Здравейте, питам и от сто човека, получавам все различни отговори, затова реших, че тук е най - правилното място, на което ще получа обоснован отговор.
Нужно ли е СУМПС, за да карам велосипед с допълнително монтирано двигателче, каквито се продават из нета в момента? Знам със сигурност, че не се регистрират, не са нужни ГО, данъци не се плащат, талон няма ,но попада ли в разред МПС, или не. Казват ми, че след като има педали, се води велосипед и не е нужна книжка, но искам да съм сигурен, защото не искам да бера ядове.
Благодаря ви предварително
- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нужна ли е СУМПС за колело
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Нужна ли е СУМПС за колело
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
-
chinchilla - Потребител
Re: Нужна ли е СУМПС за колело
Щом на велосипеда е монтиран двигател (независимо какъв, ДВГ или електрически), той вече е МПС. Каква категория - ще му кажат когато се яви на Технотест.
А свидетелство ще му трябва - нали СУМПС съдържа "МПС" в себе си...
Такава самоделка просто не трябва да се появява на пътя. Съгласно буквата на закона е МПС, но не е одобрено по надлежния ред. Трябва да мине преглед който да го категоризира, да му се издаде индивидуален сертификат ако покрива изискванията за МПС, ако не - за скрап или да си бръмчи на двора с него.
P.S. Явно и американските полицаи са в двоумение какво да се прави с такива "МПС"-та :
А свидетелство ще му трябва - нали СУМПС съдържа "МПС" в себе си...
Такава самоделка просто не трябва да се появява на пътя. Съгласно буквата на закона е МПС, но не е одобрено по надлежния ред. Трябва да мине преглед който да го категоризира, да му се издаде индивидуален сертификат ако покрива изискванията за МПС, ако не - за скрап или да си бръмчи на двора с него.
P.S. Явно и американските полицаи са в двоумение какво да се прави с такива "МПС"-та :
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Хех, какво сладко чинчилче си постнал... Апропо, тук пред офиса, в който работя, бръмчат разни дядовци 3-4ма с такива. Питал съм ги всичките до един и все викат, че нищо не трябвало, щом не се регистрирало в КАТ, не попадало в тяхното полезрение, как полицаите, като ги видели, само им се радвали.На мен ми е да ходя от вкъщи наработа и обратното. А книжка, преди края на годината, не мога да взема, чакам да ми отпаднат глобите.
Много ми е интересен казуса, нали ::))
От една страна може да се мотивират с това, че щом има двигателче, значи попада в групата на мотопедите,а и се движи по обществени пътища, но пък от друга страна, щом не се изискват регистрация, не се плаща данък, не се плаща ГО, значи не е мотопед. Още повече, че щом има педали, значи има възможност от задвижване с мускулна маса... То е ясно, че не е нито риба, нито рак, ама.... а и примерно, ако има двигателче, но си въртя педалите, тогава....За да буташ колата, не ти трябва книжка.
Много ми е интересен казуса, нали ::))
От една страна може да се мотивират с това, че щом има двигателче, значи попада в групата на мотопедите,а и се движи по обществени пътища, но пък от друга страна, щом не се изискват регистрация, не се плаща данък, не се плаща ГО, значи не е мотопед. Още повече, че щом има педали, значи има възможност от задвижване с мускулна маса... То е ясно, че не е нито риба, нито рак, ама.... а и примерно, ако има двигателче, но си въртя педалите, тогава....За да буташ колата, не ти трябва книжка.
-
chinchilla - Потребител
Това за 20 - те в завоите не го знаех, ми екстра, с колата само в жилищна зона трябва да е толкова ниска скоростта. Само спокойствие и силна храна, и активно спортуване.
П.П. На контролните органи хич не им е лесно да решават кого да глобяват и кого - не при наличието на такива самоделки и толкова въображение.. Мотопед ли е, не е ли, велосипед ли е, не е ли?
