Случката е следната:
Спирам на спирката на градския транспорт на Орлов Мост, посока Плиска за да кача пътник, като спирам накрая на спирката и не преча на автобусите и тролейбусите да свалят и качват пътници. Не съм изгасил двигателя, нито съм си махнал колана. Изведнъж се появява полицай и казва че ще ми издаде фиш за неправилен престой и паркиране на спирка на градския транспорт. На въпроса дали може да ми покаже правилника и закона който съм нарушил, полицаят отговаря, че аз като шофьор трябва да знам правилника и започна да изразява съмнение дали АЗ съм запознат със правилата за движение по пътищата. След това аз поисках да ми се състави акт, а не фиш, защото знам че фишовете не подлежат на обжалване, а това ми се случва вече за втори път (да ме глобят за престой на спирка) и меко казано ме вбеси.
В акта пише,че съм нарушил чл.98 ал.2 т.3 от ЗДВП, и че съм спрял и престоявам с личния си автомобил на спирка на масовия градски транспорт. Като възражение написах,че чл.98, ал.2 не забранява спирането за престой на ППС върху спирки на градския транспорт.
Въпросът ми е какво да правя от тук нататък? Знам, че ако глобата ми е под 50 лв, не мога да обжалвам.
Мога ли да обжалвам акта преди наказателното постановление? Ако да, как ?
Очевидно не съм направил нарушение, а полицаят не е запознат със ЗДВП и не искам да плащам глоба за нещо което не съм направил.
Благодаря предварително!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Акт за престой на спирка на градския транспорт ???
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Акт за престой на спирка на градския транспорт ???
Можете да правите възражения относно актът, но не можете да го обжалвате. Това ви е един вид защитата по административен ред. Можете допълнително да напишете мотиви за възражението си и в КАТ като ги разгледат могат и да го отменят.В противен случай се обжалва наказателното постановление пред районен съд.(В 7- дневен срок, ако не се лъжа, от издаването му)
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
- arteglam
- Младши потребител
Акта като такъв не може да се обжалва по съдебен ред. Той е само констатация за това какво нарушение е установил полицая. Дали ще бъдете наказан и как точно се определя от наказателното постановление. Както са ви казали по-горе можете да подадете обяснение/възражение до началника на РПУ-то, който ще определя наказанието. Той вече въз основа на написаното в акта и на вашето възражение ще определи дали сте нарушили закона и какво наказание се полага за това нарушение.
Аз лично бих си затраял с възражението и бих борил наказателното постановление в съда (ако изобщо реша да се занимавам с такова нещо). Въпрос на субективна преценка е израза "краткотраен престой, необходим за качване и слизане на пътници" (цитирам по памет). Аз лично го разбирам така - да спрете за такова време, че да не се налага автобус (от който се предполага че ще слезнат и качат доста повече от 1 човек) да ви изпреварва. Т.е. вие спирате, зад вас спира автобус и вие трябва да сте тръгнали преди автобуса да почне да напуска спирката. Макар че точното време не е законово упоменато, аз лично не бих приел престой от 5 минути за "кратковременен". Но това са си мои разсъждения, не мога да гарантирам че другите ще са на това мнение.
Отделно... не си спомням за това какви знаци и каква маркировка има в района на спирката, така че ако началника реши, може и да размисли и да промени члена - примерно имам някакъв спомен, че точно след Орлов мост има знак "забранено спирането". Също така може да се окаже, че маркировката за BUS лента почва още преди спирката, така че вие дефакто сте я пресекли за да спрете, което пак е нарушение...
А, намерих дна снимка, вероятно е от преди години, ма може тоя знак още да го има... :
Тук аз виждам знак "забранено спирането"...
Аз лично бих си затраял с възражението и бих борил наказателното постановление в съда (ако изобщо реша да се занимавам с такова нещо). Въпрос на субективна преценка е израза "краткотраен престой, необходим за качване и слизане на пътници" (цитирам по памет). Аз лично го разбирам така - да спрете за такова време, че да не се налага автобус (от който се предполага че ще слезнат и качат доста повече от 1 човек) да ви изпреварва. Т.е. вие спирате, зад вас спира автобус и вие трябва да сте тръгнали преди автобуса да почне да напуска спирката. Макар че точното време не е законово упоменато, аз лично не бих приел престой от 5 минути за "кратковременен". Но това са си мои разсъждения, не мога да гарантирам че другите ще са на това мнение.
