начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Неявяване за връчване на АУАН?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неявяване за връчване на АУАН?

Мнениеот Barbaro » 29 Сеп 2010, 11:27

?
Последна промяна Barbaro на 29 Сеп 2010, 11:36, променена общо 1 път
Barbaro
Младши потребител

Re: Неявяване за връчване на АУАН?

Мнениеот Barbaro » 29 Сеп 2010, 11:34

Barbaro написа:Интересува ме, ако нарушителят е поканен да се яви, за да му се състави АУАН,но той не се яви, то актът се му се изпраща на адреса, но какво става със правото на възражение на място и в 3 дневен срок от връчването - възможни ли са?
Barbaro
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 29 Сеп 2010, 13:12

АУАН не се изпраща на никого, еле пък на адреса- стои си в преписката.
Що се отнася до правото на възражение, смятам, че от дата следваща датата на поканата същият тече.
Некоректно е да се твърди, че е налице проц. нарушение ( невъзможност за възобновяване на неспазен срок за възражение) защото същото се явява последица от недобросъвестно поведение на страната, която го ( ако ли го) твърди.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Barbaro » 29 Сеп 2010, 13:22

И след като нарушителят не се яви за да си получи ауан, какво следва за него, какви права има за защита?
Barbaro
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 29 Сеп 2010, 13:28

Чака да му бъде връчено НП. От там насетне си организира своевременно защитата.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nikiboy » 29 Сеп 2010, 22:23

poli_g написа:Чака да му бъде връчено НП. От там насетне си организира своевременно защитата.

Подушвам, че следващият въпрос е"
Ами ако не отиде да подпише и НП?
:D
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 01 Окт 2010, 18:15

nikiboy написа:
poli_g написа:Чака да му бъде връчено НП. От там насетне си организира своевременно защитата.

Като мен :lol:
И знаете ли, как се смях, като четох обясненията на полицаите по случай:
viewtopic.php?f=16&t=37638
6 автопатрула са ходили на мястото на ПТП и не е имало координация между тях. Най-накрая един способен служител от КАТ си е свършил работа, като е направил опровержение на фактите, посочени от полицаите в моя АУАН. И пак МВР си е пуснало издаденото НП в съда/с неконстатирани, даже нереализирани нарушения/.

До poli_g,
poli_g не смяташ ли, че днешните административно-наказващи органи са лица от феодален тип/прости за израза/. Има едно дерибейство в този вид производства.
Последна промяна todorb2000 на 01 Окт 2010, 23:48, променена общо 1 път
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
todorb2000
Потребител

Мнениеот nikiboy » 01 Окт 2010, 19:58

todorb2000 написа:
nikiboy написа:

Като мен :lol:
И знаете ли, как се смях, като четох обясненията на полицаите по случай:
http://lex.bg/forum/viewtopic.php?f=16&t=37638
6 автопатрула са ходили на мястото на ПТП и не е имало координация. Най-накрая един способен служител от КАТ си е свършил работа, като е направил опровержение на фактите, посочени от полицаите в моя АУАН. И пак МВР си е пуснало издаденото НП в съда/с неконстатирани, даже нереализирани нарушения/.

Абе не знам за координацията, ама нищо не разбрах от горния абзац.
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот iva_sh » 07 Окт 2010, 00:00

ако лицето е било поканено, но не се е явило за съставяне на акт, той може да бъде съставен в негово отсъствие. Така съставеният акт обаче задължително се изпраща чрез съответната служба за предявяване на лицето. Само в този случай може да има разлика между датата на съставяне и датата на предявяване на акта. Срокът за възражение тече от датата на предявяване, тъй като от този момент нарушителя е разбрал за съществуването на акта. Ако актът е останал непредявен при получаване на преписката наказващият орган е дължен да я върне с цел предявяване на акта - чл. 52, ал.2 от ЗАНН /по спомен/. Не може да се издаде законно НП по акт, който не е предявен на нарушителя. Друг е въпроса дали той е подписал акта или отказа му да го подпише /и дори да го получи/ е подкрепен със свидетели.
iva_sh
Потребител

Мнениеот Гост. » 07 Окт 2010, 00:31

Да, права сте. Проклетата хипотеза на ал.4 от чл. 43.
Де да имаше възможност общинската администрация да върши тази работа. 8) А сроковете пък са друга история.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Imperator » 15 Окт 2010, 21:06

Възражението не е достатъчно. Веднага да се обжалва в Админисктративния Съд, така повелява едно решение на КС от 1995 г. № 21.
Imperator
Потребител

Мнениеот iva_sh » 15 Окт 2010, 22:51

какъв административен съд - той е само касационна инстанция. На обжалване по ЗАНН подлежи не акта , а само НП в 7 дневен срок от връчването му пред Районен съд по мястото на извършване на нарушението. Решението на Районен съд може да бъде обжалвано в 14 дневен срок пред Адм. съд.
iva_sh
Потребител

Мнениеот whiskey » 20 Окт 2010, 23:56

Не всяко НП се обжалва пред районен съд. Това се явява по-скоро изключение, отколкото правило. Административният съд е първата инстанция в съдебния контрол на НП по принцип.
whiskey
Потребител

Мнениеот Гост. » 21 Окт 2010, 00:28

whiskey написа:Не всяко НП се обжалва пред районен съд. Това се явява по-скоро изключение, отколкото правило. Административният съд е първата инстанция в съдебния контрол на НП по принцип.

Ми.... като се замисля, вероятно е така. :P :)
Без мисли- налей по едно ( не си прав, но на маса може и да се изчисти този въпрос). In vino veritas :wink:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот whiskey » 21 Окт 2010, 00:36

Ми... сега на 3-тата чаша гледам какво съм писал. Ми... ама хич не съм прав :lol: Друг път посреднощите няма да раздавам акъл :mrgreen:
whiskey
Потребител

Мнениеот tototo5 » 21 Май 2012, 17:01

Здравейте! Искам да Ви попитам следното : На имейла е получена покана Изх.№../няма номер/ от 11.05.2012 за връчване на АУАН от 30,06,2009г. Прегледах сроковете в ЗАНН,но не съм наясно - не са ли минали сроковете за връчване?
Благодаря Ви!
tototo5
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 21 Май 2012, 19:37

Не се знае, така щото в ЗАНН има едни изключения, освен приложното поле на 33-34.
А напоследък все получавам постановления за отказ да се образува нак.п-во, като указанията са в смисъл- да се издаде НП. ...
Това ще си прочетете и сами, но възбудихте интерес- като как се връчва по ел. поща АУАН?.... Това е наистина сериозно постижение в института на връчването, по ел.поща познат единствено по ГПК( в мнооого изключителни случаи), та?- как така ви връчиха нещо, толкоз вехто, по ел. поща?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот tototo5 » 21 Май 2012, 23:25

На имейла е получена само поканата за връчване на АУАН.
Вече ходих до НАП - става дума за неподадени в срок декларации - закъснение 1 ден. След като АУАН е с дата от 30,06,2009 ще има ли НП, след като ще е връчен почти 4 години по късно?
Благодаря!
tototo5
Нов потребител

Назад към Административно право