начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

автомобил без рег. номера

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

автомобил без рег. номера

Мнениеот bshopov » 07 Апр 2012, 10:49

Уважаеми Юристи,
Бих искал да споделя за проблема си и ще се радвам ако чуя вашето мнение. Колекционер съм на стари автомобили. Преди известно време си купих ретроавтомобил Шкода. Автомобила беше спрян пред дома ми. Автомобила не се караше често и съответно децата в съседство започнаха да се качват по него и да деформират купето му. След известно време откраднаха регистрационните табели на автомобила. Отидох в Районното Полицейско Управление и изкарах документ че регистрационните табели са откраднати. Не след дълго служители на Общината дигнаха автомобила с паяк, понеже той се намираше на общинско място и липсваха регистрационните табели /проверих в наредбата на общината и такива автомобили се водят отпадък/. Автомобила беше закаран на общински паркинг. След около 6 месеца отидох и подадох абсолютно всички нужни документи за да мога да си прибера автомобила. Отговориха ми че няма никакъв проблем да го взема, но трябва да се пусне молба в общината. За около 3 месеца бях в чужбина и когато отново се опитах да се свържа с отдел "Репатриране", които отговарят за безстопанствените автомобили, получих отговор, че въпреки подадените от мен преди 3 месеца документи, автомобила е бил предаден на скраб и парите са отишли в общинския бюджет. Причината да извършат това е че срока за подаване на документи бил 40 дена след установяване на липсата на автомобила. Служителя ми отговори че има решение на общинския съвет,което било прието, че след 40 дневен срок ако не потърсиш безстопанствения автомобил, той се унищожава.
Какво мога да направя в този случай. Благодаря за времето.
bshopov
Младши потребител

Re: автомобил без рег. номера

Мнениеот TheOldMan » 07 Апр 2012, 22:45

А каква ви е идеята? Колата е вече разкомплектована, разглобена, нарязана. Искате си я обратно, или искате обезщетение за нея?
За да може едно МПС да се движи (вкл. и да престоява) на обществени пътища, то трябва да има рег. номера и да е минало на технически преглед в последните 3 години (ако се движи - веднъж годишно за старите или веднъж на 2/3 години за по-новите автомобили). Липсата на рег. номера или на стикер за минат ГТП означава, че МПС не е в движение, и следователно вече не е МПС, а недвижима вещ. Ако аз реша да си държа дивана или хладилника на улицата пред къщи, той ще бъде вдигнат, извозен, разкомплектован и преработен точно така както и вашето М (не)П С. Независимо каква антикварна или сантиментална стойност има.
А това, че сте имали по-важна работа в продължение на 3 месеца е ирелевантно (уха, тая думичка тук я научих :) дано я ползвам на правилното място) към подаването на документите. Ако колата ви е била толкова скъпа - можехте да упълномощите някой да ви представлява пред органите и от ваше име да придвижи документите за връщане на автомобила.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот bshopov » 07 Апр 2012, 23:40

Аз смятам, че трябва да получа обезщетение. Не може Общината за моя сметка да си прави пари. Съгласен съм че предвид обстоятелствата за Общината това представлява недвижима собственост, но никъде в наредбата за отпадъци не е описано, че общината има право да се облагодетелства от този вид отпадък. Изрично е написано че такъв вид отпадък се съхранява на общински паркинг и никъде не е упоменато че в тримесечен срок ако не се потърси, става собственост на Общината. Според мен сравнението с хладилник или диван не е точно, защото никъде няма регистър със собствениците на хладилници или дивани, а в случая с автомобилите Министерство на вътрешните работи има толкова много служители за регистриране на автомобили и водене на статистика за собственноста на автомобилите. Защото когато намериш един хладилник или диван много лесно може да стане твоя собственост, а знаеш ли колко е трудно ако намериш един автомобил да претендираш че е твоя своя собственост, дори и никой да не го издирва, пак не можеш да станеш собственик по документи пък бил той и без регистрационни номера.
А относно придвижването на документи, ако разсъждаваме че мога да съм бил в чужбина и през това време някой в рамките на три месеца ми е откраднал регистрационните номера без да знам, общината да прибере автомобила и да прави с него каквото сметне за добре, ми звучи малко нереално.
bshopov
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 08 Апр 2012, 16:54

