начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

валидност на генерално пълномощно

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

валидност на генерално пълномощно

Мнениеот CVETAN551 » 15 Дек 2011, 10:31

Съпругата ми е инвалид, почти лежаща.Имам нотариално заверено генерално пълномощно от няколко години. При посещение в социалните служби преди дни там ми казаха ,че пълномощното ми е вече не валидно защото и аз и съпругата ми сме си сменили личните карти и се получава разлика между сегашните лични карти и тези записани в пълномощното. Ходих до нотариуса издал ми пълномощното, който ми каза ,че водещо за самоличност на тези документи е ЕГН а службите твърдят ,че е личната карта. Кой е прав и какво трябва да направя.
CVETAN551
Нов потребител

Re: валидност на генерално пълномощно

Мнениеот nk7702n » 15 Дек 2011, 11:10

По принцип с документа за самоличност - лична карта или при липса на такава в момента шофьорска книжка, се легитимирате навсякъде, пред всички органи и служби. Така че,би следвало коректно да е нанесен номерът на валидната към момента лична карта и да ползвате валидна такава при явяването Ви,където трябва.Друг е въпросът, че ЕГН - то действително идентифицира дадената самоличност. Може би служителите са имали впредвид това, че не оспорват самоличността Ви съобразно пълномощното, а изискват от Вас валиден документ - лична карта , за да представлявате съпругата си пред социалните.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 15 Дек 2011, 12:11

:) Не правете нищо- за разлика от колегата, аз смятам, че това пълномощно ви делегира представителна власт пред кръга от лицата, за които е посочено в него.

Подмяната на документът ви за самоличност не ви прави различен човек, от този който е записано в него.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 15 Дек 2011, 12:16

poli_g написа::) Не правете нищо- за разлика от колегата, аз смятам, че това пълномощно ви делегира представителна власт пред кръга от лицата, за които е посочено в него.

Подмяната на документът ви за самоличност не ви прави различен човек, от този който е записано в него.

+1
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 15 Дек 2011, 17:03

poli_g написа::) Не правете нищо- за разлика от колегата, аз смятам, че това пълномощно ви делегира представителна власт пред кръга от лицата, за които е посочено в него.

Аз не съм казала, че подмяната на документа прави човека различен, а, че е необходим валиден документ за легитимация пред институциите. Нито пълномощното е невалидно, нито човекът е различен. Просто, докато ползва невалиден документ, ще си има все някъде проблеми.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 15 Дек 2011, 17:33

nk7702n написа:

Аз не съм казала, че подмяната на документа прави човека различен, а, че е необходим валиден документ за легитимация пред институциите. Нито пълномощното е невалидно, нито човекът е различен. Просто, докато ползва невалиден документ, ще си има все някъде проблеми.

Ех, Наде- не спираш. Като е така кое му е невалидното на документа? И кой документ е невалиден?

Физическо лице се индивидуализира с три имена и ЕГН- справка в ЗГР. Това са статичните данни( относително, защото може да си подмениш името по реда на чл. 19, ама това ЕГН не е динамична величина)- останалото е "преходно".
Като са се запънали в някоя администрация, че това пълномощно не върши работа да мотивират писмено становището си. Не, че имат какви правни аргументи да изложат. Упълномощител и упълномощен пак са си същите лица, каквито са били преди смяната на документите им за самоличност.
То, ако това се явяваше проблем всяка смяна на документ за самоличност трябва, по твоято логика и на съответнита институция, всички при посочениште обстоятелства да тичаме при нотариус да си подменяма НА при подновяване на документи или заради адресната регистрация.

Човека ясно заявява- сменил съм си документа за самоличност и поради тази причина съществува разлика в записаното по пълномощно и документа. От която администратори незнайни му създават проблеми.
Ти му отговоряш- документът трябва да ви е валиден...( като да не е ).
Аз казвам, защото явно не ме разбираш, че и документа за самоличност си е ок.( щото стария е отнет!), и пълномощното не е порочно въпреки смяната.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 15 Дек 2011, 17:44

ОК, с това, което си написала, Поли, съм напълно съгласна, как се легитимира лице, ЗГР, чл. 19 и сл. Мнението ми беше в смисъл, не че трябва да си сменяме всеки НА или пълномощно, а, че по принцип си е необходим валиден документ за самоличност, като упражняваш определени свои права, съответно представляваш някого. И като ти видят служителите изтеклия срок на личната карта, много ясно е , " да се запънат" и да кажат, отивайте да си подменяте пълномощното и т.н.
Излишно е да спорим, ЗГР всеки си го знае, ЗБЛД - също. Приятен ден!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот CVETAN551 » 15 Дек 2011, 18:23