Отделно... не си спомням за това какви знаци и каква маркировка има в района на спирката, така че ако началника реши, може и да размисли и да промени члена - примерно имам някакъв спомен, че точно след Орлов мост има знак "забранено спирането". Също така може да се окаже, че маркировката за BUS лента почва още преди спирката, така че вие дефакто сте я пресекли за да спрете, което пак е нарушение...
А, намерих дна снимка, вероятно е от преди години, ма може тоя знак още да го има... :
Тук аз виждам знак "забранено спирането"...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Аз не виждам къде е проблемът, като в чл. 98, ал. 2, т.3 пише ясно:
Кое не е ясно? В нарушение сте.
Чл. 98. (1) Престоят и паркирането са забранени:
(2) Освен в посочените в ал. 1 случаи паркирането е забранено:
3. на спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници;
Кое не е ясно? В нарушение сте.
Трябва да си търпелив към седем основни чувства. Да си търпелив към седем основни чувства: Омраза, обожание, страх, яд, тъга, радост и загуба.
-
backstage - Младши потребител
Човека съгласно закона не е паркирал. Спрял е. А спиране е разрешено на спирките. Проблема е че понятието "кратковременен престой" е доста субективно.
- TheOldMan
- Активен потребител
Конституционният съд обяви за противоконституционна нормата на чл.189, ал.13 от Закона за движение по пътищата. Наказателни постановления и електронни фишове, с които е наложена глоба до 50 лв. вече могат да се обжалват пред съд.
Обжалвайте смело и ентусиазирано, когато ви издадат наказателно постановление. На борба със своеволията и некомпетентността на КАТ.
Обжалвайте смело и ентусиазирано, когато ви издадат наказателно постановление. На борба със своеволията и некомпетентността на КАТ.
- kalisto
- Младши потребител
Ама някои много мразят да четат или четат само това което им е угодно. Значи в чл. 98 ал. 2 т. 3 изрично си пише, че ПРЕСТОЯТ и ПАРКИРАНЕТО са ЗАБРАНЕНИ !!! Какво има да се дискутира. Няма значение кой как тълкува престоя. Дали е кратковременно, дали е дълговременно или е каквото и да било. Пише си, че ПРЕСТОЯТ е забранен. Не виждам какво има повече да се коментира ...
- alincoo
- Нов потребител
Не, съгласно ал.2 престоят на спирките е разрешен (или поне не е забранен), забранено е паркирането.
- TheOldMan
- Активен потребител
Ако си спрял да ИЗЧАКАШ някой да дойде и да се качи е паркиране, за да се счита като престой трябва въпросният човек да те чака на спирката, ти спираш, той се качва веднага и потегляш, всички други случаи са паркиране. В същото време трябва да не пречиш на автобусите от градския транспорт, което различни хора може да си го тълкуват по различен начин. И няма такова нещо като кратковременен престой, престоя е докато слизат или се качват пътници или при товаро-разтоварни дейности при наличието на водача.
- hackohackob
- Нов потребител
hackohackob написа:Ако си спрял да ИЗЧАКАШ някой да дойде и да се качи е паркиране, за да се счита като престой трябва въпросният човек да те чака на спирката, ти спираш, той се качва веднага и потегляш, всички други случаи са паркиране. В същото време трябва да не пречиш на автобусите от градския транспорт, което различни хора може да си го тълкуват по различен начин. И няма такова нещо като кратковременен престой, престоя е докато слизат или се качват пътници или при товаро-разтоварни дейности при наличието на водача.
Престоят не е изрично забранен на спирките на обществения транспорт. В случая, за да е налице нарушение, трябва МПС - то да пречи на движението, да закрива някакъв знак или сигнал, или да се намира до друго престояващо или паркирано МПС. Друга възможност да се третира като нарушение на ЗДП не виждам / щом няма изрично въведена забрана с пътен знак/.
- nk7702n
- Старши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|