Общината не "прави пари" от разкарването на старите трошки от улиците. Вероятно дори плаща за тяхното извозване.
А и за всички действия има някакви срокове... Не споменавате от кога автомобила престоява на улицата. "Преди известно време си купих...", "след известно време откраднаха номерата"... "не след дълго служителите вдигнаха колата..." Предполагам че "известното време" между изчезването на табелите и вдигането на колата е било ... поне 1 година, най-вероятно към 3.
За да се извози един автомобил първо трябва да се назначи комисия от кмета на общината. Тя трябва да отиде на място, да огледа автомобила, да се увери че е с изтекъл годишен преглед, гражданска отговорност и/или без рег. номера, да състави протокол, да му залепи една ей такава жълта лепенка:
Изображение
и след това започва да тече 3-месечен срок, в който собственика трябва да предприеме действия за отстраняване на "недвижимия имот" от улицата - или да го предаде за разкомплектоване, или да го прибере в частен имот, или да го приведе във вид, годен за движение (и престояване) по пътищата. Ако това не се изпълни, автомобила се отстранява принудително. Според мен правилното ще е това да става и за сметка на собственика, тъй като той не е положил грижа за имуществото си.
Така че вероятно "откраднатата" кола е престояла почти петилетка на улицата преди да я вдигнат. Ето тук: http://discussion.inspectorat-so.org/in ... board=5.20 е пълно със сигнали за изоставени по улиците автомобили, и като гледам темпото с което се реагира на сигналите си вадя заключение за времето за реакция на общините...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот bshopov » 08 Апр 2012, 17:25

Съгласен съм че общината плаща за извозването на такива автомобили. Но когато ги разкмоплектова и предава за скраб, общината печели и парите се прибират в общинския бюджет. Колко струва горивото на един "паяк" от вдигането на автомобила до превозването му до паркинг за изоставени автомобили. Средно един автомобил на скраб е около 300 лева. Предполагам че курса на един паят от точка А до паркинга на общината не струва 300 лева нито горивото нито подръжката на камиона нито заплатата на служителите които извършват тая работа не струва чак толкова, а да не забравяме че вдигането на такива автомобили не е единствената работа на тези "паяци". От неправилно паркирали автомобили те изкарват доста пари. Съгласен съм че за всяко едно нещо има срокове. Автомобила престоява на улицата около 3 години, като през това време се кара от време на време. Ето тук според мен започват нередностите - от изчезването на табелите до вдигането на автомобила минаха около 30 дена. Настина автомобила беше с изтекла гражданска отговорност и нямаше валиден технически преглед - по тези параметри наистина общината трябваше да вдигне този автомобил, но ако бяха залепили този жълт стикер, който виждам на снимката, щеше да ми бъде по-лесно, защото щях да знам, че времето ми тече и трябва час по-скоро да го преместя. Стикер въобще не беше залепен - просто един ден автомобила изчезна. Ако наистина бях видял този стикер щях да организирам неговото преместване. Намерих къде се помещава службата за репатриране и им съобщих че има автомобил с крадени номера на еди-коя си улица и те ми казаха - няма проблеми, прсто залепи документа от Районното че са ти откраднали табелите и няма да вдигнем автомобила, но уви от Районното се забавиха с бележката и през това време общината вдигна автомобила. Целия престой на автомобила на улицата дефакто беше по-малко от 3 години, като без регистрационни номера стоя само 30 дена. Според мен Общината са нарушили всички правила.
Какво е вашето мнение мога ли да ги съдя, предвид това че подадох документи и от службата за репатриране ми отговориха - няма проблеми ще си вземете автомобила, а сега ми твърдят че автомобила е бил скрапиран още преди да си подам документите, защо изобщо ми приеха документите, защо не ми отговориха веднага и защо ми потвърдиха че наистина имам възможност да си го взема обратно.
Благодаря за времето Ви.
bshopov
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 08 Апр 2012, 18:51

neutralen
Активен потребител

Назад към Административно право