П.П. На контролните органи хич не им е лесно да решават кого да глобяват и кого - не при наличието на такива самоделки и толкова въображение.. Мотопед ли е, не е ли, велосипед ли е, не е ли?
- nk7702n
- Старши потребител
doc03 написа:Аз като ти разправям електрически ...
Карах такова чудо - чукваш педала и то те набира. Ако не въртиш след секунда спира да подава.
Ако го изключиш - все едно велосипед. Има и моторна спирачка, за нанадолнища, а въртенето зарежда акумулаторчето. Тоест ако много караш - не ти трябва зареждане.
С предно предаване е - можеш да влизаш с 20 в завоите
И аз предпочитам електрическо, но са 4-5 пъти по-скъпи. Нямам 1000 лева за такова чудо, а и да имах, едва ли бих ги дал за нещо, което ще използвам 3-4 месеца. Докато ония бръмчащите, ги има из нета за по 200-250 лева.
-
chinchilla - Потребител
Ами аз живея до пето районно, пък работата ми е в Слатина ( около 2,5 км в едната посока). За момента ходя пеша, но си е далечко за пеша, пък с това чудо на техниката щ ее мн. добре. Обмислял съм варианта и с обикновенно колело да ходя, но не мога да въртя педали с тия скъсани минискуси и на двете колена. Ходенето не товари толкова, колкото въртенето на педали. За градски транспорт въобще не говоря, изпитвам ужас само от мисълта, да не говорим, че ме е гнус от всякакви зарази. Не съм се возил в автобус от 4-ти клас , когато учех в Дружба 1 и имаше автобус 304. Даже съм имал случаи, от вкъщи да ходя до Младост пеша .
За книжката не ми се мисли пък, не знам точно какъв е реда, но преди да предприема нещо, трябва да изчакам да ми отпаднат всички актове и глоби, до колкото знам след това трябва нови курсове и психо тест, барабар с всичко останало. Не се надявам преди началото на другата година ( Март, или Април). А това си е много време.Всъщност мога да карам без книжка, на риск от спиране, но спрат ли ме и напишат ли един акт, съм до там. Втори не трябва да има, защото не ми се кисне по затвори отново.А шанса да ме спрат ,имайки предвид, че колата ми е позната на всички органи на пето районно, че номерата са с еднакви цифри и букви, е огромен, да не кажа, че, ако мина един месец без проблеми, ще е тотален късмет.Още повече адвокатката ми изрично е забранила да карам .Все пак смятам да си изчиствам досието след 5 години. За таксита също нямам пари, тоест ,трябва да давам по стотина и кусур лева месечно за таксита, нерентабилно е, поне за мен с тая мижава заплатка. Затова съм се вкопчил в идеята така ,като мравка за сламка, въпреки че зимата съм пак в патова ситуация, дори с колелото. Но за оставащите безснежни 3-4 месеца, това би било добър превоз. Замислям се да отправя официално питане до кат примрно, но там ще погледнат едностранно на въпроса, а пък да подам официално питане до съда...звучи несериозно и смешно, а и най-много да отнеса може би някоя глоба за шега със съда.
За книжката не ми се мисли пък, не знам точно какъв е реда, но преди да предприема нещо, трябва да изчакам да ми отпаднат всички актове и глоби, до колкото знам след това трябва нови курсове и психо тест, барабар с всичко останало. Не се надявам преди началото на другата година ( Март, или Април). А това си е много време.Всъщност мога да карам без книжка, на риск от спиране, но спрат ли ме и напишат ли един акт, съм до там. Втори не трябва да има, защото не ми се кисне по затвори отново.А шанса да ме спрат ,имайки предвид, че колата ми е позната на всички органи на пето районно, че номерата са с еднакви цифри и букви, е огромен, да не кажа, че, ако мина един месец без проблеми, ще е тотален късмет.Още повече адвокатката ми изрично е забранила да карам .Все пак смятам да си изчиствам досието след 5 години. За таксита също нямам пари, тоест ,трябва да давам по стотина и кусур лева месечно за таксита, нерентабилно е, поне за мен с тая мижава заплатка. Затова съм се вкопчил в идеята така ,като мравка за сламка, въпреки че зимата съм пак в патова ситуация, дори с колелото. Но за оставащите безснежни 3-4 месеца, това би било добър превоз. Замислям се да отправя официално питане до кат примрно, но там ще погледнат едностранно на въпроса, а пък да подам официално питане до съда...звучи несериозно и смешно, а и най-много да отнеса може би някоя глоба за шега със съда.
