- Дата и час: 23 Ное 2024, 06:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Съставяне на АУАН от КАТ без лична карта?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Съставяне на АУАН от КАТ без лична карта?
Преди няколко дни на лекции стана дума за следната ситуация: При проверка от КАТ и при установено админ. нарушение, автоконтрольорът винаги иска и лична карта, за да може да види адресната ни регистрация от нея и да ни състави АУАН. Да, но спред Закона за българските лично докумнти свидетелството за упр. на МПС е заместващ документ за самоличност за гражданите на РБ на територията на страната. И от там идва проблемът, ако при такава ситуация не представя лична карта, примерно поради простата причина, че не я нося, не могат да ми съставят акт за това, защото имам шофьорска книжка у мен. А не могат да ми съставят и АУАН за извършеното пътно нарушение или по-точно могат, но ще бъде с порок, защото точният адрес е задължителен реквизит и какво правим тогава? Не могат да ме водят в районното за установ. на самоличност, защото вече сме я установили, а и не могат да ме задължат да има кажа адреса си, не съм длъжен да го знам на изуст или пък винаги мога неволно да объркам номер или буква Какво става в този случай?
Трябва да си търпелив към седем основни чувства. Да си търпелив към седем основни чувства: Омраза, обожание, страх, яд, тъга, радост и загуба.
-
backstage - Младши потребител
Re: Съставяне на АУАН от КАТ без лична карта?
backstage написа:не могат да ме задължат да има кажа адреса си, не съм длъжен да го знам на изуст Какво става в този случай?
Ами не ти пишат акт и така можеш да си правиш каквито и да е било нарушения без да бъдеш наказан.
Само тия от КАТ да не вземат да се обадят по радиостанцията в районното, че от там по ЕГН - то ти което фигурира в СУМПС ще направят справка и ще установят адреса ти.
Ако пък "сбъркаш" адреса си като им го диктуваш. Поне в Решенията които съм срещал трите имена и ЕГН са достатъчни за установяване самоличността на нарушителя.
Между другото - ще ти изпратят наказателното постановление на посочения от теб "сгрешен адрес" - то ще се върне с отбелязване че лицето не е намерено на адреса, на осн. чл. 58, ал.2 ЗАНН ще се счита за редовно връчено, тъй като КАТ няма задължение служебно да установява адреса ти, а ти имаш задължение да ги уведомиш ако го промениш, а определено на посочения "сгрешен адрес" в АУАН няма да си открит.
Седем дни по късно наказателното постановление ще влезе в сила, респективно - глобата, лишаване от право да управляваш МПС, отнемане на точки и т.н. Ако е глоба, от НАП ще получиш покана да си платиш глобата, тъй като ще е образувано изпълнително дело по ВЛЯЗЛОТО В СИЛА НП и ще има и разноски като например 5 лв за издаден изпълнителен лист и т.н..
Но въпросът ти е интересен. Много бих се радвал да направиш това и после да ни напишеш какво е станало, защото горното е само едно мое предположение, може пък и да бъркам. Пробвай!
- prim444
- Младши потребител
Това не е моя идея, а на мой преподавател. Аз само се интересувам от възможностите. Практиката поне в моя град е НП да се взимат от КАТ лично. Не съм имал случай НП да ми дойде до адреса. Дано не ми се налага, но ако някога се случи ще опитам. Ще си взема лично НП и ще видим при обжалването. А относно установяването на самиличността е ясно че, имена и ЕГН са достатъчни, НО все пак има ЗДЪЛЖИТЕЛНИ реквизит, които за какво са поставени там, ако няма нужда от тях и ако някой е пропсунат или сгрешен, мисля че имам пълното право да обжалвам. Дано не се налага! А иначе катаджията може и да направи проверка, а може и да не направи, като знам колко са интелигентни и те.
Трябва да си търпелив към седем основни чувства. Да си търпелив към седем основни чувства: Омраза, обожание, страх, яд, тъга, радост и загуба.
-
Тоя пич какво преподава, физическо ли ? И най-тъпия катаджия ще се сети как да те установи, вЕрвай ми .. И освен акта по ЗДвП, може да отнесеш и още един по ЗБЛД, ако не покажеш и СУМПС е в настроение "да пише" . Пък ако се заинатиш и упорито "си забравяш" ЕГН-то, може и да изкараш една дрямка в килията на най-близкото РУП.
"Quis custodiet ipsos custodes?"
- kuzdov
- Потребител
с непредставянето на поискани от контролният орган данни и документи лицето възпрепятства /пречи/ умишлено на извършването на проверката - за това си има достатъчно състави, вкл. по ЗМВР и ЗДвП.
- iva_sh
- Потребител
Това с непредставянето на поискани от контролният орган Документи - конкретно са пълни глупости. Контролните органи могат да ми поискат акта за раждане и международния паспорт, ако не ги предствая на място акт ли ще ми напишат или ще лежа за 24 часа ? СУМПС е заместващ документ за гражданите на РБ на територията на страната и точка. Имам ли книжка в мен няма как да ми напишат акт за непредставяне на български личен документ за самоличност, а ако са толкова малоумни да го нарпавят - НП ще падне, ако въобще има НП. За непредставянето на данни е по-сложно явно.
