начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Нужна ли е СУМПС за колело

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нужна ли е СУМПС за колело

Мнениеот chinchilla » 10 Авг 2012, 10:17

Здравейте, питам и от сто човека, получавам все различни отговори, затова реших, че тук е най - правилното място, на което ще получа обоснован отговор.

Нужно ли е СУМПС, за да карам велосипед с допълнително монтирано двигателче, каквито се продават из нета в момента? Знам със сигурност, че не се регистрират, не са нужни ГО, данъци не се плащат, талон няма ,но попада ли в разред МПС, или не. Казват ми, че след като има педали, се води велосипед и не е нужна книжка, но искам да съм сигурен, защото не искам да бера ядове.
Благодаря ви предварително
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Re: Нужна ли е СУМПС за колело

Мнениеот TheOldMan » 10 Авг 2012, 22:46

Щом на велосипеда е монтиран двигател (независимо какъв, ДВГ или електрически), той вече е МПС. Каква категория - ще му кажат когато се яви на Технотест.
А свидетелство ще му трябва - нали СУМПС съдържа "МПС" в себе си... :)
Такава самоделка просто не трябва да се появява на пътя. Съгласно буквата на закона е МПС, но не е одобрено по надлежния ред. Трябва да мине преглед който да го категоризира, да му се издаде индивидуален сертификат ако покрива изискванията за МПС, ако не - за скрап или да си бръмчи на двора с него.

P.S. Явно и американските полицаи са в двоумение какво да се прави с такива "МПС"-та :) :
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот chinchilla » 12 Авг 2012, 08:51

Хех, какво сладко чинчилче си постнал... Апропо, тук пред офиса, в който работя, бръмчат разни дядовци 3-4ма с такива. Питал съм ги всичките до един и все викат, че нищо не трябвало, щом не се регистрирало в КАТ, не попадало в тяхното полезрение, как полицаите, като ги видели, само им се радвали.На мен ми е да ходя от вкъщи наработа и обратното. А книжка, преди края на годината, не мога да взема, чакам да ми отпаднат глобите.
Много ми е интересен казуса, нали ::))
От една страна може да се мотивират с това, че щом има двигателче, значи попада в групата на мотопедите,а и се движи по обществени пътища, но пък от друга страна, щом не се изискват регистрация, не се плаща данък, не се плаща ГО, значи не е мотопед. Още повече, че щом има педали, значи има възможност от задвижване с мускулна маса... То е ясно, че не е нито риба, нито рак, ама.... а и примерно, ако има двигателче, но си въртя педалите, тогава....За да буташ колата, не ти трябва книжка.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот nk7702n » 12 Авг 2012, 15:37

:lol: :lol: :lol: Това за 20 - те в завоите не го знаех, ми екстра, с колата само в жилищна зона трябва да е толкова ниска скоростта. Само спокойствие и силна храна, и активно спортуване. :mrgreen:
П.П. На контролните органи хич не им е лесно да решават кого да глобяват и кого - не при наличието на такива самоделки и толкова въображение.. Мотопед ли е, не е ли, велосипед ли е, не е ли? :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот chinchilla » 12 Авг 2012, 19:00

doc03 написа:Аз като ти разправям електрически ...
Карах такова чудо - чукваш педала и то те набира. Ако не въртиш след секунда спира да подава.
Ако го изключиш - все едно велосипед. Има и моторна спирачка, за нанадолнища, а въртенето зарежда акумулаторчето. Тоест ако много караш - не ти трябва зареждане.

Изображение

С предно предаване е - можеш да влизаш с 20 в завоите :D

И аз предпочитам електрическо, но са 4-5 пъти по-скъпи. Нямам 1000 лева за такова чудо, а и да имах, едва ли бих ги дал за нещо, което ще използвам 3-4 месеца. Докато ония бръмчащите, ги има из нета за по 200-250 лева.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот chinchilla » 13 Авг 2012, 16:43