-
chinchilla - Потребител
Принципно мен ме устройва само линия 11, но, освен всичко друго, това е автобуса ползващ се от живущите в кв. Христо Ботев....ще кажа само, хойде нЕма смисъл. По- добре пеша и здрав, отколкото заразен с някое хепатитче, или не дай си боже нещо по-така екзотично
-
chinchilla - Потребител
Понеже, никъде не намерихме сто процентов отговор на въпроса, мой приятел отправи официално запитване до КАТ на служебния им имеил.
Отговорът е НЕ, не се нуждая от СУМПС, за да управлявам велосипед с допълнително монтиран бензинов, или електрически двигател. Не се мотивираха ЗАЩО, това оставям да дискутират знаещите юристи, каквите сте вие в по-големия си присъствен брой тук ::)) Мога и да прикача отговора на КАТ на имейла ми под формата на принт скриин, ако някой се интересува, но, за жалост, отговора гласи цитирам :
Г-н Илчев, СУМПС не е необходимо за така описания във Вашето писмо казус.
Отговорът е НЕ, не се нуждая от СУМПС, за да управлявам велосипед с допълнително монтиран бензинов, или електрически двигател. Не се мотивираха ЗАЩО, това оставям да дискутират знаещите юристи, каквите сте вие в по-големия си присъствен брой тук ::)) Мога и да прикача отговора на КАТ на имейла ми под формата на принт скриин, ако някой се интересува, но, за жалост, отговора гласи цитирам :
Г-н Илчев, СУМПС не е необходимо за така описания във Вашето писмо казус.
-
chinchilla - Потребител
Гледам тук у скрапа се търкаля едно 800 кубиково двигателче ... има-няма 100 коня. Дай едно копие на разпечатката да го прилагам и аз когато (ако успеят да) ме спрат. Обещавам да не премахвам педалите на колелото при преработката...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Дай поща да ти ги пратя, не мога да ъплоудвам тук, може би нямам права, а може би съм просто лаик.
http://www.4shared.com/photo/fKuNOPx_/Книжка_за_колело_1.html?
http://www.4shared.com/photo/YG3tmYsi/Книжка_за_колело_2.html?
Не мога да прикача снимките тук (принт скиините) ,затова давам линкове към тях .
Това е пратения имеил, и отговора с входящия номер от КАТ .
http://www.4shared.com/photo/fKuNOPx_/Книжка_за_колело_1.html?
http://www.4shared.com/photo/YG3tmYsi/Книжка_за_колело_2.html?
Не мога да прикача снимките тук (принт скиините) ,затова давам линкове към тях .
Това е пратения имеил, и отговора с входящия номер от КАТ .
-
chinchilla - Потребител
Хех док, това официален документ ли е ? Въпреки че има входящ номер и може лесно да бъде проследено и изискано на хартиен носител със съответните му подпис и печат...или де да знам с какво
-
chinchilla - Потребител
doc03 , получи ли имеила ми?
Сори, че пускам два поста един след друг, но не открих как да пусна лично на отделен юзер
Сори, че пускам два поста един след друг, но не открих как да пусна лично на отделен юзер
-
chinchilla - Потребител
Ей т,ва се казва въображение и иновативно мислене...
- nk7702n
- Старши потребител
Тоя направо е за Гинес с тая ...... подвижна вана. хе хе
-
chinchilla - Потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|