в. 113
имейл: pnestorov@sofia.bg
От опит, хората са свестни. Ако немогат да разрешат проблема, поне ще получите компетентна информация.
Направление "ТРАНСПОРТ И ТРАНСПОРТНИ КОМУНИКАЦИИ"
Дирекция "ТРАНСПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА"
Отдел "Организация и безопасност на движението"
началник отдел: Петър Несторов
телефон: 983 1580 в. 113
имейл: pnestorov@sofia.bg
От опит, хората са свестни. Ако немогат да разрешат проблема, поне ще получите компетентна информация.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Явно трябва "право куме, в очи" ...
Съпругата ми постъпи наскоро на работа в една столична община. И като на всеки новобранец на нея й се прехвърлят всички "горещи картофи". Поредния картоф е новопостроено училище. Общината няма пари за парапетите (или може би наистина не е нейно задължение) и се търси някой, на който да му се вмени задължението да ги изгради. И трябва да се изготви мотивирано и защитимо писмо, с което картофа да се изтъркаля на нечие друго бюро. Та затова ми трябва член, алинея, наредба, която да се впише в писмото като мотив с който районната община настоява/задължава някой друг да извърши въпросната дейност.
Сори, ма .... това е реалността за съжаление. Ако някой има идеи на какво конкретно може да се "подпре" искането и към кой да бъде адресирано... с благодарност бих приел съвети. Защото при телефонни разговори нещата ще се размотават, отговорността ще се прехвърля до безкрай и най-накрая съпругата ми ще "опере пешкира" като най-неопитен във веригата. А както се досещате 15-ти септември е датата, на която или трябва да има парапет, или нечия глава да падне.
Съпругата ми постъпи наскоро на работа в една столична община. И като на всеки новобранец на нея й се прехвърлят всички "горещи картофи". Поредния картоф е новопостроено училище. Общината няма пари за парапетите (или може би наистина не е нейно задължение) и се търси някой, на който да му се вмени задължението да ги изгради. И трябва да се изготви мотивирано и защитимо писмо, с което картофа да се изтъркаля на нечие друго бюро. Та затова ми трябва член, алинея, наредба, която да се впише в писмото като мотив с който районната община настоява/задължава някой друг да извърши въпросната дейност.
Сори, ма .... това е реалността за съжаление. Ако някой има идеи на какво конкретно може да се "подпре" искането и към кой да бъде адресирано... с благодарност бих приел съвети. Защото при телефонни разговори нещата ще се размотават, отговорността ще се прехвърля до безкрай и най-накрая съпругата ми ще "опере пешкира" като най-неопитен във веригата. А както се досещате 15-ти септември е датата, на която или трябва да има парапет, или нечия глава да падне.
- TheOldMan
- Активен потребител
doc03 написа:В района, където работя проблемът с парапетите се реши с писмо от директорите на училищата (8 училища) до кмета на СО, а не до кмета на района. От дирекция "Транспортна инфраструктура" поставиха парапети, както и пътни преграждения (повечето гумени) с цел намаляване на скоростта. Направиха нови маркировки - пред 2 училища нови пешеходни пътеки със съответните пътни знаци и светлинна сигнализация.
Ако такова писмо е постъпило в районна община, то според мен не е правилно адресирано и следва да се препрати до коректния адресат. Някои от писмата относно промяна на организацията на движението (а то си е точно това) в съответните зони около някои от училищата (две от тях) първо бяха изпратени в районното, препратени бяха до кмета на района, а от там до СО.
Нещата станаха навсякъде, като периодът "от-до" беше почти година и половина.
Това от практиката.
+1
Не пречи да се обади и на отдел "Организация и безопасност на движението" към Дирекция ''ТРАНСПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА''. Те правят проектите, в час са. И са свестни, както казах по-горе. Един разговор няма да навреди.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Благодаря на всички включили се. Утре документацията ще бъде "изтъркаляна" по канален ред към кмета, дано някой припознае проблема като негов и вземе съответните мерки.
- TheOldMan
- Активен потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|