начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

срок на документите за самоличност

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

срок на документите за самоличност

Мнениеот tedy_72 » 16 Юни 2010, 11:41

здравейте,
на съпруга ми е съставен акт за изтекли документи..
в акта е записано,че ползва нередовни документи -лична карта с изтекъл срок на 16.05.2010г и с това е нарушил параграф 1 точка 2 буква Ж от ЗБЛД - преписах го дословно..
навсякъде и много време говориха и обясняваха,че се удължава срока на документите с 6 месеца,къде да намеря това като текст не само като коментари от вестници и как да обжалвам акта..
tedy_72
Нов потребител

Re: срок на документите за самоличност

Мнениеот Гост. » 16 Юни 2010, 11:59

§ 21а. (Нов - ДВ, бр. 102 от 2009 г.) Срокът на валидност на личните карти с изтичащ срок на валидност през 2010 г. се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването личната карта е валиден идентификационен документ за самоличност само на територията на Република България. По искане на лицето нова лична карта може да се издаде и преди изтичане на удължения 6-месечен срок.

ЗБЛД
Гост.
Старши потребител

Мнениеот stillminkova » 16 Юни 2010, 12:30

Този път коментарите във вестниците са верни. Къде се е легитимирал съпругът Ви с тази лична карта? На територията на Р България ли? Санкционирали те го трябва да прочетат още един параграф в същия Закон за българските лични документи. Не работя в тази сфера но ето това, което Ви е нужно:

ЗАКОН за българските лични документи (Загл. изм. - ДВ, бр. 82 от 16.10.2009 г.)........................................
§ 1. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз, доп., бр. 29 от 2007 г.) По смисъла на този закон:
…………………………………………………………….
2. (изм. изцяло - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) "Нередовен български личен документ" е този, който:
а) …………………….
б) …………………….
в) …………………….
е) …………………….
ж) е с изтекъл срок на валидност;

....................................

§ 21а. (Нов - ДВ, бр. 102 от 2009 г.) Срокът на валидност на личните карти с изтичащ срок на валидност през 2010 г. се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването личната карта е валиден идентификационен документ за самоличност само на територията на Република България. По искане на лицето нова лична карта може да се издаде и преди изтичане на удължения 6-месечен срок.

Това означава че срокът на валидност се счита за изтекъл и съответно документът за самоличност е нередовен едва след изтичане на този установен от закона срок. Съветът ми: обжалвайте веднага!
Последна промяна stillminkova на 16 Юни 2010, 12:31, променена общо 1 път
Аватар
stillminkova
Младши потребител

Мнениеот stillminkova » 16 Юни 2010, 12:31

poli_g ме изпревари. :-)
Имате съвета - действайте!
Аватар
stillminkova
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 16 Юни 2010, 12:37

Да пишат възражение, по скоро, така щото минимумът на санкцията е 20лв.( предел 150лв. но се съмнявам да наложат повече от 20), и се явява необжалваема. 8)
Начини всЕкакви да се пълни тоя бездънен и прокъсан държавен джоб. 8)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот stillminkova » 16 Юни 2010, 12:41

Абсолютно съм съгласна с теб. Написах го набързо за да не губят време хората... :-)
Аватар
stillminkova
Младши потребител

Мнениеот tedy_72 » 16 Юни 2010, 13:01

в гр. Добрич се случва това...
определено ще обжалваме,благодаря за информацията...
съпруга ми не е подписвал подобен акт,в4ера бе връчен срещу подпис с наложена санкция 30 лв...
има свидетел(само три имена)че е съпруга ми е отказал да го подпише...
тук определено идеята е,че 30лв ги даваш и ядовете спират...иначе за да се пусне възражение/жалба до съд в добрич със сигурност ще костват повече пари и нерви...
ядосана съм и ще обжалваме заради принципа...
но и нямам обяснение как се случва това.....
и след като си платя гяволъка да гоня принципа тези господа дето ми докараха ядовете въобще ще имат ли някакви последствия или ще продължат да си глобяват за същото необезпокоявани
tedy_72
Нов потребител

Назад към Административно право