Ами аз живея до пето районно, пък работата ми е в Слатина ( около 2,5 км в едната посока). За момента ходя пеша, но си е далечко за пеша, пък с това чудо на техниката щ ее мн. добре. Обмислял съм варианта и с обикновенно колело да ходя, но не мога да въртя педали с тия скъсани минискуси и на двете колена. Ходенето не товари толкова, колкото въртенето на педали. За градски транспорт въобще не говоря, изпитвам ужас само от мисълта, да не говорим, че ме е гнус от всякакви зарази. Не съм се возил в автобус от 4-ти клас , когато учех в Дружба 1 и имаше автобус 304. Даже съм имал случаи, от вкъщи да ходя до Младост пеша .
За книжката не ми се мисли пък, не знам точно какъв е реда, но преди да предприема нещо, трябва да изчакам да ми отпаднат всички актове и глоби, до колкото знам след това трябва нови курсове и психо тест, барабар с всичко останало. Не се надявам преди началото на другата година ( Март, или Април). А това си е много време.Всъщност мога да карам без книжка, на риск от спиране, но спрат ли ме и напишат ли един акт, съм до там. Втори не трябва да има, защото не ми се кисне по затвори отново.А шанса да ме спрат ,имайки предвид, че колата ми е позната на всички органи на пето районно, че номерата са с еднакви цифри и букви, е огромен, да не кажа, че, ако мина един месец без проблеми, ще е тотален късмет.Още повече адвокатката ми изрично е забранила да карам .Все пак смятам да си изчиствам досието след 5 години. За таксита също нямам пари, тоест ,трябва да давам по стотина и кусур лева месечно за таксита, нерентабилно е, поне за мен с тая мижава заплатка. Затова съм се вкопчил в идеята така ,като мравка за сламка, въпреки че зимата съм пак в патова ситуация, дори с колелото. Но за оставащите безснежни 3-4 месеца, това би било добър превоз. Замислям се да отправя официално питане до кат примрно, но там ще погледнат едностранно на въпроса, а пък да подам официално питане до съда...звучи несериозно и смешно, а и най-много да отнеса може би някоя глоба за шега със съда.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот chinchilla » 13 Авг 2012, 22:30

Принципно мен ме устройва само линия 11, но, освен всичко друго, това е автобуса ползващ се от живущите в кв. Христо Ботев....ще кажа само, хойде нЕма смисъл. По- добре пеша и здрав, отколкото заразен с някое хепатитче, или не дай си боже нещо по-така екзотично
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот chinchilla » 30 Авг 2012, 12:09

Понеже, никъде не намерихме сто процентов отговор на въпроса, мой приятел отправи официално запитване до КАТ на служебния им имеил.
Отговорът е НЕ, не се нуждая от СУМПС, за да управлявам велосипед с допълнително монтиран бензинов, или електрически двигател. Не се мотивираха ЗАЩО, това оставям да дискутират знаещите юристи, каквите сте вие в по-големия си присъствен брой тук ::)) Мога и да прикача отговора на КАТ на имейла ми под формата на принт скриин, ако някой се интересува, но, за жалост, отговора гласи цитирам :
Г-н Илчев, СУМПС не е необходимо за така описания във Вашето писмо казус.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 30 Авг 2012, 15:41

Гледам тук у скрапа се търкаля едно 800 кубиково двигателче ... има-няма 100 коня. Дай едно копие на разпечатката да го прилагам и аз когато (ако успеят да) ме спрат. Обещавам да не премахвам педалите на колелото при преработката... :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот chinchilla » 30 Авг 2012, 18:36

Дай поща да ти ги пратя, не мога да ъплоудвам тук, може би нямам права, а може би съм просто лаик.

http://www.4shared.com/photo/fKuNOPx_/Книжка_за_колело_1.html?

http://www.4shared.com/photo/YG3tmYsi/Книжка_за_колело_2.html?

Не мога да прикача снимките тук (принт скиините) ,затова давам линкове към тях .
Това е пратения имеил, и отговора с входящия номер от КАТ .
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 30 Авг 2012, 20:01

Браво!!!
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот chinchilla » 31 Авг 2012, 02:04

Хех док, това официален документ ли е ? Въпреки че има входящ номер и може лесно да бъде проследено и изискано на хартиен носител със съответните му подпис и печат...или де да знам с какво
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот chinchilla » 02 Сеп 2012, 16:28

doc03 , получи ли имеила ми?

Сори, че пускам два поста един след друг, но не открих как да пусна лично на отделен юзер
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот nk7702n » 26 Сеп 2012, 22:44

:lol: :lol: :lol: Ей т,ва се казва въображение и иновативно мислене...
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот chinchilla » 27 Сеп 2012, 13:36

Тоя направо е за Гинес с тая ...... подвижна вана. хе хе
Аватар
chinchilla
Потребител

Назад към Административно право