-
Не говоря празни приказки, ако не Ви харесва това не е мой проблем. Има такива съдебни решения. Впрочем за пречене на органите на МВР да си изпълнят задълженията може да последва задържане по чл. 63 от ЗМВР в служебните помещения за срок от 24 часа.
- iva_sh
- Потребител
Как преча на органите, ако нося СУМПС вместо ЛК, като това ми право е установено със закон?
-
Ще се дистанцирам от съжденията ви за второ качество хора работещи в репресивния апарат, защото са дълбоко неверни. Няма да разсейвам заблудата ви "аз се развивам", но останалите са в застой.
Няма да участвам в този спор( не е мой).
По темата:
Не могат- ш.кн. се явява заместващ документ, вярно е.
Могат, и още как- за де се индивидуализира едно лице, като нарушител, са достатъчни три имена и ЕГН, каквито данни се съдържат и в ш.кн. Толкова по "задължителността" на реквизитите и по отношение интересът ви за възможностите.
или от упълномощено лице, ама още ви е рано за тези знания.
Няма и да имате- не само ваш, но и на клиентите ви опит, защото се изпраща покана да се явите, за да ви бъде връчено. Неявяването в срок се тълкува във ваша вреда- редовно връчено и прочее...
По ? с правата много уместно, но се запитайте, какво се случва със задълженията ви, които пак в закон са установени.
Няма да участвам в този спор( не е мой).
По темата:
ако при такава ситуация не представя лична карта, примерно поради простата причина, че не я нося, не могат да ми съставят акт за това, защото имам шофьорска книжка у мен
Не могат- ш.кн. се явява заместващ документ, вярно е.
А не могат да ми съставят и АУАН за извършеното пътно нарушение или по-точно могат, но ще бъде с порок, защото точният адрес е задължителен реквизит и какво правим тогава
Могат, и още как- за де се индивидуализира едно лице, като нарушител, са достатъчни три имена и ЕГН, каквито данни се съдържат и в ш.кн. Толкова по "задължителността" на реквизитите и по отношение интересът ви за възможностите.
Практиката поне в моя град е НП да се взимат от КАТ лично.
или от упълномощено лице, ама още ви е рано за тези знания.
Не съм имал случай НП да ми дойде до адреса.
Няма и да имате- не само ваш, но и на клиентите ви опит, защото се изпраща покана да се явите, за да ви бъде връчено. Неявяването в срок се тълкува във ваша вреда- редовно връчено и прочее...
По ? с правата много уместно, но се запитайте, какво се случва със задълженията ви, които пак в закон са установени.
- Гост.
- Старши потребител
АУАН ще ти съставят винаги щом решат, з' имат ЕГН, к' е достатъчно - правят ти справчица и си готов лъснал. Няма катаджия, к' да ти остави празни редовете с адреса ти. А относно преченето на пол. Орган като не му предоставиш документ, да пишат се актове по ЗМВР,но там нещата са мн. тънки. Има разлика между "не представи" и "отказва да представи". За всяко си има различен текст.
- stefkobis
- Младши потребител
stefkobis написа:АУАН ще ти съставят винаги щом решат, з' имат ЕГН, к' е достатъчно - правят ти справчица и си готов лъснал. Няма катаджия, к' да ти остави празни редовете с адреса ти. А относно преченето на пол. Орган като не му предоставиш документ, да пишат се актове по ЗМВР,но там нещата са мн. тънки. Има разлика между "не представи" и "отказва да представи". За всяко си има различен текст.
Зависи.В моят случай полицаят,който ми състави акт беше сам и се движеше с автомибил на Паркинги и гаражи, а те нямат радиостанции и няма от къде да направи справка.Но предполагам,че в такъв случай той ще се обади по телефон на колегите си от РУП или от КАТ и те ще дойдат и по радиостанцията ще ти направят справка по ЕГН.
- bobonikolov
- Младши потребител
Естествено, че ако се наложи винаги може да бъде потърсено съдействие от свои колеги за установяване самоличността на лице. За първоначалното питане в темата се казаха много верни неща за които няма да се повтарям, но основното тук е начина на несъобщаване на адреса. Нищо не пречи дори при представена лична карта да бъде питан някой за НАСТОЯЩИЯТ му адрес. Ако не отговаря на регистрирания - чл.99 ЗГР. Въпросът тук беше, доколкото аз разбирам, че при пропуснат реквизит на АУАН - адрес, това го прави нищожен. Но според мен адресът не се отнася до самоличността на извършителя, а съгласно чл.53, ал.2, след като тя е установена по безспорен начин, задно с другите НЕдискутирани в момента реквизити, то не е пречка за издаване на НП.
"There is no justice, only I exist."
-
djandarin - Потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|