Здравейте.
Не можах да открия по темите въпросът, който ме интересува, а той е следният:
На 13.04.2011 си продадох колата с договор за покупко-продажба. Аз съм от София, а купувачът е от Габрово. Днес получих писмо с електронен фиш за превишена скорост с 12 км/ч с наложена глоба 50 лв. Нарушението е извършено в Габрово на 21.04.2011, тоест след продажбата на колата.
Във фиша пише: "На основание чл.189, ал.5 от ЗДП в 14 дневен срок можете да заплатите глобата или да предоставите писмена декларация с данни на лицето, извършило нарушението и копие от СУМПС"
Какво трябва да направя за да не се води тази глоба на мен? В КАТ София може ли да отида с договора за покупко-продажба за да не водят тази глоба на мен?
Благодаря.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 17:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Камера+Продадена кола+Друг град
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Камера+Продадена кола+Друг град
Отивате в КАт с договора и им обяснявате, че нямате нищо общо с тази кола след 13.04. В договора има данни за купувача, КАТ да си го търсят.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Мерси за отговора. Ще ходя до КАТ София да оправя нещата. Дано да не трябва да ходя в Габрово, че тогава е проблем
- alexandar
- Нов потребител
Днес ходих до КАТ София и ситуацията започва да става абсурдна. Пратиха ме в Габрово да се оправям. Трябвало да подам декларация с името и книжката на нарушителя! Първо в декларацията пише, че като собственик съм предоставил колата на нарушителя, което няма как да го декларирам, защото реално аз не съм собственик към момента на извършване на нарушението. И защо аз трябва да предоставям копие на СУМПС на нарушителя?? Абсурдна държава.
И тия дебели старшини чак ме заплашват, че ако не си платя глобата щели да ме дадат на НАП.
И тия дебели старшини чак ме заплашват, че ако не си платя глобата щели да ме дадат на НАП.
- alexandar
- Нов потребител
(6) В 7-дневен срок от получаването на електронния фиш може да се направи писмено възражение пред директора на съответната структура на Министерството на вътрешните работи. Директорът разглежда възражението и преценява доказателствата в 7-дневен срок от постъпването му. Издаденият електронен фиш се анулира, ако от събраните доказателства е установено, че:
1. моторното превозно средство е било обявено за издирване;
2. нарушението е извършено с моторно превозно средство със специален режим на движение.
(7) Директорът на областната дирекция на Министерството на вътрешните работи уведомява собственика на превозното средство, а когато то е собственост на юридическо лице – неговия законен представител, за решението си по ал. 6 в 7-дневен срок от датата на анулирането, съответно – на отказа за анулиране на фиша.
(8) Електронният фиш подлежи на обжалване по реда на Закона за административните нарушения и наказания. Жалбата срещу електронния фиш се подава в 14-дневен срок от получаването му, а когато е направено възражение по ал. 6 – в 14-дневен срок от съобщаването на отказа за анулиране на фиша.“
Пишете си писмено възражение до директора на КАТ София (предполагам там, тъй като колата все още е регистрирана в София, ако греша някой да ме поправи), прилагате копие от договора за продажба и чакате известие за развоя на събитията. Може да си харесате някой от тези телефони: http://www.gabrovo.mvr.bg/About_Us/Inde ... abrovo.htm и да позвъните там, съответно да видите дали ще се навият да приемат писменото ви възражение по пощата/мейла и т.н.
Събирайте си всички бумажки, настоявайте за писмени откази, опитайте се да се доберете до някой началник на "дебелите старшини". Накарайте ги да проумеят, че колата не е била ваша по време на извършването на нарушението.
- TheOldMan
- Активен потребител
Чудя се как се тълкува това изречение: "(6) В 7-дневен срок от получаването на електронния фиш може да се направи писмено възражение пред директора на съответната структура на Министерството на вътрешните работи." Коя е съответната структура? Тази, която е издала електронния фиш или тази, в която се води водачът?
Според мен правилно е да се възразява по местоживеенето на водача. Иначе може новия собственик да бъде сниман от Кулата до Дуранкулак на 10 места и после ходи се оправяй и подавай възражения до 10 различни областни МВР-та
Според мен правилно е да се възразява по местоживеенето на водача. Иначе може новия собственик да бъде сниман от Кулата до Дуранкулак на 10 места и после ходи се оправяй и подавай възражения до 10 различни областни МВР-та
- alexandar
- Нов потребител
За съжаление нямам идея защо искат да ходите да се жалвате в Габрово...
А и има още един момент - а ако купувача не притежава СУМПС? Абсолютно законно е напълно сляп човек да може да си купи и да си притежава кола. Никъде не е казано, че ПРИТЕЖАВАНЕТО на автомобил е равносилно с УПРАВЛЕНИЕТО му. Така че това искане вие да посочите СУМПС на купувача си плаче за съд.