Не мога да разбера кое от всички е невалидно. Пълномощното е издадено преди 2 години като БЕЗСРОЧНО на мое име и вътре е вписано както ЕГН така и номер на ЛК. ЛК е подменена миналата година . В момента има разлика м/у ЛК записана в пълномощното и действителната ЛК .Това се оказва големия проблем поради който не мога да ползвам пълномощното.
CVETAN551
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 15 Дек 2011, 18:27

Всичко е ок., само администрацията се е попрестарала. Ако продължават настоятелно да държат на своето- да го мотивират в писмен вид( не че ще се случи).
Нищо не навежда на мисли, че следва да подновявате пълномощното.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 15 Дек 2011, 20:34

За да бъде наистина всичко окей, предлагам постващият да си извади нов документ за самоличност и тогава със същото пълномощно да представлява съпругата. А пък, че администрацията се е престарала, това е ясно. Щом в някои администрации изискват оригинали от пълномошни и не приемат заверени копия / включително и когато става дума за адвокатски такива/, значи е явно, че се престарават много. Затова човек трябва да е изряден, за да може да си защитава правата.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Melly » 15 Дек 2011, 20:58

nk7702n написа:За да бъде наистина всичко окей, предлагам постващият да си извади нов документ за самоличност и тогава със същото пълномощно да представлява съпругата. А пък, че администрацията се е престарала, това е ясно. Щом в някои администрации изискват оригинали от пълномошни и не приемат заверени копия / включително и когато става дума за адвокатски такива/, значи е явно, че се престарават много. Затова човек трябва да е изряден, за да може да си защитава правата.

Чак пък нов документ за самоличност. :roll:
Администрацията май не е сама. :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 15 Дек 2011, 21:03

Melly написа:
nk7702n написа:За да бъде наистина всичко окей, предлагам постващият да си извади нов документ за самоличност и тогава със същото пълномощно да представлява съпругата. А пък, че администрацията се е престарала, това е ясно. Щом в някои администрации изискват оригинали от пълномошни и не приемат заверени копия / включително и когато става дума за адвокатски такива/, значи е явно, че се престарават много. Затова човек трябва да е изряден, за да може да си защитава правата.

Чак пък нов документ за самоличност. :roll:
Администрацията май не е сама. :D

Мели, доколкото разбрах, на документа за самоличност на постващия му е изтекъл срокът на валидност, да не би да искаш да кажеш, че трябва да не спазва изискванията на ЗБЛД и да отнесе някоя глоба!? :)
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот CVETAN551 » 15 Дек 2011, 21:21

Хора обяснявам на ново Пълномощното е издадено още когато и аз и съпругата ми бяхме със старите валидни към онзи момент ЛК. Преди година си сменихме ЛК и сега те е напълно валидни и ще се такива още 9 години .Заяждането на Социални грижи е ,че има разлика в номера на ЛК вписан в пълномощното /номера на старите ЛК/ и номера на настоящите ни ЛК. Щом имало несъответствия значи пълномощното не е валидно .Такива били разпоредбите спуснати до тях. Питам прави ли са или не и трябва ли да се вади ново пълномощно при всяка смяна на документа за самоличност.В същото време уважават експертно решение на ТЕЛК в което също има несъответствие на сегашния номер на ЛК и този вписан в решението към момента на издаването.
Последна промяна CVETAN551 на 15 Дек 2011, 21:27, променена общо 1 път
CVETAN551
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 15 Дек 2011, 21:23

CVETAN551 написа:Хора обяснявам на ново Пълномощното е издадено още когато бях със старата ЛК преди година си смених ЛК и сега тя е напълно валидна и ще е такава още 9 години .Заяждането на Социални грижи е ,че има разлика в номера на ЛК вписан в пълномощното /номера на старата ЛК/ и номера на настоящата ми ЛК. Щом имало несъответствия значи пълномощното не е валидно .Такива били разпоредбите спуснати до тях. Питам прави ли са или не и трябва ли да си вадя ново пълномощно при всяка смяна на документа за самоличност.В същото време уважават експертно решение на ТЕЛК в което също има несъответствие на сегашния номер на ЛК и този вписан в решението към момента на издаването.

Сега вече изяснихте нещата, щом Ви е валидна личната карта, няма да вадите нов документ за самоличност, нито ново пълномощно, към момента, когато е заверено, сте били с валидна карта, така че, можете да си го ползвате и са длъжни да Ви го уважат.
nk7702n
Старши потребител

Назад към Административно право