А и има още един момент - а ако купувача не притежава СУМПС? Абсолютно законно е напълно сляп човек да може да си купи и да си притежава кола. Никъде не е казано, че ПРИТЕЖАВАНЕТО на автомобил е равносилно с УПРАВЛЕНИЕТО му. Така че това искане вие да посочите СУМПС на купувача си плаче за съд.
- TheOldMan
- Активен потребител
TheOldMan написа:За съжаление нямам идея защо искат да ходите да се жалвате в Габрово...
Странно, за вас, но има норма
(5) (Нова - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Електронният фиш по ал. 4 се изпраща на лицето по чл. 188, ал. 1 или 2 с препоръчано писмо с обратна разписка. В 14-дневен срок от получаването му собственикът заплаща глобата или предоставя в съответната териториална структура на Министерството на вътрешните работи писмена декларация с данни за лицето, извършило нарушението, и копие на свидетелството му за управление на моторно превозно средство. На лицето, посочено в декларацията, се издава и изпраща електронен фиш по ал. 4 за извършеното нарушение. Първоначално издаденият електронен фиш се анулира.
Тя, цялата процедура с ел. фишове е малко опорочена( ама такова ни законотворчеството- калпаво)- за справка прочети чл. 188 ал.1, отделно изключението в ал.4 на чл. 186.
Питащия да пусне възражението в София, ведно с приложените доказателства, като не пропусне да си вземе входирано и за него.
От там- служебно да си придвижат преписката.
п.п. Случващото се с вас само показва небрежността как се санкционира. Купувачът не е регистрирал придобиване на МПС в КАТ по регистрацията му... и нещата започват да следват някаква порочна пътека...
- Гост.
- Старши потребител
Ми няма ли поне един народен избранник, дето да посещава този форум? Да инициира някаква промяна в тоя, с извинение ... "недоклатен" закон.
- TheOldMan
- Активен потребител
в 14 дневният срок от получаване на уведомлението лицето може: да плати ако признава вината си, да предостави въпросната писмена декларация с конкретни данни за истинския водач и копие от неговото СУМПС или да обжалва фиша пред Районен съд по реда на ЗАНН. Като изтече 14 дневният срок и няма жалба фиша си е влязъл в сила и никакви възражения няма да му помогнат. Такъв фиш е приравнен на НП - честито. Възразяването пред директора на ОДМВР не е някаква административнна фаза и има само две приложения - ако МПС е било откраднато или ако МПС е било със специален режим. Всичко останало се жали по реда на ЗАНН, стига да е спазен срока.
- iva_sh
- Потребител
Ето ти и верният отговор: Пишеш до адреса от обратната разписка-в твоят случай МВР-СЕКТОР ПЪТНА ПОЛИЦИЯ ГР.ГАБРОВО ,ДО .../най-добре името на обработващ/ Молба,жалба,тъжба,/каквото си прицениш/ свободен текст.......в резюме си казваш проблема /важно е номер на АУАН напр. К-32 323 и ЕГН на купувач.....Прилагам следните документи 1.КСЕРОКОПИЕ ОТ ДОГОВОР ЗА ПОКУПКО-ПРОДАЖБА 2.ксерокопие от .../каквото там си получил по пощата / 3. И нямаш грижи-гарантирано ,с това се занимавам !
- mustela
- Нов потребител
ЗДвП Чл. 145. (1) При промяна на собствеността на регистрирано пътно превозно средство праводателят в двуседмичен срок предоставя на службата, издала регистрационния номер, копие от договора за прехвърляне на собствеността с данните на приобретателя.(2) Приобретателят на регистрирано пътно превозно средство е длъжен в двуседмичен срок да предостави на службата за регистрация по местоживеене копие от договора за придобитата собственост с данните на праводателя.(3) Разпоредбата на ал. 1 не се прилага по отношение на праводателя, когато отчуждаването е извършено чрез публична продажба.
За неизпълнение на тези разпоредби има предвидени административни наказания за купувача и продавача. За КАТ собственик е този, който е отразен като такъв в регистрите. В 14 дневният срок от получаване на електронният фиш се попълва писмена декларация с конкретни данни за истинския водач и се представя копие от неговото СУМПС. Да, това е достатчъно, но само ако е направено в 14 дневният срок. След това е късно.
За неизпълнение на тези разпоредби има предвидени административни наказания за купувача и продавача. За КАТ собственик е този, който е отразен като такъв в регистрите. В 14 дневният срок от получаване на електронният фиш се попълва писмена декларация с конкретни данни за истинския водач и се представя копие от неговото СУМПС. Да, това е достатчъно, но само ако е направено в 14 дневният срок. След това е късно.
- iva_sh
- Потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|